ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Без віз до Румунії можуть поїхати мешканці 58 населених пунктів Закарпаття

    28 березня 2024 четвер
    64 переглядів
    Закарпатські румуни вільно їздять до сусідньої Румунії

    Всі вони розташовані у Тячівському районі.

    Саме стільки сіл та селищ району опинились у зоні малого прикордонного руху між Україною та Румунією відповідно до угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Румунії про місцевий прикордонний рух, що була підписана 2 жовтня 2014 року в Києві й почала діяти з 15 травня 2015 року.
    За цією угодою, учасниками малого прикордонного руху можуть стати громадяни України й Румунії, які проживають на прикордонній 30-50-кілометровій території по обидва боки кордону. Як пояснює голова Громадської організації "Надія", керівник Громадського ресурсного центру "Солотвино" Михайло Токар, за умовами угоди, якщо частина населеного пункту хоча би частково торкається прикордонної межі, то дія малого прикордонного руху автоматично поширюється по всій території, але на територію не більше 50 кілометрів. Тож не можуть стати учасниками малого прикордонного руху тільки мешканці Усть-Чорної, Лопухова, Руської Мокрої та Комсомольська. Решта - 58 населених пунктів району - знаходяться у зоні малого прикордонного руху. Найвіддаленішими селами цієї зони є Красна, Широкий Луг, Велика та Мала Угольки.
    Михайло Токар також відмітив, що згідно з умовами малого прикордонного руху з Румунією, перетин кордону і перебування на території прикордонної смуги по обидвох сторонах кордону матиме особливий формат з набуттям певних привілеїв. За наявності румунської національної візи чи Шенгенвізи громадяни України мають право перебувати на території Румунії 90 днів протягом шести місяців (тобто три місяці з шести), то ця угода передбачає інший формат спілкування. Громадяни Румунії можуть бути на території України в прикордонній смузі фактично цілий рік. Так само і громадяни України в прикордонній румунській зоні також можуть бути фактично цілий рік. Єдина умова, яка є специфічна для цієї угоди, — щоб одне перебування не перевищувало 90 днів. Тобто громадянин України може заїжджати на територію Румунії декілька разів, але таким чином, щоб не порушити єдину норму і не перевищувати своє перебування в Румунії понад 90 днів.
    Аби скористатись такою можливістю кожен мешканець району може звернутись до Громадського ресурсного центру "Солотвино" й оформити необхідні документи на отримання дозволу малого прикордонного руху. Адреса центру: смт Солотвино, вул.: Харківська, 1.
    Як зазначає Михайло Токар, у цьому році вже отримали такі дозволи 450 мешканців району. Ще близько 300 дозволів буде вручено громадянам 21 листопада під час візиту до Солотвина Генерального Консула Румунії в м. Чернівці Елеонори Молдован.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору