ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Проблема Солотвинського солерудника може сягнути міждержавних масштабів

    29 березня 2024 п'ятниця
    70 переглядів
    Земельні провалля у закарпатському селищі Солотвиною

    Сьогодні керівництво Закарпатської обласної ради взяло участь у відеоконференції із Міністерським комісаром МЗС Угорщини Іштваном Йоо, яка відбулася в Генеральному консульстві Угорщини в Ужгороді.Ідеться про безпеку водного регіону багатьох країн Євросоюзу.

    Головне питання, про яке йшлося в ході перемовин з партнерами з Угорщини – ситуація на Солотвинському солеруднику, повідомляє прес-служба облради. Тут можливий вилив солоної води в Тису, що загрожує екологічною катастрофою на транскордонному рівні. Область клопоче перед урядом про першочергове виділення коштів для наукових досліджень ситуації. Також, як зазначалося, цю проблему можливо вирішувати в рамках європейської Дунайської стратегії, адже йдеться про безпеку водного регіону багатьох країн ЄС.
    Ситуація визначено як надзвичайну. Прийнято рішення про побудову містечка для відселення людей з Солотвина в Тереблю. Будинки зведені. Але карстові провалля й надалі утворюються на території Солотвинськогосолерудника. Може статися вилив солоної води з проваль в Тису. Місяць тому нове провалля утворилося і ніхто не знає, яка надалі буде ситуація. Може статися техногенна катастрофа. Закарпаття неодноразово зверталося до уряду з цією проблемою, але ситуація в країні складна, йде фактично війна.
    Іштван Йоо запропонував поетапний підхід до вирішення проблеми. «Треба визначити, чим може допомогти Угорщина, щоби запобігти катастрофі. І які для цього потрібно фінансові ресурси. Державна служба з надзвичайних ситуацій Угорщини долучиться до цього, відвідаємо Солотвино з міжнародними фахівцями», - запропонував комісар МЗС Угорщини.
    За його словами будуть залучені фахівці з інстанцій ЄС, які вивчатимуть ситуацію в Солотвині. Адже ця проблема актуальна для всього Дунайського регіону. Треба визнати, що це питання загальноєвропейського рівня, - вважає Ішвтан Йоо.
    Серед інших йшлося і про реалізацію транскордонного проекту ЄС «Розвиток захисту навколишнього середовища в Мукачеві, Ужгороді та Ніредьгазі через оцінку стану існуючих систем очистки водопостачання та водовідведення». В рамках проекту фахівці з Європи провели аналіз існуючих систем водопостачання та водовідведення в Мукачеві Ужгороді та Берегові, моніторинг інженерних споруд, розробили інвестиційні проекти для цих міст. Також фахівцями розроблено комплекс заходів, які допоможуть залучити у сферу водозабезпечення інвесторів, що в кінцевому рахунку має покращити послуги з водопостачання та водовідведення. В ході відеоконференції обговорювалася можливість залучення коштів Європейського інвестиційного банку для реалізації проекту в містах Закарпаття. В ході відеоконференції домовлено про зустріч керівництва облради з керівництвом банку вже на початку червня.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору