ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вовки на Закарпатті вийшли на стежку війни!

    29 березня 2024 п'ятниця
    136 переглядів
    На Закарпатті хижаки вбивають собак та домашню худобу

    Іти до людей вовків змушує відсутність видобутку в лісах.

    Жителі гірських районів живуть у страху. Лісові хижаки все частіше стали заходити в села. Біля хат вовки нападають на домашніх собак, на вигулах вбивають худобу. І з кожним роком їх стає все більше.
    - Пару років тому вовків зовсім не було, - розповів "КП" житель села Тихий в Закарпатті Михайло Герзанич. - А тепер заходять в гості зграями. І мого вірного пса Рока також вони загризли. Увечері з гір спустилася вовчиця з двома вовченятами, присіла поруч з будинком у дворі. Рок на свою біду пішов на розвідку. Одна лапа від нього залишилася. Пес вірно служив мені 14 років.
    За словами місцевих жителів, в Тихому полюють шостій вовків. Але не тільки в цьому селі для хижаків роздолля - в сусідньому селищі місяць тому вовки загризли корову, яку господарі залишили на ніч на пасовищі. А до цього, кажуть, напали на місцеву вчительку. На щастя, тієї вдалося відбитися, хоча хижаки її покусали.
    Така ж ситуація і в селі Вишка.
    - Влітку крадуть кіз, взимку переходять на собак, - каже місцевий житель Федір Костик. - На корів нападають рідко - ті рогами захищаються, хіба що на телиць. Приходять два-три вовка, один нападає першим, двоє чекають в сторонці. Їх дуже багато розвелося в останні роки, а в села йдуть, бо в лісах дичини мало.
    Місцеві кажуть, що дичина зникла з лісів з тієї ж причини, по якій вовки спускаються в села, - нічого їсти.
    Частина місцевих розжилася рушницями, решта ввечері намагаються не виходити на вулицю. Хоча на людей вовки нападають вкрай рідко - випадок з вчителькою винятковий.
    - Я по гриби ходжу за 5 км від дому, частенько восени зустрічаю то одного, то двох вовків, - каже житель села Тихий Микола. - Але мене вони не чіпають.
    - Вовк - звір хитрий, - підхоплює односельчанин Михайло Герзанич. - Підходить до табуна коней, падає на землю, починає кататися. І молодий кінь, недосвідчений, буває, піде до нього. Тоді він кидається і перегризає шию. А ось старий кінь до вовка не піде.
    Жителі намагаються не ходити по вулицях, коли стемніє. Але паніки в селах немає - люди впевнені, що на людину вовк не кинеться. Та й за останні роки вже звикли жити поруч з небезпечним чужаком.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору