ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Мітла розбрату (ФОТО)

    24 квітня 2024 середа
    176 переглядів
    Рома зобразили у образі двірника

    У Мукачеві розгорівся несподіваний скандал – активісти та правозахисники обурилися встановленням у місті пам’ятника рому, спонсором якого став депутат Закарпатської обласної ради Андрій Балога.

    Як ми повідомляли, пам’ятник встановили поблизу ромського поселення «Бороп телеп». Рома зобразили у образі двірника – він тримає у руці мітлу, а поруч з ним – маленька собачка. Пам’ятник відкривали урочисто, на церемонію зібрались місцеві мешканці, а біле простирадло зі скульптурної композиції знімали під оплески її автор Іван Бровді та сам Андрій Балога.

    Але вже на другий день соціальні мережі вибухнули протестами. Благодійний фонд «Розвиток» розпочав флешмоб: роми з вищою освітою – юристи, вчителі, лікарі – фотографуються з мітлами і пишуть під знімками, що пам’ятник у Мукачеві їх принижує.

    в Мукачево є роми, які працюють двірниками

    -Якщо представникам мукачівської влади, так сильно хотілося "вшанувати" закарпатських ромів, то чому вони не встановили скульптуру ромського музиканта, який займає важливе місце у закарпатській культурі та традиціях? Або ж рому-ковалю, рому-ювеліру, рому-майстру дерев'яного чи мідного посуду − як бачите, варіантів багато, - говориться у заяві фонду.

    Правозахисники також наголошують, що гроші, які витратили на встановлення пам'ятника, можна було витратити на більш нагальні потреби. Адже півтора року місцеві роми мають просто критичну ситуацію з водопостачанням.

    До флешмобу почали приєднуватися правозахисні організації з інших міст країни. Більш того, про Мукачево та скандал навколо пам’ятника написав навіть сайт російського телеканалу «Звезда». (Ну як же вони можуть пропустити таку ознаку "фошизма"). Мовляв, ромська діаспора пам’ятник засуджує, а скандал навколо нього вибухнув прямо таки грандіозний.

    І все ж таки – чому така скульптурна композиція з’явилася у місті, толерантному до людей різних національностей і чи дійсно встановлення такого пам’ятника є заходом ксенофобським?

    Автор скандального пам’ятника Іван Бровді створив декілька дуже популярних скульптурних композицій, які можна вважати символами міста Мукачева.

    В 1999-му році у самому центрі міста був встановлений пам’ятник Кирилу та Мефодію, автором якого є Іван Бровді. А в 2010-му встановили пам’ятник Щасливому Сажотрусу, також авторства цього скульптора. Щасливий Сажотрус – то реальний персонаж Берталон Товт, який й досі працює в управляючій компанії з обслуговування багатоповерхівок. Пан Товт – давно на пенсії, але завдяки своєму досвіду та професіоналізму – людина на своїй роботі не замінима. Мукачевці та гості міста дуже люблять цей пам’ятник. Ґудзик на одязі сажотруса став блискучим, бо, за повір’ям, на того, хто його потре чекає успіх та здійснення бажань. Біля сажотруса зображений його кіт. Останній користується популярністю у дітей, які не тільки гладять його по спинці, але й залюбки на ньому фотографуються.

    в Мукачеві, дійсно, є роми, які працюють двірниками

    Новий пам’ятник «Ром з метлою» дуже схожий на пам’ятник Щасливому Сажотрусу.

    Прототипом рома з мітлою, як і у випадку з сажотрусом, міг стати міг стати реальний мешканець Бороп Телепа.

    Бо в Мукачеві, дійсно, є роми, які працюють двірниками у управляючий компанії.

    Наприклад, ця ромьска родина кожного дня прибирає прибудинкову територію одного з мікрорайонів Мукачева. Виходять на роботу всі разом. Поки мама з татом підметають двір, діти збирають папірці.

    в Мукачеві, дійсно, є роми, які працюють двірниками
    Двірників у Мукачеві, як і в інших містах країни, не вистачає. Бажаючих робити цю невдячну роботу – небагато. І у повсякденному житті тут нікого не дивує ром з мітлою, а ось такий пам’ятник існуючій реальності чомусь викликав таку хвилю супротиву.

    Можливо, б ніякого скандалу навколо пам’ятника двірнику не було б, якщо б на відкритті показали конкретну людину, якій поставили цей пам’ятник, не роблячи акцент на його національності. Зрештою, що поганого в професії двірника? І чим двірник гірший, наприклад, за музиканта або поета?

    Але – попереду місцеві вибори, і, Андрій Балога, скоріш за все буде балотуватись на посаду мера міста. І його навряд чи сильно цікавить думка ромської діаспори, або далеких від місцевих реалій правозахисників, яким би хотілося бачити на цьому місті пам’ятник Шляхетному Будулаю з гітарою замість мітли, та танцюючим ведмедем, замість маленького безпородного песика. Андрію Вікторовичу просто потрібні голоси місцевих мешканців, в тому числі і тих, хто був присутній на відкритті славнозвісного пам’ятника.

    З іншого боку, захисники ромської гідності чомусь пропустили нещодавнє інтерв’ю військового комісара Ужгорода, який дуже різко висловився на адресу ромів. Він назвав їх крадіями, які сидять на шиї у державі і при цьому ще не хочуть йти до війська.

    В світі дуже багато незвичайних, кумедних та зовсім не пафосних пам’ятників. В кожному місті у скульптурах зафіксовують щось, притаманне саме йому. Родзинки. Хто знає, може колись у якомусь італійському місті з’явиться пам’ятник Українському заробітчанину, або в Москві поставлять пам’ятник Продавцю мандаринів з Кавказу…
    Головне, не перестаратись з креативом, бо національне питання – дуже болюче, і спекуляції коло нього можуть призвести до непередбачуваних наслідків.

    Але, будемо сподіватися, що тепер, особливо після цього шуму, туристи, які приїздять до Мукачева, внесуть у свої плани відвідування вулиці Івана Франка та захочуть сфотографуватися біля Рома з мітлою і навіть щось йому потерти на щастя.
    в Мукачево, дійсно, є роми, які працюють двірниками

    І звісно, вся ця кампанія не завадить цій маленькій ромській дівчинці та її друзям бавитися з симпатичною бронзовою собачкою, яка віддано зазирає в вічі своєму працьовитому господарю.

    Яна ОСАДЧА

    пам’ятник рому з метлою

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Не «Бороп телеп», а «Борок телеп». Что в переводе с венгерского означает поселение из бараков. Граматеи :))