ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородка вишиває картини та декоративні подушки атласними стрічками (ФОТО)

    23 квітня 2024 вівторок
    71 переглядів
    У пенсіонерки з Ужгорода Ольги Дудаш нове хобі – вишивка картин

    У пенсіонерки з Ужгорода Ольги Дудаш півтора року тому з’явилося нове хобі – вишивка картин і декоративних подушок атласними стрічками.

    Розмовляємо з рукодільницею на площі Театральній під час ярмарку робіт майстринь народної творчості.
    – В Інтернеті переглянула один ролик про вишивку стрічками. Мені сподобалося. Вирішила й сама зайнятися рукоділлям. Я вже пенсіонерка, але продовжую працювати головним бухгалтером однієї фірми. Почала шукати необхідні матеріали, відвідувати майстер-класи. Техніку вишивки опанувала швидко, хоча раніше ніколи нічого не вишивала. На сьогодні маю понад 150 робіт, 90 з них продала і подарувала, – хвалиться рукодільниця.
    До столу із роботами підходить жінка років 55. Розглядає, цікавиться цінами на подушки.
    – 500 гривень, – відповідає господиня.
    – Гарні роботи, але дорого. На жаль, таких грошей не маю, – зізнається пані.
    Майстриня каже, що вартість вихідного матеріалу висока. До того ж не так просто знайти і придбати стрічки тієї чи іншої товщини, ширини. Купує їх по Інтернету та в ужгородських магазинах.
    На тканину наносить рисунок, а вже потім вишиває. Зразки використовує з мережі, додає щось своє. На роботах ужгородки буйно квітнуть фіалки, маки, троянди. «Ця техніка передбачає вишивання квітів. Можна, звичайно, і тварин зобразити, але гарніше саме квіти, бо стрічки красиві, яскравих насичених кольорів», – пояснює рукодільниця.
    Ольга Дудаш розповідає про історію вишивки стрічками: «Ця техніка зародилася дуже давно, ще за часів французьких королів. За допомогою шовкових та атласних стрічок жінки оздоблювали білизну, сукні. Відтоді й пішло. У нас не дуже культивується. В Ужгороді є декілька жінок, які володіють цією технікою. Великої популярності вишивка стрічками набула в Росії, Іспанії, Індонезії, Таїланді, Бразилії, Туреччині. В одній із соціальних мереж переписуюся з майстринями із далекого зарубіжжя».
    Клієнтами пані Дудаш є друзі, знайомі, які й поширюють інформацію. А ще одна організація, котра займається реалізацією робіт у 50 країнах світу, зробила портфоліо ужгродки, яке викладено в Інтернеті.
    Із соціальних мереж я дізналася, що ця техніка вишивки набула чималої популярності. Люди охоче викладають чималі гроші за декоративні диванні подушки, бо вважають, що вони роблять оселю радісною і світлою.

    Тетяна ГРИЦИЩУК, «КО», фото автора

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору