ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Апеляційний суд скасував додаткові покарання викрадачу авто, який покалічив трьох людей

    28 березня 2024 четвер
    49 переглядів
    Апеляційний суд Закарпатської області повідомляє...

    Винуватцю резонансного ДТП в Мукачеві суд не зменшив термін перебування за ґратами, але… скасував додаткові покарання.

    Днями апеляційний суд Закарпатської області розглянув кримінальне провадження за апеляційною скаргою прокурора на вирок Мукачівського міськрайонного суду щодо працівника автомийки, який, улітку минулого року, незаконно заволодівши транспортним засобом, порушуючи правила безпеки дорожнього руху, скоїв ДТП у місті над Латорицею.
    Нагадаємо, дорожньо-транспортна пригода за участі автомобілів "Chevrolet Lacetti" та "HONDA" трапилася у липні 2014-го. 20-річний житель Мукачева, будучи напідпитку, скористався відсутністю власника автомобіля "Chevrolet Lacetti", сів за кермо і поїхав в напрямку Мукачівського державного університету. Проте, рухаючись з перевищеною швидкістю та не урахувавши дорожню обстановку він не впорався з керуванням, і, виїхавши за межі проїжджої частини врізався у припаркований автомобіль "HONDA". У результаті ДТП постраждало троє людей, серед них - пасажир "Chevrolet Lacetti" отримав тяжкі тілесні ушкодження.
    Мукачівський міськрайонний суд, розглянувши дану справу, визнав горе-водія автомобіля "Chevrolet Lacetti" винним у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 286 КК України (Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило тяжке тілесне ушкодження), та ч. 2 ст. 289 КК України (Незаконне заволодіння транспортним засобом, що завдало значної матеріальної шкоди). Обвинуваченому призначено остаточне покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк три роки, з конфіскацією майна.
    Однак, прокуратура міста Мукачева, не погоджуючись із рішенням суду першої інстанції, оскаржила його в апеляційному порядку, мотивуючи тим, що призначене покарання є надто суворим. Зокрема, прокурор у своїй апеляційній скарзі посилався на те, що обвинувачений щиро розкаявся у вчиненому та активно сприяв розкриттю злочину. Також місцевий суд призначив винному у ДТП додаткові покарання, а саме: позбавлення права керувати транспортним засобом на три роки та конфіскація майна.
    Вивчивши всі обставини справи, апеляційний суд Закарпатської області дійшов висновку, що покарання призначене обвинуваченому судом першої інстанції є необхідним і достатнім для його виправлення та попередження нових подібних злочинів. Водночас, колегія суддів встановила, що обвинуваченому необґрунтовано призначено додаткове покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами на строк три роки.
    У зв'язку з недотриманням вимог ст. 59 КК України колегія суддів виключила з вироку місцевого суду і посилання на призначення йому додаткового покарання у виді конфіскації майна, адже у обвинуваченого відсутнє майно, яке може бути конфісковане, а посвідчення водія той ніколи не отримував. Тому права керувати транспортним засобом він не має. Тож, своєю ухвалою апеляційний суд краю частково задовольнив апеляційну скаргу прокурора, скасувавши додаткове покарання, а термін відбування покарання для винуватця ДТП залишив без змін.
    Дана справа є показовою та повчальною передусім для автовласників. Адже, залишаючи автомобіль без особистого нагляду в осіб або в місцях для обслуговування транспортних засобів, можливо, вашою довірливістю можуть скористатися і в злочинних цілях, що може заподіяти значної матеріальної та моральної шкоди не лише вам, а й іншим громадянам, повідомляє прес-служба апеляційного суду Закарпатської області.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору