ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські контрабандисти "посадили" сигарети на дрони!

    23 квітня 2024 вівторок
    67 переглядів
    До Європи летять повітряні посилки з сигаретами, що не засікає радар.

    Після того як на митниці стали суворіше стежити за тютюнової контрабандою, «сігаретчікі» активніше використовують новий екзотичний метод переправлення цигарок - безпілотники, або дрони.

    Нові схеми контрабанди Ділки безмитно ввозять дрони в Україні нібито для розвідки в зоні АТО, а потім перепродують контрабандистам. Ті прикріплюють блоки з цигарками до цих міні-літачки на радіоуправлінні і відправляють по той бік кордону (за кордоном куриво в кілька разів дорожче), там товар зустрічає іноземний «партнер», прив'язує гроші і посилає апарат назад. Як розповіли нам у Західному регіональному управлінні прикордонної служби, з початку року на західному кордоні засікли близько трьох десятків безпілотників і дельтапланів, на яких в Польщу, Угорщину і Словаччину летіли сигарети.

    Контрабандистам, яких зловили за управлінням розумного пристрою, загрожує штраф до 18 000 грн або обмеження волі до трьох років. Але найголовніше - конфісковують безпілотники, які стоять, як новий автомобіль бюджетної моделі. Як запевняють знаючі люди, апарат швидко окупається, тому грошей на його покупку не шкодують.

    «Після літнього інциденту в Мукачеві возити за кордон цигарки в тайниках в машинах стало ризикованіше. Домовитися з прикордонниками та митниками за старими каналам складніше - там тепер СБУ за всім стежить, частіше бувають облави », - розповів нам житель Виноградівського району в Закарпатті, не з чуток знайомий з контрабандою сигарет. За його словами, сигарети і раніше перекидають і арбалетами, і з водолазами переправляють.

    Але безпечніше використовувати безпілотники, в народі «фантики», або кодову назву «голубина пошта». «Коштує такий пристрій недешево - близько 10000 доларів, але ці витрати можна швидко відбити. За раз дрон може перевезти 10-15 блоків сигарет. Пачка ходових цигарок типу «Прими» у нас оптом коштує 12-13 грн, в Угорщині в перекладі на гривні - 30-35 грн », - вважає наш співрозмовник. На блоці можна заробити від 150 грн, за один політ - близько 100 доларів. За ніч (з дронамі працюють в темний час доби) можна послати безпілотник разів п'ять - це близько 500 доларів навару. «У місяць - 10-15 тисяч доларів. Правда, доводиться щоразу міняти маршрути, щоб погранци НЕ засікли і не збили. Буває, що безпілотник не долітає, падає в полі чи лісі, але це трапляється нечасто. Дрони приземляються в 30-50 км від кордону », - продовжує наш джерело.

    Де купити дрон

    Купити дрон можна за оголошеннями в інтернеті. У соцмережах є цілі клуби власників безпілотників. На сторінці одного з них користувачі активно цікавляться апаратами, причому з питань ясно, що з метою переправлення контрабанди. «Хто може зібрати апарат, щоб підняв вантаж до 10 кг, переніс до 5 км і потім повернувся», - цікавиться якийсь Іван Іванов. «З такою вагою далеко не полетиш, максимум до одного кілометра», - пояснюють йому зі знанням справи.

    «Вести» зв'язалися з продавцями дронів, прозоро натякнувши, для чого нам нібито потрібен безпілотник. «Вам підійде« Квадрокоптер »на дистанційному керуванні, він коштує не менше 7000 доларів. А для ваших цілей краще брати апарат від 10000 доларів (240000 грн) - такий гарантовано не гримнеться десь на півдорозі кому-небудь на голову, - відразу зрозуміли, про що йдеться на тому кінці дроту », - повідомив продавець. Така модель, за словами продавця, здатна підняти і доставити на місце призначення до п'яти кілограмів (блок сигарет важить близько 250 грам - тобто до 20 блоків візьме). «Цей дрон стійкий і до спеки, і до холоду, сильно не шумить (вам же не потрібно, щоб його вирахували за гудучи мотору). Летить до 50 км в обидві сторони », - рекламують нам товар.

    Прикордонники безсилі?

    Прикордонники зізнаються, що перехопити «літаючого контрабандиста» непросто. «Вони літають високо - по GPS-навігації. У «ефірі» не обчислиш безпілотник, радари таку дрібницю не помічають. Скоро доведеться ставити біля кордону системи ППО », - жартує один з прикордонників з Львівської області. За його словами, перекупники продають контрабандистам безпілотники, ввезені нібито для зони АТО: «А ще є народні умільці, які майструють цілі міні-літачки з розмахом крил до чотирьох метрів, на такому можна переправити цілу коробку сигарет (50 блоків). Але такий апарат більше і помітніше, контрабандисти віддають перевагу більш компактні пристрої ». Коштують вони 3-5 тисяч доларів разом з управлінням, але перепродують їх, зрозуміло, вдвічі-втричі дорожче, уточнює прикордонник.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору