ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті влада і бізнес сформували платформу співпраці

    19 квітня 2024 п'ятниця
    35 переглядів
    Василь Губаль обговорив з представниками бізнесу ситуацію

    У четвер, 25 червня, у Закарпатській ОДА відбулася безпрецедентна зустріч – з ініціативи керівника області Василя Губаля обговорити Закарпатську кластерну ініціативу - платформу співпраці бізнесу і влади зібралися топ-менеджери компаній, які працюють в регіоні – як іноземних, так і вітчизняних.

    Участь у зустрічі взяли топ-менеджери ТОВ «Інтерфіл» Олег Адамчук, ТОВ «Форшнер Україна» Беньовски Антонін, ТОВ «Ядзакі Україна» Ігор Завіз іон, Groclin SA Андре Герстнер, ТОВ «Гроклін Карпати» Ганна Калніболоцька, ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед» Ігор Чопко, ПрАТ «Єврокар» Ігор Царенко, ТОВ «Флекстронікс» Тарас Петрина, ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад» Петро Ремінець, голова Організації роботодавців м. Ужгорода, генеральний директор ТДВ «Патент» Іван Ключевський, голова організації роботодавців м. Хуст, голова правління ВАТ «Швейна фабрика «Прометей» Іван Горечко.
    Вітаючи присутніх, керівник краю зазначив: "Передовсім маю вам подякувати – за те, що працюєте, тримаєтеся, що не злякалися, не спасували перед ситуацією, яка є – загалом в державі, економічну, пов’язану з війною. Спілкуюся з колегами з інших областей і вони нарікають, що чимало виробництв згорнулося, інвестори йдуть. Тож вдячний вам, що зберігаєте виробництва, робочі місця, що завдяки вам економіка живе. І запрошую до відвертого обговорення".
    Принагідно Василь Губаль поінформував бізнесменів, що під час відрядження в Києві мав зустріч з керівництвом фіскальної та митної служб України, і посадовці, висловили готовність відвідати Закарпаття й обговорити з владою і з бізнесменами обставини ведення бізнесу. А на зустрічі з Президентом порушили тему про перспективи відновлення режиму спеціальної економічної зони. Загалом же голова ОДА акцентував, що створення у краї доброго середовища для бізнесу та інвестицій вважає одним з пріоритетів.
    Організатор зустрічі, голова обласного об'єднання організацій роботодавців "Закарпаття", директор керуючої компанії індустріального парку «Соломоново» Володимир Панов зазначив, що саме для цього і призначена ця зустріч. До слова, він підкреслив: подібного зібрання з такими цілями у краї ще не було. "Закарпатський бізнес об'єднався, ми зараз виживаємо, й мусимо гуртувати зусилля. І нарешті треба перестати чекати – пора творити, прийшов час для змін і Закарпаття може й повинне стати взірцем у створенні середовища для розвитку бізнесового середовища. Наш край цілком заслуговує на статус аж ніяк не аутсайдера, а лідера в економічному розвитку й цілком надається до пілотного проекту", - відмітив Володимир Олексійович.
    Для затвердження на зустрічі представники бізнесу і ОДА підготували спільний документ, який передбачає кроки з розвитку Закарпаття як регіону з кращими умовами економічного середовища. Завдання у спільній платформі окреслені якнайамбіційніші - стати лідером економічних перетворень в Україні. Для того, аби цього досягти, пропонується об'єднати зусилля влади та бізнесу, й відродити найкращі практики, які свого часу посприяли розвитку виробництв на Закарпатті, та запровадити нові. Як от – створити правове поле, в якому працюють реанімовані та доопрацьовані закони про СЕЗ "Закарпаття", "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності в Закарпатській області", "Про інвестиційні парки".
    Учасники зібрання, як от Петро Ремінець, генеральний директор "Точприладу" та Ігор Царенко, гендиректор ПрАТ "Єврокар", саме наголосили на тому, що вдалося зробити внаслідок прийняття таких законів, і як все змінилося після їхньої відміни, й акцентували – для розвитку бізнесу мають бути постійні й прозорі правила гри.
    Під час дискусії учасники також порушили питання оподаткування, принципів взаємодії з фіскальною службою, тощо.

    У відповідь Василь Губаль зазначив: "Протягом останніх тижнів мав спілкування з кількома міністрами, й бачу інтерес до Закарпаття. переконаний - щоби отримати ті зміни, яких ми очікуємо, на рівні Києва, треба спілкуватися і зустрічатися – на Закарпатті. Також контактуватимемо з депутатами Верховної Ради, щоби було розуміння наших пропозицій і в парламенті. Планується приїзд Президента України в область і попрацюємо над тим, щоби Петрові Порошенку запропонувати кроки, спрямовані на те, що ми обговорюємо, і вірю, що розуміння буде".

    Також під час обговорення очільник області підкреслив: "З самого початку своєї роботи на цій посаді наголошую всім: припиніть бачити в бізнесі гаманець! Влада повинна сприймати бізнес як партнера й того, чиїй роботі має допомагати. Згідний з тезою "не бізнес для влади, а влада для бізнесу"". "Будьте певні – підтримую всі здорові ініціативи, спрямовані на розвиток економіки в краї і країні і в цьому я з вами на всі сто відсотків. Тим паче, що на цю посаду прийшов із бізнесу, із виробництва, і сам є роботодавцем, тож дуже добре розумію, про що йдеться", - сказав Василь Губаль.

    Затим голова ОДА обговорив з представниками бізнесу і ситуацію, пов’язану з децентралізацією – в першу чергу фінансовою, та розповів про ініціативи стосовно праці над пошуком шляхів для наповнення бюджету на місцях. Користуючись нагодою, Василь Губаль висловив ідею – розробити бренд "Виготовлено на Закарпатті", символ, який би позначав продукцію, створену в нашому краї й був не просто знаком якості, а призначався і для популяризації області як регіону, де розвивається виробництво. Бізнесмени підтримали голову ОДА і висловили готовність підключитися до цієї ініціативи.
    За підсумком зустрічі керівника області з топ-менеджерами компаній, які працюють на Закарпатті, та провідними представниками бізнесових кіл і роботодавців було ухвалено документ "Закарпатська кластерна ініціатива. Платформа співпраці Закарпатського бізнесу та Закарпатської облдержадміністрації". Основними тезами розробленого документу, який фіксує засади співпраці закарпатського бізнесу і влади, є такі:
    1. Трансформація управління, згідно з ідеєю "не бізнес для влади, а влада для бізнесу", що передбачає співпрацю влади з бізнесом, реальну практику вирішення проблем бізнесу та допомогу в реалізації його ініціатив.
    2. Готовність області стати інноваційним кластером України, основна мета – досягти від центральної влади економічного експерименту "Закарпаття – успішна модель розвитку економіки України".
    3. Шлях до інноваційної економіки – йдеться про створення найкращої моделі інвестиційного середовища. Тут мова в першу чергу про закони, котрі б пожвавили економічну ситуацію в регіоні і державі (відновлення і доопрацювання законів "Про СЕЗ "Закарпаття"", "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності в Закарпатській області", "Про інвестиційні парки").
    4. Нове бізнес-середовище – його становлення передбачає зокрема, і формування нового ставлення суспільства до роботодавців, моделі взаємодії і взаємоповаги із владою та громадою.
    5. Транспарентність, що передбачає здорову взаємодію з владою та фіскальними і контролюючими органами, запровадження правила "головне джерело наповнення бюджету – не санкції, а реальна економіка за умов ініціативи і розуміння з боку влади".
    Також топ-менеджери сформували звернення до голови ОДА з проханням активізувати розгляд проблемних для закарпатського бізнесу питань та кроків із пожвавлення економічного розвитку у краї на рівні центральної влади.

    Прес-служба Закарпатської ОДА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    в фирме в канторе работают мошенники со стажом с робочих не заметно но сдирают не плохие суммы браво беньовський тебе классссс