ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Кандидат у мери Ужгорода окреслив програму своїх дій

    24 квітня 2024 середа
    72 переглядів
    Кандидат №1 на посаду Ужгородського міського голови Богдан Андріїв.

    Декілька моїх думок щодо майбутнього Ужгорода:

    Переконаний, що балотуючись на відповідальну посаду міського голови, кожен кандидат повинен чітко визначити шлях майбутнього розвитку Ужгорода, окреслити програму своїх дій.

    Сьогодні накопичилось надзвичайно багато системних проблем практично у кожній сфері життєдіяльності міста: транспортній, освітній, дорожній, медичній, архітектурі, водопостачанні, обслуговуванні житлового фонду.

    З переліку заходів типу «забезпечити», «покращити», «розширити», «поглибити» для вирішення накопичених проблем можна написати, при бажанні, цілу наукову працю.

    На мій погляд, відповідальна міська влада має чітко визначити для себе пріоритети своєї діяльності. Адже щоденне гасіння існуючих проблем приводить тільки до незворотного подальшого занепаду міста.

    Вважаю, що Ужгород не має перспективи розвитку, як промисловий центр. Це підтверджується цілою низкою факторів:

    - в Україні в останні роки спостерігається стрімке падіння ВВП: в 2014 р. падіння склало 22%, в 2015 очікується ще «мінус» 13%. В майбутньому, при забезпеченні росту ВВП на високому рівні в 3-4% ми вийдемо на показник 2013 року через 10 років!
    - в Україні відбувається відкритий збройний конфлікт, який безумовно відлякує будь-якого потенційного інвестора;
    - у місті немає вільної землі для будівництва промислових об’єктів;
    - існуюча міська інфраструктура водопостачання, енергозабезпечення, транспорту не здатна забезпечити стабільне функціонування нових потужних підприємств;
    - місто вже роками не може вирішити питання реанімації існуючих промислових об’єктів – Турбогазу, Мехзаводу, Ужгородприладу.

    При цьому, незрівнянно кращі можливості для промислового розвитку має Ужгородський район. Там необхідно вдихнути життя в промислові парки «Соломоново», «Берег-Карпати». Ужгород має забезпечити майбутні підприємства висококваліфікованим управлінським персоналом, робочою силою.

    Надзвичайно часто основною умовою в контексті економічного розвитку зазначається залучення іноземних інвестицій (що сьогодні є дуже проблематичним) для створення нових підприємств. При цьому, іноді, вперто не помічаються цінності, які вже нас оточують!

    Ужгород володіє багатою віковою історією, неповторною архітектурою, самобутніми традиціями, надзвичайно високим рівнем культури та освіти. Це багатство, яке створювали свою працею і діяльністю цілі покоління наших предків. Це інвестиції в наше місто всіх минулих поколінь. Їх неможливо оцінити ніякими доларами або євро. Уявім, що щось подібне, чим володіє Ужгород, необхідно створити на місці, скажімо, Краматорська. Це неможливо. Ні за які гроші!

    Серед українських міст багатствами, якими володіє Ужгород, може пишатися хіба що Львів. Наше місто неповторне в усій Україні! Відтак, збагнувши це, відповідальній міські владі не треба нічого робити, окрім як ефективно розпорядитися інвестиціями наших предків.

    Для нормального існування Ужгорода як міста потрібні: комунальна (житло, вода, тепло, світло, утилізація відходів) та комунікативна (транспорт, зв’язок, інформатика) інфраструктури, гарантований рівень безпеки життя (правоохоронні та антикризові служби) і здоров’я (медицина та екологія). Але роль і функції таких значимих міст, як Ужгород, аж ніяк не зводяться до забезпечення лише мінімальних стандартів життєдіяльності.

    Роль європейського міста – у забезпеченні не лише базових умов проживання, а й різнобічних духовних потреб: освіти, релігії, культури, національної та державної самосвідомості. Такий широкий спектр можливостей для всіх мешканців досягається через збереження традицій та цінностей, які, в свою чергу, дають основу до пошуків нового продовження гідного життя.

    Відтак, забезпечення базових потреб міського мешканця (вода, тепло, комунікації, безпека, здоров’я тощо) та можливостей його духовного розвитку як індивідуальності, що здатна успадкувати традиції міста, у програмі діяльності міського голови має бути пріоритетним завданням.

    На мій погляд, ми зобов’язані відродити Ужгород як історичний, науковий, культурний центр. Перші позитивні результати у зазначеному напрямку закладуть міцний фундамент формуванню Ужгорода як надзвичайно привабливого туристичного об’єкта.

    В розвинутих країнах постійно зростає питома вага сфери послуг у структурі ВВП. У межах сфери послуг надзвичайно динамічно розвивається туризм. Дуже важливо у наших економічних реаліях пам’ятати про те, що створення одного робочого місця у сфері послуг в 15-20 разів дешевше, ніж у сучасній промисловості.

    Чи наявні в Ужгорода передумови для його відродження, як історичного, наукового, культурного центру? Однозначно, так! Наше місто може пишатися надзвичайно потужним науковим центром – Ужгородським національним університетом. Ми багаті Закарпатським обласним українським музично-драматичним театром, Закарпатським академічним обласним театром ляльок, Закарпатським художнім інститутом, Закарпатським музеєм народної архітектури та побуту. Перелік можна продовжувати ще довго.

    Для реалізації такої амбітної програми необхідні дві речі: ресурси і люди.

    Два слова про ресурси. В дійсності, місто багате. Необхідно тільки чесно і ефективно розпоряджатися нерухомістю, землею і бюджетом міста. У разі обрання мене ужгородцями головою міста, першими моїми кроками будуть:

    - оптимізація кількості комунальних підприємств шляхом об’єднання напрямів діяльності ;
    - проведення повної інвентаризації земельних ресурсів у період мораторію на виділення землі;
    - відчуження земель господарського призначення – тільки через відкриті аукціони;
    - проведення повної інвентаризації об’єктів нерухомості комунальної власності в період мораторію на відчуження об’єктів;
    - впровадження ефективного менеджменту в процесі управління комунальним майном;
    - кардинальна реформа системи міського господарства;
    - впровадження відкритої системи моніторингу використання бюджетних коштів;
    - безумовне вето міського голови на кожне рішення міської ради з корупційними ознаками.

    У перерахованих кроках немає ніякого «ноу-хау». Це все давно відомі речі. Для їхньої реалізації потрібна лише політична воля першої особи в місті. Реалізація ж зазначених кроків дозволить у короткі терміни акумулювати дуже значні кошти.
    Щодо людського капіталу. Наше місто надзвичайно багате на талановитих, високопрофесійних людей, здатних генерувати чудові ідеї і, що головне, реалізовувати їх. Їм тільки треба дати таку можливість.

    От і визначили основні складові майбутнього розвитку Ужгорода, як історичного, наукового, культурного центру: кошти забезпечить прозора і чесна діяльність міської влади, а талановитими людьми Ужгород завжди був багатий!

    Переконаний, разом, при чіткому розумінні шляху розвитку, на основі нашої спільної любові до Ужгорода, ми створимо місто, яке в майбутньому з гордістю зможемо передати в дбайливі руки наших дітей!.

    Богдан Андріїв

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору