ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Проблеми наукового і освітнього простору обговорюють на Закарпатті (ФОТО)

    24 квітня 2024 середа
    66 переглядів
    У Мукачеві про освіту європейського рівня говорять міжнародні експерти

    Міжнародна науково-практична конференція на тему: «Актуальні проблеми наукового і освітнього простору в умовах поглиблення євроінтергаційних процесів», присвячена 20-річчю Мукачівського державного університету, триває у виші міста над Латорицею.

    Другий з університетів краю цьогоріч відзначає доволі молодий ювілей, але вже хвалиться здобутками, зокрема, динамічним розвитком.

    Зараз його колектив об’єднує майже 6 тисяч студентів (разом з двома коледжами, які входять в структуру вишу) і сотнями викладачів, серед яких є 22 доктори наук і 120 кандидатів. В університеті також є аспірантура і фахові видання. Загалом у закладі прагнуть працювати за європейськими стандартами, а саме - за моделлю "академічної мобільності" та згідно з вимогами ринку праці і розвитку господарства краю. А сьогоднішня конференція – це перший із ряду заходів, які завершаться урочистостями з нагоди 20-річчя вишу в жовтні.

    Привітати представницький склад учасників конференції та колектив МДУ прийшли голова Закарпатської ОДА Василь Губаль, перший заступник голови облради Михайло Попович та закордонні парнери – колеги з університетів Поті, Угорщини, Пряшівського краю Словаччини й із двадцяти регіонів України - від Ужгорода і до Харкова.

    Керівник області, виступаючи перед науковою елітою та студентством, відзначив: "Радий вітати краян тут, а гостей – в Закарпатті. Маю честь тут бути і дякую за запрошення. Бачу, що у вас насичений день – дуже багато важливих питань, хотілося б бути тут весь час і почерпнути багато цікавого, на жаль, робота цього не дозволяє. Але не сумніваюся, що зустрічі і обговорення будуть плідними й результативними. Адже питання про те, чи потрібне таке спілкування – є риторичним. Воно необхідне, особливо в такий складний час – спілкуватися між регіонами, передавати досвід. Й тим паче це цікаво, бо зустрічаємося в найзахіднішій області, де можете побачити, як співмешкають різні національності, різні громади – спільно працюють, вчать і вчаться, розбудовують край і захищають Україну. До слова, закарпатці гідно показують себе на Сході в обороні держави. Загалом, шановні представники вищої школи, прошу вас залучати всіх демобілізованих у громадське, суспільне життя. Дякую всім, хто допомагає військовим, переймається тим, що відбувається сьогодні в Україні".

    0_k__42257515-1.jpg0_k__42257515-2.jpg0_k__42257515-3.jpg"Що ж до господарів - знаю, що цей університет розвивається, і має, з-поміж інших, багато й виробничих професій, що теж важливо для Закарпаття. Спасибі, що попри всі складнощі, тримаєте марку університету. Переконаний, що місцеві органи самоврядування мають діяти в співпраці з вищими навчальними закладами й вносити свою лепту в розвиток області. Бажаю, щоби ваші викладачі пишалися, що тут працюють, а студенти – що тут навчаються, й усі разом були горді тим, що живуть на Закарпатті й прагнуть європейських стандартів життя та наближаються до них завдяки своїй роботі. Також бажаю плідно попрацювати, й щоби всі ми відчули дієві від конференції й розвитку тієї теми, якій вона присвячена", - сказав Василь Губаль.

    Михайло Попович, своєю чергою, від імені обласної ради теж побажав плідного спілкування, адже воно надзвичайно важливе, а гостям – хороших вражень від регіону. "Тема зібрання надзвичайно актуальна, адже переживаємо особливий час, й саме науковці мають стати особливим стимулом і каталізатором перетворень. І чекаємо від вас активної ролі та рекомендацій, які потрібні для реформ. Шановні представники наукової еліти, пропонуйте владі позиції, якими вона має опікуватися й втілювати, в тому числі в контексті адміністративної реформи. Пропонуйте нам кроки, які маємо виконати на місцях, у Києві, щоби наша держава стала найкращою в світі", - відзначив він.

    Міський голова Золтан Лендєл також у контексті очікування реформ наголосив: "Стан справ такий: або ми швидко й ефективно втілюватимемо зміни, або не доженемо провідних країн. І я бачу, що тому, як цього досягти, також і присвячена ваша конференція. тільки раз разом – у наука, і студенти, вся громада - можемо йти до успіху". Керівник міста над Латорицею привітав у Мукачеві й гостей з Європи та інших регіонів України, порадівши, що місто має дуже багато контактів. "Скористаємося цими зв’язками, щоби разом розвивати наукові досягнення".

    Відтак гості з вишів Європи з побажанням, що співпраця буде тіснішою, привітали колектив університету та учасників конференції. А проректор УжНУ Володимир Фекета передав вітання від колективу провідного вишу краю та від його ректора Володимира Смоланки, наголосивши: "Сам факт проведення такого заходу – свідчення високого авторитету МДУ та його ролі в науковому просторі. Такі конференції – потужний каталізатор інтеграційних процесів. Адже спілкування – найкращий шлях до обміну досвідом, генерації ідей і втілення набутків на практиці".

    Відтак, учасники конференції вислухали основні доповіді та взялися до роботи в секціях. У рамках конференції передбачене і засідання "круглого столу" у Мукачівській міській раді та низка інших заходів. Основні тези на тему «Актуальні проблеми наукового і освітнього простору в умовах поглиблення євроінтергаційних процесів» будуть сформульовані у спеціальному виданні за підсумками представницького наукового зібрання, повідомили з прес-служби Закарпатської ОДА.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору