ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородці похилого віку швидше будуть ходити у верхньому одязі, ніж увімкнуть газовий котел!

    28 березня 2024 четвер
    77 переглядів
    Нові тарифи змусили ужгородців швидко шукати можливості економити на теплі...

    Ужгородський поштамт на пл. Поштовій – одне з найбільш популярних місць для сплати комунальних послуг людьми пенсійного віку...

    Ужгородських пенсіонерів, нові тарифи, звичайно, вразили, але й змусили швидко шукати можливості економити на теплі в оселях.
    За їхніми словами, не дивлячись на холод у квартирах, старенькі швидше будуть ходити у верхньому одязі, ніж увімкнуть газовий котел. Окрім того, далеко не всі оформили субсидії — хтось через розмір пенсії, хтось через те, що вдома прописані ще якісь родичі. Люди, особливо які живуть у будівлях старочеської забудови з високими стелями, відмовляються від газового опалення і поки що обігрівають кімнати електрокамінами. Жоден з опитаних пенсіонерів поки не розпочав опалювальний сезон у повному розумінні цього слова, тим більше, що й погода цьому сприяє теплом.
    У цілому ж, орієнтуючись на платежі за електроенергію, воду (яка в Ужгороді здорожчала — ред.), квартплату, вивіз сміття, суми у квитанціях, за словами пенсіонерів, виросли втричі. Минулого року електроенергія коштувала на місяць 200-250 грн (з урахуванням, що це не лише світло, побутова техніка, але й тепло — ред.), у листопаді 2015 р. сума сягнула 700 грн. У старих будинках часто газовий котел обігріває дві квартири. Господині таких квартир (обидві пенсійного віку) минулого року в опалювальний сезон сплачували комунальних послуг на 1500 грн з кожної квартири. Цього ж року котел й досі не вмикали через високу вартість газу. Користуються лише газовою колонкою для нагріву води, яка в місяць обходиться у 120 грн.
    Жителька стандартної двокімнатної квартири радянського зразка, яка минулого року сплачувала за комунальні послуги близько 400 грн, після підняття тарифів отримала платіжку вже на 900 грн. Левова частка цієї суми приходиться на газ. При пенсії у 1330 грн це майже 68% місячного доходу. Оформлена субсидія становить 500 грн на зимовий місяць. Це дозволило старенькій вийти на минулорічну суму.
    Ще одна пенсіонерка 87 років поскаржилася, що 90% пенсії вона витрачає на ліки, решту — на скромне харчування. Комунальні послуги їй сплачують онуки. І така ситуація її гнітить найбільше. Її сусідка, що мешкає у 3-кімнатній квартирі, минулого року за комунальні послуги сплачувала майже 600 грн (38% від пенсії), за новими тарифами нарахувала 1430 грн (85% від пенсії). Наразі збирає документи для оформлення субсидії.Якби пенсіонери сплачували “комуналку” самостійно виключно з пенсійних коштів, то на поштамті вони б залишали 60-75% своїх “прибутків”. Як розповіли співробітники поштамту, особливої істерії, паніки чи невдоволення з боку пенсіонерів щодо комунальних платежів вони не спостерігали, хоча й самі через здорожчання тарифів перебувають у паніці. З огляду на специфіку погодних умов в Ужгороді та організації опалення в місті, ситуація з настанням холодів буде змінюватися.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору