ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські рятувальники радять як не замерзнути

    18 квітня 2024 четвер
    68 переглядів
    На Закарпаття прийшли перші морози.

    Постійно відчувати дискомфорт від холоду – річ доволі неприємна. Та й організм не забариться «віддячити» господарю за неуважне ставлення набором розмаїтих захворювань. Аби не працювати на аптеку – озбройтеся порадами досвідчених.

  • Головний принцип одягу - це його багатошаровість. Першою має бути термобілизна. Її функція в тому, щоб миттєво відвести від тіла вологу, яка виділяється. Якщо виходите на вулицю надовго, віддайте перевагу термотканині – за своєю структурою вона не накопичує  вологу, а відводить її від тіла, щоб вона випарувалася з поверхні. Другий шар - флісовий одяг. Кофта або толстовка з цієї тканини відмінно зберігає тепло. Третій шар - куртка або пальто. Під час сильних холодів ми замерзаємо не стільки через низькі температури, скільки через пронизливий вітер. Щоб від цього вберегтися, подбайте, щоб одяг захищав вас від його поривів. У цьому плані від морозного вітру пуховики набагато практичніші, ніж витончені дублянки чи шуби.
  • Щоб не замерзнути, і одяг, і взуття не повинні щільно прилягати до тіла. Це заважає кровопостачанню й прискорює замерзання. В одязі ви повинні відчувати себе вільно. Між шарами повинна залишатися невелика відстань - повітряний прошарок.
  • Це ж стосується і взуття. Про модельні чобітки в холоднечу варто забути. Взуття повинно бути не тільки теплим, але і досить свобідним, щоб ви могли вільно ворушити в ньому пальцями. Чим тісніше ногам у взутті, тим вразливіші пальці для холоду. Тому не перестарайтеся, натягуючи зайву пару шкарпеток, краще залиште собі «простір для маневрів». 
  • При холодній погоді треба обов’язково вдягати рукавиці. Також важливий шарф, яким, при потребі, можна прикрити обличчя.
  • Як би тепло і правильно ви не одягнулися, але якщо на морозі ви будете стояти без руху, досить швидко замерзнете . Одяг покликаний зберігати тепло нашого тіла. А щоб тепла вироблялося достатньо, необхідно рухатися. Не обов'язково бігати. Енергійної ходьби цілком достатньо, щоб відчувати себе комфортно. Працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг. Не перевтомлюйтеся. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Захищайте відкриті ділянки шкіри.
  • Не виходьте на мороз голодними. Обов'язково добре попоїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли – також з'їжте що-небудь.
  • Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.
  • По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.
  • Категорично заборонено торкатися металу, бензину. Метал дуже добре проводить тепло і у місці дотику може виникнути обмороження. Те саме стосується й бензину. Під час роботи з такими матеріалами на морозі неодмінно використовуйте рукавички.
  • Категорично заборонено вживати спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, а це призводить до швидших втрат тепла. Крім того, алкоголь просто послаблює ваш власний контроль за ситуацією, що заважатиме вберегтися від ушкоджень у складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.
  • Пам'ятайте, якщо у вас з'явилися симптоми переохолодження – воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення на кілька годин, зігрійтеся, попоїжте.
  • У ДСНС України у Закарпатській області
    0_4534-.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору