ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Губернатор Закарпаття закликав краян з серцем поставитися до вшанування Великої Перемоги

    28 березня 2024 четвер
    65 переглядів
    Ужгород. Василь Губаль закликав відійти від стандартних відзначень пам'ятних дат

    Відійти від стандартних відзначень пам'ятних дат, подібних до тих, які були заведені у радянські роки, пропонує голова Закарпатської ОДА Василь Губаль.

    На його думку, особливо актуальним є змінити підходи до відзначення дат, які вшановуємо у травні. Мова про 8 травня – День пам'яті і примирення в Україні та 9 травня - Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Зрозуміло, що через збройний конфлікт, який триває на Сході України, ці дні в державі мають особливе змістове навантаження та настрій.

    Очільник краю провів нараду з керівниками структурних підрозділів ОДА з приводу організації вшанування пам'ятних дат - як 9-го травня, так і 8-го, яке вперше відзначатиметься в Україні на державному рівні. Василь Губаль наголосив на тому, що дійства, пов'язані з відзначенням таких дат, мають бути не "чиновницькими", формальними, як от традиційні покладання вінків, а повинні нести змістове навантаження, бути такими, що згуртовують громаду навколо ідей патріотизму.

    Зокрема, Василь Губаль доручив запросити до участі у заходах не лише школярство і молодь, а неодмінно – учасників АТО. Освітянам же запропонував провести у школах тематичні заняття, які умовно можна назвати Уроками патріотизму чи Уроками мужності, й так само за участі учасників боротьби за Україну. "Водночас я закликаю всіх причетних до цих процесів організовувати заходи не офіційно, формально, "для галочки", штучно, а так, щоби це було цікаво і потрібно людям, аби відчувався настрій.

    Час ми переживаємо особливий, і в ці дати доречно допомогти громаді об'єднатися навколо найціннішого, що в нас є – пам'яті, миру, України. І, звісно, віддати шану тим, хто поклав життя у боротьбі", - наголосив Василь Іванович.

    Як відомо, символом згаданих дат є Мак пам'яті – червона квітка, обрис якої нагадує отвір від кулі. Цей знак є спільним у відзначенні 8 і 9 травня в Європі, зокрема, і в Україні. Груди закарпатців так само прикрасять маки – керівник краю дав відповідні доручення щодо виготовлення атрибутів, а також запросив краян, громадськість вшанувати ці дні саме цим символом - як знаком об'єднання навколо ідей миру та пам'яті. Звісно, серед головних атрибутів також буде українська символіка, в першу чергу - національні кольори.

    З нагоди відзначення пам'ятних дат напередодні 8-го і 9-го травня керівник області організовує і зустріч представників політичних сил, громадських рухів, у тому числі і за участі національних меншин краю, для обговорення суспільно-політичної ситуації в області та державі та поглиблення порозуміння між усіма закарпатцями. До слова, щодо процесів "декомунізації", то керівник області резюмував: на його думку, вирішувати долю тих чи інших символів має громада. "Водночас вважаю, що, до прикладу, коли на похованні замість ідеологічної символіки буде хрест – тої конфесії, яку сповідують у селі - це буде правильно. Та визначатися мають люди, й, на моє переконання, до цих процесів слід ставитися з розумом", - зазначив Василь Іванович.Що ж до відзначення травневих дат, під час яких відбудеться чимало заходів у містах і районах краю, то обласна влада принагідно інформує, що 8-го травня Закарпаття долучиться до всеукраїнської Хвилини тиші, а 9-го травня відбудеться спільна панахида – так само для вшанування пам'яті загиблих.

    Керівник області запрошує усіх краян взяти участь у заходах та урочистостях, присвячених пам'ятним датам, і довести, що Закарпаття, не забуваючи подій Другої світової війни та вшановуючи загиблих, об'єднане патріотизмом та прагне миру всією дружною громадою. "Вірю, що тисячі закарпатців не оминуть ці дні та прийдуть на відзначення – з національною символікою в руках, маками на грудях та Україною в серці", - сказав Василь Губаль.

    Прес-служба Закарпатської ОДА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору