ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Під кінець літа загострився давній конфлікт між урядом Угорщини Віктора Орбана та адміністрацією Віктора Понта в Румунії

    24 квітня 2024 середа
    44 переглядів
    Обидві сторони стверджують,що йдеться про серйозну шкоду двостороннім відносинам

    Нині він став більш явним, публічним і далі набирає обертів.

    За останній тиждень дипломатичні представники обох країн, які працюють у Будапешті та Бухаресті, були викликані відповідними міністерствами закордонних справ. Обидві сторони стверджують, що йдеться про серйозну шкоду двостороннім відносинам.
    Напруження між країнами спалахнуло нещодавно з новою силою, коли прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розмістив на своїй сторінці у Facebook прапори румунських угорців-секеїв, герби та карту Королівства Угорщина зразку 1920 року, до якого тоді входили землі Трансільванії. Що показово - зробив він це після відвідування румунського трансільванського міста Тушнадфюрдо (Беїле-Тушнад), де жорстко розкритикував політику уряду Румунії в плані ідеології і щодо ставлення до угорської меншини.
    Румунський уряд відреагував миттєво - і засудили прагнення Орбана підіграти угорським націоналістам, а також
    побачили у цьому ідеї сепаратизму. Адже офіційний Бухарест твердо виступає проти будь-яких розмов щодо створення регіональної автономії для двох мажоритарних округів в Трансільванії, де проживають в основному етнічні угорці.
    У свою чергу уряд Орбана відповів на ці закиди, що розміщені ілюстрації просто показують історичні символи Угорщини, і, таким чином, не можуть розглядатися в якості політичної заяви.
    Далі посол Угорщини в Румунії Ботонд Законі зневажливо розкритикував румунського прем'єра Віктора Понта у тому, що він грає "подвійну гру": "Він показує, що Віктор є хорошим хлопчиком, європейцем, соціал-демократом, а насправді Віктор - поганий хлопчик, націоналіст, і анти-європеєць".
    Дипломат звинуватив уряд Румунії також у блокуванні спільних інфраструктурних проектів. Один з таких проектів передбачав створення сучасних транспортних доріг, зокрема з'єднання A1 Румунії та М43 Угорщини, які б дозволили угорцям та румунам більш легко перетинути кордон. Також застопорився спільний угрсько-румунський проект газопроводу між містами Сегед та Арад, що у південній частині Трансільванії.
    МЗС Румунії зазначило, що ці зауваження від посла Угорщини є неповагою до глави румунського уряду і абсолютно недоречні. Міністерство додає, що саме Будапешт виходить за рамки стратегії двосторонніх відносин між двома країнами, що була прийнята в 2002 році.
    Далі сам Віктор Понта виступив по телебаченню з критикою прем'єр-міністр Угорщини та його уряду. Румунський прем'єр зазначив, що "всі в Європі та Сполучених Штатах критикують уряд Угорщини за антисемітизм, ревізіонізм, його проросійську позицію і паркан, побудований проти іммігрантів."
    "Я думаю, що угорський уряд і посол Угорщини граються у свої ігри, намагаючись спровокувати нас," - додав Понта.
    У вівторок Міністерство закордонних справ і торгівлі Угорщини вже оголосило, що викликали "на килим" посла Румунії Віктор Mікулу для пояснення слів прем'єра, зокрема "неприйнятних звинувачень у зв'язку з Угорщиною."
    Урядова установа Угорщини також звинуватила главу румунського уряду в "анти-угорській агітації" та спробі таким чином "приховати внутрішню кризу", викликану тим, що кільком членам уряду Румунії були пред'явлені звинувачення у зловживаннях.
    "Я поважаю Угорщини та угорський народ, але мені не потрібне схвалення Будапешту, щоб висловити власну думку з питань, що зачіпають мою країну", - так відреагував Віктор Понта на своїй сторінці у Facebook.
    Він додав, що йому набридли провокації з боку Будапешту, і він не збирається нескінченно терпіти неприйнятні заяви послів та угорських чиновників, які відвідують його країну.
    До дискусії підключився й колишній президент Румунії Траян Бесеску, який заявив, що якщо Угорщина піднімає питання автономії Трансильванії, то нічого не заважає Румунії підняти питання про автономію регіону між кордоном та Тисою в самій Угорщині. Він додав, що питання про трансільванську автономію мають бути вилучені з офіційних угорських заяв.
    Угорський політик Аттіла Ковач (партія "Демократична коаліція") назвав заяви, зроблені представниками обох країн "легковажними і недостойними", але визнав і той факт, що відносини Угорщини з майже всіма сусідами, особливо з Румунією, останнім часом значно погіршилися і викликають занепокоєння.
    За його словами критика румунського уряду з боку Орбана є у дечому справедливою, і "деякі економічні проблеми справді наявні". Тим не менш, він зазначив - все те, що нині відбувається явно не в інтересах для понад мільйону угорців, які проживають в Трансільванії.
    Нагадаємо, що у кінці червня голова кабінету прем'єр-міністра Угорщини Янош Лазар назвав уряди кількох сусідніх країн, де, на його думку, проводиться "антиугорська" діяльність.
    При чому окрім Румунії та Хорватії угорський урядовець досить несподіванно назвав Україну. Зокрема він сказав, що українська влада гальмує надання гуманітарної допомоги для представників понад 100-тисячній угорської громади, які мешкають на Закарпатті. Це на його думку викликає занепокоєння і є викликом для угорських спецслужб та органів державного управління.
    "Угорський уряд підтримує угорську громаду на Закарпатті, і Угорщина повинна продовжувати захищати їхні інтереси", - додав він.
    Наразі невідомо чи вдасться швидко вирішити даний конфлікт.


    люди

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору