ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті почали з'являтися оригінальні будинки (ФОТО)

    25 квітня 2024 четвер
    34 переглядів
    Завдяки формі будівля дуже цікаво переносить різні погодні умови

    Ужгородський майстер Валерій Самойлов займається дуже незвичною справою. Він проектує та будує оригінальні будинки-напівсфери, а почав свою справу з того, що побудував такий незвичний дім власній родині.

    Нині Валерій є власником єдиного в Ужгороді купольного будинку. Пригадує, що коли починав його зводити, сусіди дивувалися і дивилися на нього, як на божевільного, пише Тетяна ЛІТЕРАТІ, "Про Захід". "Років сім тому я вперше прочитав в Інтернеті про купольні будинки й одразу подумав: "О, це моє!". Вперше такі будинки почали зводити у США, причому десятиліття тому. Їхнім "батьком" був американський винахідник, архітектор і дизайнер Річард Бакмінстер Фуллер. Власне, прочитати я про них прочитав, а як зробити – не знав. Конкретні проекти коштували великих грошей, тому довелося по крихтах збирати інформацію, радитися з іншими любителями на спеціальному форумі, який об'єднує людей, що цікавляться купольними будівлями на пострадянському просторі. До більшості ж нюансів додумувався сам вже у процесі будівництва. Простіше кажучи, експериментував", – розповідає Валерій.

    Сім років тому він мав пусту земельну ділянку, на якій мріяв звести будинок для своєї родини. Там і тривав три роки його будівельний експеримент. Валерій ставив перед собою кілька цілей: по-перше, хотів мати оригінальний будинок, по-друге – енергоощадний, по-третє – недорогий. З першим пунктом у будинку-напівсфери і так все зрозуміло – таке житло і нині викликає подив. Енергоощадність була також важливою метою, яку Валерій вирішив, змонтувавши так звану теплу підлогу, яка нагрівається завдяки роботі печі на дровах. Тепер в його будинку взимку тримається температура +26 градусів, а витратив на це власник всього одну вантажівку дров за 3 роки, що приблизно рівняється 2 тисячам гривень за три опалювальних сезони.

    Третя перевага куполу – швидкість і економність зведення. Каркас будинку складається з дерев'яних деталей, котрі з'єднуються між собою спеціальними металічними кріпленнями. В якості утеплювача використовується так звана ековата – целюлоза, котра вважається екологічно чистим і безпечним продуктом. Фундамент для будівлі підходить полегшений, без великих об'ємів. До прикладу, для одного з будинків Валерій зробив фундамент всього за 4 години. Більша частина зовнішніх стін закривається покрівлею з м'якої бітумної черепиці. Вікна монтуються так само, як і в звичайних будинках, можна навіть зробити повністю прозоре приміщення.

    Через те, що всередині куполу немає несучих стін, внутрішнє планування будівлі може бути будь-яким, на смак господаря. "Зовні купол виглядає маленьким, тому більшості людям здається, що всередині тісно. Насправді ж приміщення дуже просторе і жити всередині купола надзвичайно комфортно. Наші друзі часто кажуть, що в цьому будинку панує особлива атмосфера, хороша енергетика. Моїй родині він теж дуже подобається.

    Завдяки формі будівля дуже цікаво переносить різні погодні умови. У спеку його легше провітрити, у холод – простіше зігріти, сніг на його покрівлі не затримується, а вітер м'яко обдуває, бо йому просто ні за що "зачепитися". Цікаво, що взимку сніг у нас лежить не під вікнами, а в метрі від них. Певно, вітер обдуває стіни, тим самим розчищаючи сніг біля них. У багатьох людей виникає питання: як у будинку з округлими стінами встановити ту же шафу, чи картину прибити? Насправді все простіше, ніж здається, бо стіни у куполі рівні до висоти у 80 сантиметрів, а тоді вже починають закруглятися. Для свого будинку я всі меблі робив власноруч, але і готові можна пристосувати до такого приміщення. З картинами теж проблем не виникне, якщо прибити їх зверху і знизу на гвіздки різної довжини", – розповідає Валерій. Днями він та його партнер Петро завершили ще один купольний будинок площею 100 кв.м. у Перечинському районі. Працювали вдвох 10 місяців, віддавши господарю незвичний будинок з комунікаціями та системою обігріву "під ключ". Валерій Самойлов каже: "Мені важко сказати, скільки років може прослужити такий будинок, але думаю, що не менше 50-ти. У нас звикли будувати для дітей, але погодьтеся: нині будинки наших батьків і дідів частіше за все нам не підходять: вони або вогкі, або погано сплановані, або не мають санвузла. Хай діти самі оберуть, в якому будинку захочуть жити, тому я свій купол зводив спеціально під себе. При цьому я розумію, що ментально більшість закарпатців не готові до того, щоб масово переходити жити у купольні будинки. Але було би добре, якби поступово вони починали розуміти, що у великих цегляних коробках жити незручно і дуже дорого. А при нових умовах, при потребі економити на опаленні ідея купольного будинку може стати чудовим виходом для багатьох людей".


    876




    uyh




    765

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору