ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Купувати чи почекати? На ужгородських ринках уже продають перші кавуни (ВІДЕО)

    25 квітня 2024 четвер
    35 переглядів
    Покупців уже нині чимало, хоча кавунний сезон ще лише починається

    І хоча розпал сезону баштанних у серпні – смугасті чи не на кожному прилавку. Це не перші партії, тож ціни – помірні. За кілограм просять від шести до десяти гривень.

    Журналісти «21 каналу- Ужгород» теж прицінилися до липневих кавунів і навіть віднесли на аналіз до лабораторії, аби з’ясувати, чи безпечно їх споживати?



    Михайло Ганич саме купує кавун. Цілого, каже, не подужає, але четвертину намагається споживати кілька разів на тиждень. Чоловік усе життя працює лікарем, тож не з чуток знає про користь смугастих ягід: «Щоб бути здоровим, треба центнер кавунів з’їсти кожного сезону, тоді будуть нирки добре працювати. Це свого роду оздоровлення. Тому що нирки виводять солі з організму, а кавун цьому сприяє, він покращує роботу нирок».

    Покупців уже нині чимало, хоча кавунний сезон ще лише починається. Продавці кажуть: кількість бажаючих поласувати смугастою ягодою зростає з кожним днем. У той же час усі продавці переконують: баштанні сертифіковані, без відповідних документів їх до Закарпаття не завезли б. Говорять про це й спеціалісти Головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області. Заступник начальника структури Зіновій Романович розповів «Закарпатці», що кавуни до нас завозять, як і в минулі роки, в основному з господарств Херсонської області. Всі партії, що потрапляють до регіону, ретельно перевіряють.


    «Загалом за час, відколи на прилавках з’явилася ця поживна ягода, ми виявили лише одну невелику партію (100 кілограмів) кавунів у Чопі, в яких нітрати перевищували гранично допустимі норми, – уточнив З. Романович. – Усю партію не допустили до реалізації. Більше випадків невідповідності нормам не було, але контроль триває».



    У Закарпатській санепідемстанції розповіли, що загалом нітратів не треба бозна-як боятися, бо жодної рослини без них не буває. Річ у тім, що рослинні культури отримують нітрати природного походження з ґрунту та підземних вод. Головне при цьому – кількість. Тому важливе правило безпеки при споживанні кавунів – добова доза на кілограм ваги людини не має перевищувати 5 мг нітратів. Максимально допустимий вміст за українським законодавством – до 60 мг/кг ваги кавуна. Саме такими показниками користуються контролюючі служби.



    До речі, журналісти «21 каналу-Ужгород» придбали цього тижня на ринку в центрі Ужгорода перший-ліпший кавун і здали його в лабораторію для перевірки. Вміст нітратів становив 29,7 мг на кілограм, отже, його можна спокійно споживати.

    У Закарпатській СЕС відзначають, що є кілька важливих правил, які треба пам’ятати при споживанні кавунів. «Торік при великій їх вартості (6 –7 грн за кілограм) люди не в змозі були купувати цілу ягоду й тому просили продавців відрізати від неї половину або четвертину, – зазначають спеціалісти СЕС. – Ситуація з цінами цьогоріч поки така ж. Але купувати відрізану невідомо коли частину кавуна, навіть прикриту поліетиленовою плівкою, не завжди безпечно. Будьте обережні, така продукція може бути бактеріально забрудненою».



    Лікарі також не радять пропонувати кавун дітям до 2-х років, а для старших краще купувати їх у серпні та вересні – в період природного дозрівання. Вагітним теж слід бути обережними.

    Особливих правил торгівля кавунами не вимагає, але при їх реалізації вони повинні знаходитися на товарних прилавках, а не звалюватися прямо на землю. Перед вживанням кавуни необхідно ретельно вимити, тому що бруд з їхньої поверхні через руки може потрапити до рота.



    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору