ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Губернатор Закарпаття запропонував Громадській раді контролювати обласну владу

    28 березня 2024 четвер
    47 переглядів
    Закарпатський "Білий дім" в Ужгороді.

    У вівторок, 26 травня, керівник області зустрівся з президією Громадської ради при Закарпатській ОДА для того, аби обговорити співпрацю та основні проблеми в краї. Питань до очільника області в активістів було чимало.

    Ішлося як про конкретні аспекти роботи, так і про принципи реформ, які здійснюються в країні загалом і на Закарпатті зокрема. Тож чи не чільною темою став процес добровільного об'єднання громад, котрий саме активно обговорюється в краї.
    Василь Губаль проінформував активістів: зараз модель перспективного плану об'єднань громад Закарпатської області перебуває на розгляді у Мінрегіонбуді, процес триває, в районах відбуваються переговори, Закарпаття рухається до реформи. "Загалом у цій справі вважаю за необхідне діяти за таким принципом – чим більше радитися, чим більш інформувати, чим більше залучати громадськість. І ваша роль у цьому – важлива. Запрошую до співпраці, потрібна участь Громадської ради в цьому процесі, в тому числі в районах", - сказав Василь Губаль.
    Також керівник області наголосив, що всі структури ОДА готові якнайтісніше взаємодіяти з громадськістю загалом та Громадською радою зокрема. "Щойно рада була сформована, усі керівники обласних служб і департаментів отримали вказівку повною мірою співпрацювати, залучати представників громадськості до комісій, в розробку проектів і рішень, бути відкритими і контактними. Нам потрібна ваша допомога – порада і контроль, як в обласному центрі, в роботі обласних служб, так, обов'язково, і в районах, де необхідна участь експертів", - сказав Василь Губаль. "Водночас наголошую, що вся співпраця, вся активність, на моє переконання, має відбуватися конструктивно, без політичної складової – суто з огляду на потреби громади області", - зазначив керівник краю.
    Відтак учасники зустрічі висунули кілька пропозицій, які голова ОДА підтримав. Зокрема, пропонують розширити робочу групу щодо роботи з об'єднаннями громад. Так само й у галузі пасажирських перевезень – у роботу включається громадськість, її представників, а також журналістів запрошують на всі конкурси, слухання та розгляди. "Ми започаткували цю практику, й це принципово - безумовно робимо всі конкурси відкритими, а процедури прозорими. У нас спрощена система прийняття документів, а розгляд пропозицій відкритий, під запис і стенограму", - акцентує голова ОДА.
    Звісно, торкнулися і теми безпеки регіону та країни й АТО. Василь Губаль розповів про підтримку військових на рівні області, як от про фінансове забезпечення (лише торік з обласного бюджету на потреби військових, у тому числі на матеріальну допомогу, було виділено більше 20 мільйонів гривень), про комплексну програму підтримки та про прийняті рішення щодо оздоровлення учасників АТО в обласних санаторіях. До слова, йдеться і про оздоровлення дітей військових влітку, а також - про організацію відпочинку дітей з інших регіонів на Закарпатті.
    Також порушили кілька актуальних проблем господарювання, зокрема, щодо забезпечення залізничних лікарень, які передають місцевим громадам. Говорили і про туризм, у першу чергу сільський, шляхи активізації роботи в цій галузі, і розвиток сільського господарства через створення кооперативів, а також про кадрову політику. Василь Губаль акцентує: в усіх сферах управління областю вимога спільна – інтереси громади та максимальна відкритість. "Звісно, живемо і господарюємо в непростий час. Й мусимо вдаватися до складних рішень і непопулярних кроків. Але переконаний: реформи потрібні, а також - й оптимізація в соціальній сфері. Інакше не досягнемо розвитку".
    Насамкінець актив громадської ради звернувся до керівника області про можливість подання до центральної влади питання щодо тарифів, у першу чергу на газ. Керівник області зазначив, що, як йому відомо, Закарпатська обласна рада готує звернення на Київ з цього приводу. "Відмінити постанову Кабінету Міністрів я не в силі. А звертатися разом з громадою, з депутатами обласної ради – звісно. Наразі ж скажу таке: треба розуміти, що політичної ціни на газ в Україні більше не буде", - сказав Василь Губаль.
    Водночас він зауважив: треба не лише нарікати на тарифи, а й продовжувати мінімізувати споживання газу. Маємо в цьому вже значні успіхи, Закарпаття позбулося центрального теплопостачання. Й завдяки заходам енергоощадження й енергозаміщення економимо значні обсяги та відповідно – суттєві кошти. "Слід продовжувати нашу програму енергоощадження і енергозаміщення, й маємо на цей рік серйозні плани", - зазначив голова ОДА. Він поінформував, що в якості пілотного проекту зараз до роботи запросили компанію, яка на прикладі двох районів області проведе енергетичний аудит. "Почнемо з Тячівського району, де на прикладі одного будинку, скажімо, ОСББ, зробимо аудит на предмет енергоофективності. І не лише щодо переведення опалення на альтернативні джерела, а й стосовно заміни вікон, утеплення фасаду, тощо – тобто, все комплексно. Переконаний, що цю практику варто запроваджувати й господарювати – розумно. Вважаю, що маємо до зими провести серйозну роботу. Й розраховую на підтримку активістів – у цій справі, а також й у всіх важливих змінах в області", - сказав Василь Губаль. Він підкреслює: є чимало питань, які потребують участі експертів ГР і загалом цього органу, небайдужих закарпатців, активістів. Це і справи з лісами, екологія, протидія корупції, врешті - всі реформи, які відбуваються в краї.

    Прес-служба Закарпатської ОДА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору