ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Визначні пам’ятки Закарпаття

    29 березня 2024 п'ятниця
    48 переглядів

    Щорічно, 18 травня, світова культурна громадськість відзначає Міжнародний день музеїв. Через музеї суспільство виражає своє ставлення до історико-культурної спадщини. Збираючи й зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-просвітницьку й освітньо-виховну роботу.

    У Закарпатській області хранителями історичного і культурного спадку є 15 музеїв, серед яких: Закарпатський краєзнавчий музей, який розташований у головному корпусі Ужгородського замку; Закарпатський музей народної архітектури та побуту, створений, як перший в Україні музей під відкритим небом; Закарпатський обласний художній музей ім. Й.Бокшая; Мукачівська міська картинна галерея; Мукачівський історичний музей, розташований у замку «Паланок»; Хустський краєзнавчий музей; Музей «Берегівщини»; Виноградівський районний історичний музей; Затисянський музейний комплекс; Новоселицький сільський музейний комплекс; Великобичківський історико-краєзнавчий музей; Свалявський районний історичний музей; Тячівський приватний музей «Сріберна земля» ім. В.Тегзи; Краєзнавчий музей Тернівської сільської ради; Народний історико-краєзнавчий музей ім.С.Вайди.
    На кінець 2014 року у музеях області налічувалося 207,6 тис. експонатів основного та 15,0 тис. – науково-допоміжного фонду. Не дивлячись на недостатнє фінансування, музеї знаходять можливість поповнювати свої фонди. У 2014 році надійшло 9,9 тис. предметів основного фонду. Водночас кожний десятий експонат основного фонду потребує реставрації. Реставровано протягом року лише 366 експонатів основного фонду, що на третину менше, ніж у 2013 році. На кінець року персонал музеїв налічував 241 працівника, з них 85 – наукові співробітники та екскурсоводи.
    Протягом 2014 року музеї області відвідали 427,2 тис. осіб, що на 1,6% менше, ніж у 2013 році. Із загальної кількості відвідувачів 43,4% – учні, слухачі та студенти.
    Унікальна скарбниця пам’яток культурної спадщини Закарпаття своїми коріннями сягає у давньослов’янську і староукраїнську культуру. В області знаходяться 523 пам’ятки історії, 494 – археології, 302 – архітектури та містобудування, 175 – ландшафтні, 93 – монументального мистецтва, 41 – садово-паркового мистецтва, 9 – науки і техніки.
    На початок 2014 року 175 пам’яток культурної спадщини потребували проведення ремонтно-реставраційних робіт і лише на 7 з них заплановано проведення таких робіт. Для цього з місцевого бюджету протягом минулого року асигновано 2,97 млн. грн., з них було фактично освоєно 600,3 тис.грн. Протягом 2014 року розпочато ремонтно-реставраційні роботи на 6 пам’ятках культурної спадщини, завершено роботи – на одній.

    Наталія Яцкулич заступник начальника відділу статистики соціальних послуг Головного управління статистики

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору