ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Про економічний стан сільських домогосподарств на Закарпатті

    19 квітня 2024 п'ятниця
    83 переглядів
    УЖГОРОД - ОКНО В ЕВРОПУ - UA-REPORTER.COM

    Дослідження життєвого рівня населення проводиться органами державної статистики у всіх районах області шляхом проведення вибіркового обстеження умов життя домогосподарств. В області налічується 355,7 тис. домогос­подарств, з них 59,3% проживають у сільській місцевості.

    Середній еквівалентний розмір одного домогосподарства, що територіально належить сільській місцевості, становить 2,90 особи при 2,17 в середньому по країні та 2,48 у міських поселеннях. Дев’ять з сімнадцяти сільських домогосподарств складається з чотирьох і більше осіб, 22,3% – двох, 17,4% – трьох та 7,3% – однієї особи.
    Дітей віком до 18 років мають 53,1% сільських домогосподарств при 33,9% в середньому по країні. Більше половини (55,5%) таких домогосподарств мають у своєму складі одну дитину, кожне третє – дві та 11,7% – три дитини та більше.
    У складі 87,0% сільських домогосподарств є працюючі особи при 80,9% у міських поселеннях.
    Середньомісячні сукупні витрати домогосподарства сільської місцевості на одного умовного члена1 в місяць 2079,52 грн. та були на 8,1% вищими, ніж витрати міських жителів. У структурі сукупних витрат найбільшу частку – 49,9%, як і в попередніх роках, домогосподарства села направляли на харчування. Вартість харчування однієї умовної особи на добу становила 34,06 грн.
    У сільських домогосподарствах одна особа споживала більше, ніж в міських: м’яса, м’ясопродуктів та сала, овочів і баштанних, молока, молоко­продуктів та масла – на 2,4–5,2%, хліба і хлібних продуктів – на 20,0%, картоплі – 29,3%.
    У забезпеченні сільського населення продуктами харчування значну роль відіграють особисті підсобні господарства. В них вироблено 85,5% спожитої в домогосподарствах картоплі, 56,5% – яєць, 47,8% – овочів і баштанних, 42,3% – фруктів, ягід, горіхів, винограду, 40,7% – м’яса, м’ясопродуктів та сала та 24,6% – молока, молокопродуктів та масла.
    Середньомісячні еквівалентні1 сукупні ресурси одного сільського жителя досягли 2185,20 грн. та були на 6,0% вищими, ніж ресурси міських жителів, з них 48,7% становили надходження від зайнятості, 20,8% – пенсії, стипендії та соціальні допомоги та 14,0% – доходи від особистого підсобного господарства, які включають доходи від продажу сільськогосподарської продукції та вартість спожитої продукції, отриманої з особистого підсобного господарства.
    Починаючи з 2011р. при розрахунках середньодушових показників, а також показників диференціації населення та домогосподарств за рівнем матеріального добробуту відповідно до сучасної міжнародної практики впроваджено використання шкали еквівалентності. В Україні застосовується шкала, за якою першому члену домогосподарства присвоюється коефіцієнт 1, а всім іншим – 0,7.
    Ганна Лучківська, начальник відділу обробки даних вибіркових обстежень населення ГУС Закарпаття

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору