ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородці з площі Шандора Петефі вимагають для себе особливого статусу! (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    74 переглядів
    Історичний центр Ужгорода вимагає особливої уваги.

    Минулої п’ятниці Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов зустрівся у власному кабінеті з мешканцями житлових будинків №№ 9, 11, 13, розміщених на площі Шандора Петефі. Як-не-як, історичний центр Ужгорода вимагає особливої уваги. І поваги.

    Метою зустрічі було втілення в життя прийнятої депутатами 19 грудня 2014 року спеціальної Програми відновлення історичного центру міста. На її виконання в 2015 році мало бути виділено 25 млн. грн., реально передбачено фінансування в обсязі майже 6 млн. грн. Згідно з положенням про дольову участь у проведенні капітального ремонту житлового фонду в Ужгороді, власники квартир, а також нежитлових приміщень, які є співвласниками будинків, зобов’язані покривати 10 відсотків загальної вартості робіт власними коштами.

    Власників квартир, нежитлової нерухомості запросили, щоб обговорити питання проведення капітальних ремонтів фасадів і покрівель. Враховуючи, що в історичному центрі міста ремонти обходяться дуже дорого, міська рада пішла назустріч мешканцям квартир і власникам нежитлових приміщень, знизивши відсоток дольової участі вдвічі від раніше затвердженої норми – до 5 відсотків.
    І роботи на будинках №№9 і 11вже ведуться. Власники розміщених у них квартир, магазинів і офісів включилися в співфінансування. А ось будинок № 13 повів себе по-іншому, бо, як виявилося, втрутилася політика.

    Напередодні виборів кандидати у мери взялися «топити» суперників, заграючи з мешканцями цих будинків. Почали переконувати їх у тому, що можна не виконувати положення програми.
    Про це, зокрема, говорив перший заступник міського голови Іван Волошин. Мовляв, людям можна нічого не платити, а вся сума піде з міської казни. Чому? Бо вони, нібито, наділені особливим статусом і правами.
    815-1.JPG
    815-2.JPG
    Усі жителі власники квартир у спальних районах міста, гуртожитків за програмою капітального ремонту житлового фонду, ліфтів сплачують суму 10 відсотків, а решту 90 – міська рада.
    Для мешканців площі Шандора Петефі, 13 ця ставка завелика, знизивши ї вдвічі — до 5 відсотків. Чому? Бо вдають із себе найбідніших, хоч володіють квартирами, які вдвічі дорожчі за ті, що в спальних районах.
    Весь перший поверх орендують магазини: від цього власники квадратних метрів теж одержують доходи. Їх обсяг лише за один місяць перевищує ті гроші, що потрібно сплатити за капремонт. За нього одноразово слід внести до 10 тисяч гривень. Але й це, виявляється, непідйомна сума для тих, хто приватизував або викупив перші поверхи, здає їх у оренду за немалі кошти. Скромні 5 відсотків на умовах співфінансування відмовилися платити.
    Чи міська рада повинна стовідсотково платити за капремонт будинків, якщо квартири в них, нежитлова нерухомість — приватизовані? Рішення міської ради 19 грудня 2014 року недвозначно вказує: це — порушення.
    Але це не аргумент для «петефівців». На зустріч з мером вони заявили: свою лепту в капремонт фасаду вносити не збираються.

    Неохайний фасад будинку їх не хвилює, і сорому не мають. Але як усім подобається добре доглянута історична спадщина за кордоном! Чому ж у нас ведуть по-іншому. Зрозуміло: вони — особливі.
    Під час зустрічі Віктор Погорєлов зіграв роль такого собі добрячка. Він несподівано підтримав співвласників будинку на Петефі 13 у їхньому небажанні співфінансувати ремонт. Пообіцяв, що кошти місто виділить стовідсотково.
    Експерти заперечують право мера так вільно розпоряджатися коштами міста: рада має право повністю фінансувати ремонти комунального майна! А це — приватне.
    Якщо так, то незрозуміло, на яких підставах ремонтуватимуть будівлю на Петефі 13 за кошти міста. Невже пан Погорєлов сам за всіх усе вирішив?
    P.S. Історія про безоплатний ремонт і фінансову «жертву» Ужгородської міськради на користь жителів будинку № 13 може завершитися найближчої п'ятниці. На сесії депутати голосуватимуть за 1-відсоткову оплату співвласниками квартир і нежитлової нерухомості капремонту на умовах співфінансування. Саме така ставка значиться в проекті рішення ради, оприлюдненому на сайті міської ради
    Іван КАВКА
    http://rada-uzhgorod.gov.ua/download/s/R_1700_pro_dopovn_do_prgr_vidnovl_istor_centry_Uzhgoroda.pdf

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору