ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті активізувалася зона Вранча - можливий сильний землетрус

    24 квітня 2024 середа
    33 переглядів
    Закарпаття може сколихнути земмлетрус

    Такої активізації землетрусів закарпатці не пригадують давно за останні дві доби жителі краю дев’ять разів відчули коливання землі. Більшість епіцентрів землетрусів знаходилися в сусідньому з Закарпаттям Марамурешському повіті та місті Сату –Маре в Румунії один епіцентр на території села Теребля Тячівського району.

    Румунські сейсмологи, які не один десяток років спостерігають за сейсмічною активність так званої "зони Вранча" не виключають ймовірність сильного землетрусу, який зачепить і Закарпаття.

    Довідка:

    Зона Вранча, розташована на ділянці стикування Південних (Румунія) та Східних (Українських) Карпат. В її межах осередки землетрусів розташовані в консолідованій корі, а також у верхній мантії на глибинах 80-160 км. Найбільшу небезпеку становлять такі, що виникають на великих глибинах. Вони спричиняють струси ґрунтів до 8-9 балів в епіцентрі в Румунії, Болгарії, Молдові. Глибокофокусність землетрусів зони Вранча обумовлює їх слабке затухання з відстанню, тому що більша частина України перебуває в 4-6-бальній ділянці впливу цієї зони. У ХХ ст. в зоні Вранча сталося 30 землетрусів з магнітудою 6,5 балів. Катастрофічні землетруси у 1940 та 1977 роках мали магнітуду 7. Південно-західна частина України, що підпадає під безпосередній вплив зони Вранча, потенційно може бути віднесена до 8-бальної зони.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору