ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У термальні басейни в Косино додають вино і пиво (ФОТО)

    20 квітня 2024 субота
    275 переглядів
    У Косино термальні басейни на різні смаки.

    Переяславці Сергій та Юлія Гриценки на травневі свята їздили на відпочинок у Карпати. На роботі чоловіку якраз запропонували профспілкову путівку в санаторій «Сонячне Закарпаття» (Свалявський район) за 20% вартості, ще одну купили за 3,5 тис. грн. – це повна вартість. Тривалість – 12 днів.

    З профспілкою дружити вигідно

    – Я порівнювала ціни в санаторії, то брати путівку навіть за повну ціну через профспілкову організацію вигідніше, ніж купувати її прямо на місці, – зауважує Юлія, 24 роки. – Я порахувала, що проживання у дешевшому, ніж був у нас, «економ» номері нашого готелю та харчування на такий же період обійшлося б, щонайменше, у 7,5 тис. грн. на двох.

    У вартість нашої путівки входило проживання і триразове харчування. Його можна замовляти на вибір. Ми взяли так зване посилене – у ньому свіжі фрукти, овочі, йогурти та солодощі, різні смажені страви, на відміну від дієтичного харчування. Щоправда, особливої відмінності в меню інших клієнтів я не помітила, хіба що обідній зал кафе був затишнішим, ніж загальна їдальня.

    Нас поселили не в санаторному, а в бюджетному готельному комплексі «Славутич» «без зірок» у номері класу «стандарт». У ньому було двоспальне ліжко з ортопедичним якісним матрацом, холодильник, телевізор, а у ванній кімнаті кран з мінеральною водою. Щоправда, я тільки раз спробувала прийняти таку цілющу ванну, але не надто втішилася. Джерельна вода ледве не крижана, то її треба було розбавляти гарячою водопровідною, але навіть у пропорції майже один до трьох купіль вийшла холоднувата.

    Гідромасаж ясен тільки для заможних

    Юлія зауважує, що на території санаторію, окрім старих спальних корпусів, де проживання буде ще дешевшим, є чимало нових готельних комплексів. Вони всі приватні. Поруч з їхнім є дуже дорогі готелі, зокрема, «Сонячна долина» з чотирма «зірками», де номер коштує 7-12 тис. грн. за добу. І всі номери на сезон уже заброньовані. Для клієнтів таких готелів є тенісні корти, басейн, навіть свій лікувальний комплекс з різними суперпослугами, наприклад, гідромасаж ясен.

    Між тим на території «Сонячного Закарпаття» абсолютно для всіх відпочивальників є невеликі розваги: озеро, де можна безкоштовно ловити рибу, але треба мати свої вудочки, бо прокату немає, старенькі катамарани. У головному корпусі вечорами дискотека за 20 грн., але охочих немає. Значно популярнішим є більярдний зал (40 грн. стіл для «американки» за годину). Там же за 100 гривень можна замовити кальян.

    Молоді люди розповідають, що на лікувальні процедури бальнеологічного курорту (хоча їх і планували з дому) часу в них не вистачило – щодня кудись їздили. Ціна однієї екскурсії на особу 100-200 гривень – зазвичай, це вартість проїзду і залежить від дальності поїздки.

    За тиждень відвідали Мукачеве і замок Паланок, Ужгород, побували на озері Синевир, скупалися в мінеральних гарячих чанах у популярному гірському селі Лумшори, рибалили форель та каталися на конях, квадроциклах і навіть встигли навідатися до давніх друзів, які живуть неподалік Хуста.

    Електронний браслет не для злочинців

    Проте найбільше враження на молодих людей справив новий аквапарк з термальними водами у селищі Косино. Це майже на кордоні з Угорщиною. Спочатку вони планували їхати у відомі з радянських часів гарячі басейни в Береговому, в готелі навіть бачили рекламний ролик про них. Проте нові приятелі по відпочинку розповіли, що неподалік Берегового є кращий комплекс, де вони вже побували. І справді, «Косино» перевершило усі найбільші очікування молодих людей.

    – Перше враження, коли потрапили на територію, що нас завезли уже за кордон, де високі європейські умови і стандарти відпочинку, бо як для українського сервісу, то комплекс нам видався просто нереальним! – захоплено наголошує Юлія. – У рекламі вони про себе пишуть: «Аналогів в Україні немає!» І це справді так.

    Ми туди потрапили 21 травня. Погода стояла чудова, тож людей було досить багато. Зокрема, і пенсіонерів та дітей, які, ймовірно, приїжджають із навколишніх санаторіїв. Для дітей є окремий басейн. Крім того серед відвідувачів немало й іноземців, бо часто чутно англійську, ще якусь незнану мені – угорську чи румунську. Щоправда, місцеві діалекти закарпатців з румунською говіркою теж незрозумілі. На парковці бачили немало машин з іноземними номерами, особливо словацькими.

    Ми ж приїхали екскурсійним транспортом. За дорогу в обидва боки заплатили по 100 грн. з особи. Вхід – 200 грн. на три години, а на увесь день (комплекс працює до 20-00) коштує 500 грн. Це нові ціни, які з 1 травня запроваджені. Там кажуть, подорожчало на 10-15 відсотків. Загалом тарифи гнучкі: є сімейні білети, знижки для великих груп, інвалідів, дітей, яких, до речі, там визначають не за віком, а за зростом – до 150 см. А нижчі 120 см можуть заходити безкоштовно. Загалом за мінімальні три години можна встигнути спробувати всього: покупатися, пофотографуватися, пообідати. Але увесь додатковий сервіс за доплату.

    Нам дуже сподобалася організація відпочинку на території: спочатку платиш за вхід і плюс 25 гривень за оренду шафки для речей або сейфу. Рушники ми брали з собою, а також змінне взуття – в’єтнамки. На вході до комплексу на кожного клієнта одягають… електронний браслет. Так, перша асоціація не найкраща, бо згадуються наші чиновники-злочинці, яким їх чіпляли для контролю. Тут же він швидше для зручності. На браслет записується вся інформація про додаткові послуги, якими скористався на території, в тому числі і напої в барі, обід у кнайпі – це місцевий ресторан. На виході оплачуєш повний рахунок, і, таким чином, уникаєш необхідності носитися з гаманцем чи сумочкою.

    Безкоштовно, тобто це входить у вартість вхідного квитка, можна скористатися сауною упродовж 30 хвилин. У саунах є фонтанчики з питною водою, теж вільно, але на території таких я не бачила. Орендувати лежака можна теж безкоштовно, але зайняти альтанку в парку чи столик, щоб перекусити чи просто посидіти, – обійдеться в 100 і 50 гривень відповідно.

    0_k__42258617-1.jpgУгорська сауна – безкоштовно!
    – Власне із сауною в них цікава ловушка. На території є окрема будівля, дуже гарна, дивовижної конструкції – «Королівські сауни». На вході-виході через турнікет на вашому браслеті фіксується час перебування. Всередині своєрідним лабіринтом розміщені оригінально оздоблені зали: для евкаліптової та трав’яної саун, є соляна лисяча нора і крижана печера як варіант кріосауни, тільки з температурою всього мінус чотири градуси, є лазні римська і турецька – хамам. Можна по декілька хвилин побувати в кожній, або вибрати одну для повноцінної насолоди.

    Ми відвідали угорську сауну – це місцева «фішка». Зал для неї оформлений у стилі сільської хатини, серед якої стоїть різьблена лава і піч-кам’янка. Спеціальним механічним пристроєм періодично відро з розпеченим камінням опускається у бочку з холодним пивом, від чого повітря наповнюється хмільним ароматом – він ще більше розслабляє. Щоправда, так цілком ймовірно можна втратити контроль за часом. А за перебування в будівлі понад 30 хвилин – додаткова плата.

    Скупатися під «золотим краном здоров’я»

    Юлія розповідає, що найбільше втіхи все ж від купання у відкритих басейнах. На території комплексу їх п’ять: різних розмірів, зі звичайною і термальною водою, де температура від +28 і +41 градуса. В одному діє аква-бар, у найбільшому є доріжки для плавців. Інші обладнанні різними пристроями для водного масажу. Варіанти таких спецефектів вмикаються автоматично по черзі. Є зона, де потрапляєш у вир, чи з дна йдуть бульбашки гейзера, чи струмінь води падає зверху з величезного декоративного крана, що ніби завис у повітрі – конструкція заввишки понад 10-12 метрів. Цей фонтан-ілюзію місцеві називають «Золотим краном здоров’я Косино». З нього ллється мінеральна цілюща вода.
    Ванна з вином

    0_k__42258617.jpgВанна з вином

    Уперше вони спробували і процедуру, що активізує кровообіг, погулявши спеціальними ваннами для ніг. У них почергово холодна і гаряча вода та рельєфне для масажу ступні дно.

    Особливий ажіотаж у відвідувачів викликають так звані тематичні чаші-басейни. Їх чотири, вони оформлені величезними скульптурами заввишки від трьох до п’яти метрів, з яких ллється термальна ароматизована вода з різними «смаками». Кавовий – із чашки, пивний – з кухля, винний – з пляшки, а з декоративного глека – паленка, це місцева спиртова настоянка. Наскільки в цих ароматично-алкогольних басейнах можна сп’яніти, молоді люди не довідалися, кажуть, їм трохи не пощастило, бо в той день у цих басейнах була звичайна вода.

    Юлія зазначила, що територія оздоровчого комплексу «Косино» ретельно благоустроєна, є чимало зелених паркових зон, квітників, але паралельно вона активно розбудовується. Каже, бачили готові до монтажу величезні чани, в таких вони купалися в Лумшорах, у липні запрошують на відкриття вже готового готельного комплексу.

    Молоді люди наголошують, що такий відпочинок у Карпатах їм обійшовся не дорожче, ніж у Криму два роки тому, а за емоціями та різноманітністю розваг видався ще кращим. Відзначили, що закарпатці значно більше тяжіють до організації якісних послуг туристам, орієнтуючись на європейських колег.

    Валентина БАТРАК

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору