ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На сцені головного театру Угорщини виступили берегівські актори

    19 квітня 2024 п'ятниця
    71 переглядів
    Демонструватиметься вистава Міклоша Зелеї “Перепоховання Золтана”

    На сцені головного театру Угорщини,яким керує закарпатець,у виконанні акторів Закарпатського обласного угорського драмтеатру демонструватиметься вистава Міклоша Зелеї “Перепоховання Золтана”.

    Основне місце дії – закарпатське село Селменці, що на Ужгородщині, розділене після Другої світової війни навпіл державним кордоном. У п’єсі йдеться про трагічну історію кохання Золтана та Юлії, які мешкали в цьому селі, але знаходились по різні боки кордону, пише ГК.
    “Прикметно, що у виставі розгортаються події не лише з минулого, а глядач бачить сценки і з нашого сьогодення,- ділиться з Голосом Карпат виконавець однієї з ролей Бейло Нодь.- Режисер Аттіла Віднянські у притаманній йому манері талановито застосовує гротеск, фантасмагорію, дивовижні перевтілення, в яких змішуються час і простір. Багатьом краянам, напевно, добре знайома і ситуація, коли бажаючі перетнути кордон переховують на собі різну дрібну “контрабанду” – цигарки, горіхи тощо.”
    Характерний штрих з життя берегівських акторів: учора ввечері вони з великим успіхом радували глядача виставою Жигмонда Моріца “Не жить мені без музики”, а сьогодні вранці вже взяли курс на Будапешт. Подібне трапляється доволі часто, причому гастролюють берегівці разом з сім’ями, як одним із чинників моральної підтримки. У столиці Угорщини до них приєднається кілька акторів – теж берегівці, котрі зараз виступають на підмостках угорських театрів. Це – лауреати престижних премій Аттіла Кріштан, Йожеф Варга та Йожеф Рац, Ласло Товт, інші.
    Створений у 1993 році в Берегові Аттілою Віднянські угорський театр сьогодні вже добре знаний у Європі. В його творчому доробку близько 50 вистав різних авторів. А незмінний режисер колективу, який не пориває зв’язків із трупою навіть після переходу на основну роботу в Будапешт, у 2015-му визнаний кращим серед своїх колег в Угорщині.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору