ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Скільки коштує на Закарпатті одне немовля?

    19 квітня 2024 п'ятниця
    81 переглядів
    Серпень на Закарпатті - це час, коли народжується найбільше дітей.

    А якщо двійня?

    Виявляється, є маса факторів, під які слід перекроювати сімейний бюджет, якщо ви вирішили стати батьками.
    Серпень – урожайна пора не тільки в традиційному сенсі, на Закарпатті це час, коли в краї народжується найбільше дітей. Такий факт акушери пояснюють фактором заробітчанства: саме за 9 місяців до серпня – у грудні – повертаються додому чоловіки із Росії, Чехії та Польщі. І що цікаво, тенденція не падає: незважаючи на війну та кризу, закарпатці продовжують збільшувати родини. «Карпатський об’єктив» поцікавився в земляків, котрі на днях очікують народження потомків, а скільки це нині коштує – народити дитину?
    Вагітність не хвороба, але саме в цей час, як правило, жінки звертаються до лікарів частіше, ніж будь-коли. Задоволення це безкоштовне, однак якщо ви сільський житель (а жіночих консультацій у селах немає), то за кожен візит до медика в місті офіційно мусите сплатити 50 грн. Вести вагітність може й лікар у приватній клініці, там дорогий перший прийом (від 150 грн), а далі фіксовано – від 60 грн за візит. Відвідувати медзаклад треба кожні два тижні. А крім цього, постійно здавати аналізи: загальний крові та сечі. У поліклініці вони безкоштовні, у приватних центрах – як мінімум по 60 та 40 грн відповідно. Протягом вагітності слід щонайменше тричі пройти УЗД. Вартість – від 120 грн. Фотографію дитини в утробі скинуть на диск за 5 грн, а запишуть відео самої процедури за 50. Коли ж бажаєте модне нині перше відео немовляти, готуйтеся викласти 600 грн, така вартість 4-D УЗД, на якому добре проглядається дитина. Отож підбиваємо підсумки: безпосередньо вагітність витягне із сімейного бюджету близько 3 тисяч гривень. Це медичний мінімум для здорової матусі. А якщо жінка має певні проблеми зі здоров’ям, то потребує додаткових досліджень у період вагітності. Тож на аналізи (це можуть бути гормональні, генетичні дослідження) треба виділити ще як мінімум 2,5 тисячі. Проте найбільше потрібно відкласти на самі пологи. Офіційно вони безкоштовні, але з опитаних «КО» вагітних закарпаток жодна не відповіла, що народжуватиме безоплатно. Називали різні види вдячності: якщо жінка не домовляється про пологи з лікарем, черговій бригаді дає близько 1000 грн (500 лікареві, 300 акушерці, по 50 медсестрі та санітарці, 100 неонатологу). Ціни на так звані пологи за домовленістю починаються від $300 у Мукачеві та від $400 в Ужгороді.
    Крім видатків на лікарняну тематику, треба подумати ще й про перші та найнеобхідніші речі для новонародженого. Це одяг (костюмчики, боді, льолі, шапочки – за все близько 700 грн), пелюшки (від 20 грн), памперси (від 60 грн), засоби гігієни для малюків (300 грн), слінг (від 350 грн) або візочок (від 2 тис. грн). Є також купа аксесуарів для новонароджених, починаючи від ванночки (120 грн) і закінчуючи столиком для сповивання (від 700 грн). Але без цього можна й обійтися, якщо підлаштувати свій побут під малюка: купатися можна у ванній, спати – з мамою й татом, переодягатися – на твердому матраці на ліжку… Один із основних видатків, що стосуються новонародженого, – молочні суміші, до використання яких удаються матусі, що не годують грудьми. Найдешевша українська продукція, упаковка вітчизняної суміші коштує від 55 грн, а європейського виробництва – у 3–4 рази дорожче. Ось чому матусі, які хочуть заощадити, роблять усе, аби годувати дитину грудним молоком: це тисячі зекономлених гривень! Крім обов’язкових речей, є ще й приємні, що мають стосунок до вагітності й також тягнуть кошти з сімейного бюджету. Це різного роду курси для вагітних: лекції для майбутніх мам (від 60 грн/заняття), спеціальна аквааеробіка чи йога (від 80 грн/заняття), масажі (100 грн) … А також різного роду фотопослуги. Для початку «вагітна» фотосесія (від 250 грн/год.), потім фотофіксація виписки із пологового та перший день удома (600 грн за зйомку), фотозйомка та відеозйомка хрестин (близько 2 тис. грн). А є матусі, які практикують щомісячну професійну зйомку дитини вдома до року! Що поробиш: зупинити мить ще Фауст хотів! А тим більше таку прекрасну мить, як посмішка немовляти!
    Тетяна Когутич

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору