ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Закарпатгаз" повернув понад 1,3 мільйона гривень боргів споживачів

    20 квітня 2024 субота
    27 переглядів
    ПАТ "Закарпатгаз" повідомляє!

    З початку 2015 року.

    За деcять місяців поточного року фахівці юридичного департаменту ПАТ «Закарпатгаз» скерували до Господарського суду Закарпатської області 346 позовів до споживачів-боржників на суму майже 4,2 мільйона гривень. Наразі боржники відшкодували товариству 1 мільйон 305 тисяч гривень заподіяних збитків.
    …Заборгувати може кожен. При цьому не зайвим буде зауважити, що ПАТ «Закарпатгаз», працюючи на ділянці надання послуг газопостачання споживачам-бюджетникам в супрязі з облдержадміністрацією, яка тримає під контролем питання заборгованості останніх, завжди йде назустріч, особливо закладам соціальної сфери: лікарням, школам, дитсадкам. Адже безглуздям було б «пресингу вати» їх з огляду, до прикладу, на тимчасові складнощі з наповненням бюджету. Тут товариство, зазвичай, подає голубе паливо, що дозволяє забезпечити теплом дітей та хворих, якщо для цього немає виключно технічних перешкод, що можуть обернутися небезпечними ризиками. Проте є серед споживачів-бюджетників такі, що умисно зловживають, і, маючи кошти, свідомо не платять за спожитий природний газ по півроку-рік, накопичуючи солідні борги. А потім ще й затіваючи судову тяганину.
    Історія боргу за природний газ для опалення адмінприміщення однієї з сільрад Ужгородського району «Закарпатгазу» - саме з категорії останніх. Найперше – в лютому поточного року сторони уклали договір про постачання природного газу за регульованим тарифом. За його умовами ПАТ «Закарпатгаз» постачає споживачу природний газ у визначених обсягах та порядку, а споживач справно сплачує постачальнику вартість газу та наданих послуг у визначених договором розмірах. І в чітко обумовлені терміни. Ні з першим, ні з другим з причин, які у кожного боржника свої – не склалося. Тож на 1 жовтня сума боргу сільради сягнула майже 60 тисяч гривень. Це й змусило «Закарпатгаз» звернутися з позовом до Господарського суду Закарпатської області про його стягнення у примусовому порядку.
    - Боргуєте – не тягніть сірка за хвіст, - переконує тих, хто наразі ставиться до заборгованостей легковажно, начальник юридичного департаменту ПАТ «Закарпатгаз» Йосип Пшевлоцький. Зволікати з відшкодуванням боргу – собі дорожче. Адже, окрім повернення власне суми заборгованості за спожитий газ, суд вирішив стягнути з сільради відповідно до укладеного договору та Цивільного Кодексу України майже 880 гривень (%) річних, 8 тисяч гривень втрат від інфляції, понад 17 тисяч гривень пені за порушення термінів платежів та майже 1300 гривень відшкодування сплаченого товариством судового збору.
    …Понад 27 тисяч гривень, які міг би не втратити місцевий бюджет, а значить використала б на свої потреби, яких, без сумніву, вистачає, сільська громада. Така ось дорога необов’язковість…

    Ломакін Юрій Олексійович, фахівець із зв’язків з громадськістю

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору