ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Невиправний патріот Невицького замку (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    77 переглядів
    Олександр Дзембас — закарпатський історик та археолог.

    Ним багатолітньо є історик Олександр ДЗЕМБАС. Я радію, що в нього це трапилося, а ще більше від того, що він народив на світ і добрячу книгу про цю цитадель.

    Книга є путівником і має назву «Невицький замок. Екскурс у середньовіччя і проблеми ХХІ віку». Обкладинка тверда. А дух видання м’який і розкутий Видавництво має назву TIMPANI. Хороше видавництво, адже книжка хороша.
    —Спершу, — говорить автор при нашій ненав’язливій зустрічі за чаркою апельсинового соку в одному з теплих ресторанів холодного міста над Ужем, — я мислив цю працю виключно для підготовки юних екскурсоводів з числа членів археологічного гуртка Закарпатського центру туризму, де я працюю. Метою цього кроку було надання їм додаткових знань. А в майбутньому і посприяти в набутті стабільного фаху. Саме тому в тексті моєї книги інколи зустрічаються деталі, які можуть прислужитися професійним екскурсоводам. Виклад я зробив на рівні невимушеного діалогу, щоб хоча б на віртуальному рівні читач зміг пройти шляхами моїх багаторічних пошуків.
    Путівник, до слова, може бути використаний не тільки учнівською молоддю та екскурсоводами, але і науковцями, краєзнавцями, вчителями, студентами, всіма тими, хто цікавиться історичним минулим нашого сонячного і чемного Закарпаття. 0_k__422581276.jpgОлександр Дзембас розповідає про позитивні наслідки роботи Міжнародної молодіжної волонтерської археологічної експедиції, а також про згаданий замок у контексті загальної європейської історії. Можливо, для того, щоб наше нестримне стремління в Європу не стало теж середньовічною руїною. На кожній сторінці ошатного видання зустрічаємо чимало невідомих досі фактів із історичного минулого давнього форпосту лицарства в Невицькому і нашого рідного Закарпаття в цілому.
    Взагалі, щоб ви всі знали, Олександр Васильович Дзембас — послідовний історичний дослідник, археолог, методист Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді. Народився 1 червня 1960 року в головному граді Закарпаття. Як син військового і чесного офіцера, шкільні літа провів у різних куточках померлого Радянського Союзу. Закінчив шкільне навчання в знаковій дев’ятій школі на теперішній площі Шандора Петефі. Прийняв ізвідти в душу захоплення географією та історією. От і дійшов до Невицького замку та взявся його відновлювати.
    —Загалом можна стверджувати, що пан Дзембас створив у цілому нове, оригінальне та інноваційне видання, — зробив висновок доцент кафедри туризму Федір Шандор.
    —Дзембас на правильному шляху, — резонно додав заслужений учитель України, директор Закарпатського центру туризму, краєзнавства і спорту учнівської молоді, — де й працює повсякденно наш герой, — В.І.Чепа, — бо ж пожвавлення туристичних потоків залежить від самобутності та яскравості місцевих пам’яток архітектури. Невицького замку в тім числі.
    Тож побажаємо разом із нашими невтомними читачами великих нових успіхів невиправному лицарю Невицького замку. Многая і благая літ тобі, друже! І многая та благая зим!



    Мишанич Роман

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору