ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Зимовий відпочинок у Карпатах - поза конкуренцією!

    29 березня 2024 п'ятниця
    103 переглядів
    Зимовий відпочинок в Україні набирає обертів!

    Прийдешньої зими українці збираються і подорожувати, і відпочивати, а перевагу традиційно віддадуть Карпатам.

    У готелі Radisson Blu Resort у Буковелі кипить робота: співробітники готуються до зимового сезону – продумують святкову програму, тестують новинки меню, готують нові розваги, пише Олена Романюк у №43 журналу Корреспондент від 30 жовтня 2015 року.

    Зрозуміти «підвищену готовність» нескладно: в останні роки Буковель – найпопулярніший гірськолижний курорт серед заможних українців. Взимку сюди приїжджають кататися на лижах 12-15 тис. осіб на день, а сам курорт і довколишні села – Яремче, Яблуниця, Татарів, Микуличин і Ворохта – можуть прийняти одночасно до 30 тис. відпочивальників.

    Крім того, сезон у Буковелі починається досить рано, на початку грудня. Зробити це дозволяють снігодувні гармати, які забезпечують наявність снігу навіть за температури нижче ніж -2 градуси за Цельсієм.

    «Починаючи з 2014 року ми спостерігаємо значне підвищення попиту на зимовий відпочинок у Карпатах і, зокрема, в Буковелі, продовження якого очікується й у 2016-му», – каже Юріс Зудовс, генеральний директор готелю Radisson Blu Resort.
    0_3362-1.jpg
    За його словами, високому попиту на Буковель сприяє розвинена інфраструктура курорту: 16 підйомників і понад 50 км гірськолижних трас роблять його ідеальним місцем для зимового відпочинку з листопада до березня, а часом і квітня.

    «Постійне поліпшення інфраструктури курорту, розширення трас, зростання популярності відпочинку в Україні роблять Буковель чудовою альтернативою провідним гірськолижним курортам Австрії, Швейцарії, Італії, Франції, а також таких традиційних напрямів, як Закопане в Польщі», – вважає Зудовс.

    Підтверджує слова готельєра і директор Центру розвитку туризму в Україні Володимир Царук. Він зазначає, що станом на кінець жовтня в Буковелі вже було продано 50-60% номерів на січень і трохи менше на лютий.

    Що ж стосується новорічних свят та Різдва, то, за даними Наталії Кашариної, провідного спеціаліста напряму Україна туристичного оператора Join Up, вільних номерів у готелях курорту взагалі немає. І це незважаючи на високі ціни.

    Вартість проживання в Буковелі в цьому році зросла як мінімум на 20-25% в порівнянні з минулою зимою, а деякі особливо спритні господарі накрутили ціни вдвічі й утричі

    За даними місцевих жителів, вартість проживання в Буковелі в цьому році зросла як мінімум на 20-25% в порівнянні з минулою зимою, а деякі особливо спритні господарі накрутили ціни вдвічі й утричі. Єдина можливість забронювати номер на свята – купити пакетний тур у туроператорів. У нинішньому році деякі з них викупили в готелях цілі номерні фонди.

    Оператори зголосилися організувати і транспорт, адже за традицією на новорічні свята квитків на потяг до Карпат не дістати. Наприклад, той самий Join Up з 26 листопада запускає в Буковель автобусний чартер. Вирушатиме з Києва він буде щосереди та щосуботи, тому туристи зможуть поїхати на курорт на чотири або вісім днів.

    Втім, як повідомив Корреспонденту Віталій Передерко, начальник відділу туризму Управління зовнішніх зв'язків та туризму Івано-Франківської облдержадміністрації, Укрзалізниця також продовжила дію п'яти додаткових поїздів, які вона запустила влітку в Західну Україну із Запоріжжя, Дніпропетровська, Києва та інших міст. Тому варіантів доставки туристів в Карпати явно стало більше.

    За дев'ять місяців цього року Івано-Франківську область уже відвідали 1,2 млн гостей, тоді як у 2014-му цей показник за весь рік склав 946,7 тис.

    До слова, перші результати налагодженого сполучення не змусили себе чекати. За даними Івано-Франківської ОДА, за дев'ять місяців цього року область уже відвідали 1,2 млн гостей (показники туристичного збору), тоді як у 2014-му цей показник за весь рік склав 946,7 тис.

    Доступна альтернатива

    Але не всі українці готові витратити на відпочинок в Україні близько 3.000-9.000 грн за ніч у номері і близько 900 грн за користування скі-пасом за один день. Багато хто з наших співвітчизників вибирає гірськолижні курорти подешевше.

    «Користування скі-пасами в Буковелі зросло цього року в півтора-два рази. Якщо торік у низький сезон воно коштувало 500 грн за три дні, то сьогодні – 895 грн», – розповідає досвідчена сноубордистка Олена Сорокіна.

    Як альтернативу українські лижники найчастіше вибирають курорти Славське (Львівська обл.) і Драгобрат (Закарпатська обл.).

    У Славському, наприклад, є кілька гір для катання і кілька трас, які затверджені Міжнародною федерацією лижного спорту. Крім того, як і в Буковелі, частина трас курорту оснащена системою штучного засніження. Проживання тут коштує від 800 грн за номер у святкові дні, а користування скі-пасом – 240 грн на день.
    0_3362-2.jpg
    Трохи дешевше в плані проживання Драгобрат. Лижники облюбували його за те, що тут рано починається зимовий сезон, а загальна протяжність спусків – близько 10 км. Особливо туристи люблять різкі спуски і траси, що ведуть через ліси. Траси Драгобрата обробляються ратраками. Постійно діє траса слалому-гіганта з хронометражем для всіх охочих.

    Приблизно в такому ж ціновому сегменті перебувають курорти Красія і Пилипець на Закарпатті. А до Чернівецької області туристи вирушають на гірськолижний курорт Мигове. Щоправда, слід враховувати, що на території цього села є лише одна траса завдовжки 900 м, і досвідченим лижникам там буде не надто цікаво.

    Зате вони можуть спробувати лижні походи з рюкзаком і радіальні піші виходи в гори з проживанням у колибі – літній хатині пастухів. Саме такі тури розробили для активних туристів туроператори Західної України.

    «Виїзди на гірськолижні курорти (Буковель, Драгобрат) зацікавлять лижників, для яких ми приготували зручне проживання, харчування і транспорт. Любителі «дикого» відпочинку зможуть відчути всю суворість зимових гір і тепло вечірнього багаття в лижних походах. А тим, хто любить ходити пішки і жити в комфортних умовах, підійдуть піші прогулянки на полонини і нескладні вершини (Хом'як, Смотрич, Говерла)», – розповіли про різноманіття своїх пропозицій щодо активного зимового відпочинку в компанії Турклуб Тернопіль.

    Ціна такого відпочинку коштує від 1.500 до 4.400 грн за п'ять днів і на 300 грн дорожче у святкові дні.

    Ну а якщо турист дійсно стоїть на лижах впевнено і хоче розбавити катання на трасах чимось новим і цікавим, йому пропонують зайнятися фрірайдом. Це катання поза трасами по непідготовлених схилах. Улюбленим місцем для багатьох шанувальників фрірайду є Драгобрат.

    Тури для допитливих

    Відпочинок на гірськолижних курортах багато українців планують поєднати з відвідуванням мальовничих міст Західної України – Ужгорода, Мукачева, Львова, Чернівців. За даними операторів, охочих познайомитися з рідною країною за останні кілька років стало значно більше. Якщо ще два роки тому турфірми відправляли на екскурсії один-два буси на день, то зараз – від семи до десяти на день у сезон.

    Львів поступово стає дорогим для українських туристів, адже ціни на проживання та їжу тут постійно зростають

    За традицією особливо популярний у новорічні свята Львів. Наприклад, минулого року, за даними Львівської облради, на Різдво в місто приїхало 300 тис. гостей. Щоправда, за словами Катерини Мельник, менеджера компанії Роксолана Тур, Львів поступово стає дорогим для українських туристів, адже ціни на проживання та їжу тут постійно зростають.

    З огляду на це все більшої популярності набуває відвідання міст Закарпатської області, де і ціни нижчі, і пам'яток безліч.

    «У нас уже є багато запитів на тури по містах Закарпаття. Люди запитують екскурсії плюс катання на лижах на одному з курортів. Воліють відвідати Ужгород, Берегове. В останньому туристи планують відпочити ще й на термальних джерелах», – розповідає Мельник.

    В один тур відвідування таких міст і сіл, як Геча, Косино, Мукачеве, Берегове, Ужгород, Чинадієво, Львів та інші, поєднує туристична фірма Каліпсо Україна. За словами менеджера компанії Ганни Білокінь, ці тури розраховані на чотири-п'ять днів. На більшу кількість зимові подорожі намагаються не розтягувати – бояться складнощів з переїздами в Карпатах.

    Популярні екскурсійні тури по Західній Україні і в післясвяткові дні, особливо після Різдва, коли відбувається істотне зниження цін на проживання та супутні послуги.

    «У цей час краще порекомендувати лікувальні тури: в районі Львова це Трускавець, Східниця; Ужгорода – Поляна Квасова, Свалява. Можна і в Шаянах водички попити», – зазначила Кашарина в інтерв'ю BBB TV.

    Білокінь у свою чергу повідомляє, що не тільки Карпати користуються попитом у зимовий період. Наприклад, уже другий рік компанія активно продає поїздки на Новий рік у Полтаву. Багато хто, й особливо київські туристи, вирушають на свята в Кам'янець-Подільський, включаючи в поїздку обов'язкове відвідування Хотина, Кривчого та Чернівців.

    Не залишається без уваги і Південна Пальміра – Одеса.

    «Звичайно, Одеса не асоціюється із зимою, але туди їдуть, там люблять відпочивати», – каже Кашарина, чия компанія планує організовувати екскурсії в це місто цілу зиму.

    Варто зазначити, що часто туроператори пропонують своїм клієнтам не просто відвідування пам'яток, а й різні тематичні тури, наприклад гастрономічні, паломницькі, романтичні та ін.

    «Ми пропонуємо своїм клієнтам ексклюзивну дегустацію повидла в Екосадибі в Закарпатті. Крім того, вони можуть відвідати реабілітаційний центр для ведмедів біля озера Синевир», – наводить приклад Кашарина.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору