ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Національність живе не тільки у мові! (ФОТО)

    18 квітня 2024 четвер
    76 переглядів
    Фестиваль угорської культури "Золота осінь" у Тячеві.

    А й у танцях, піснях, традиціях, звичаях, святкуваннях...

    У життєдіяльності Верхньотисянських угорців один із найпрестижніших і культурних заходів є фестиваль «Золота осінь», який цьогоріч, вже в 26-те скликав до Тячева добре знані хорові, танцювальні та пісенні колективи із різних куточків нашого краю та Угорщини.

    Мета заходу полягає у тому, щоб зберегти культурне надбання, пам'ятаючи угорське слово, зав’язати ще тісніший зв'язок між закарпатськими угорськими громадами. Адже не тільки у мові живе національність, а й у танцях, піснях, традиціях, звичаях, святкуваннях.

    Від імені організаторів найпершим привітав присутніх та гостей фестивалю Шорі Йожеф, голова Верхньотисянського товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ). Зокрема він висловив вдячність тячівській громаді за хороші результати, досягнуті в ході виборів, та наголосив на тому, що угорцям потрібно працювати разом заради процвітаючого майбутнього нацменшини на Закарпатті.

    Після з вітальним словом виступив консул угорського консульства у м. Берегові Ердеі Петер. Він, перш за все, висловив вдячність тячівським ініціаторам за бездоганно організовану мистецьку подію та закликав, щоб угорська нацменшина об’єдналась, адже народні пісні і танці мають потужну силу будувати перспективну громаду.

    Заступник Тячівського міського голови Тіберій Мийсарош і священик Тячівської реформатської громади Кароль Ласло теж подякували організаторам заходу за те, що з року в рік стає можливою зустріч хорових і мистецький колективів Закарпаття і закордоння у Тячеві. Наголосили на тому, що угорців, не зважаючи на історичні поразки чи перемоги, упродовж віків завжди супроводжувала народна пісня і музика, яку неодмінно, і за будь-яких обставин потрібно берегти та передавати з покоління в покоління.
    0_4669-1.jpg
    0_4669-2.jpg
    Надзвичайно шанованим гостем хорового фестивалю «Золота осінь» був новообраний головний консул Угорщини в Ужгороді Бухайло Йожеф, який разом зі своєю дружиною і донькою порадували учасників та гостей фестивалю відвідавши захід.

    Після всіх привітальних слів Шорі Йожеф розповів про нещодавні трагічні події у Франції та події, які продовжуються на Сході України, зокрема про військовослужбовців, які віддали власне життя за незалежність. Відтак всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх тих, хто, на жаль, відійшов у вічність.

    Серію святкових виступів розпочали, господарі заходу – хоровий колектив культурного Товариства «Золота осінь» м.Тячів (кер. Магдалина Ниймет), які з перших хвилин свого виступу заполонили серця глядачів приємними емоціями. Продовжила виступ Домініка-Фанні Ороньош із Солотвина, яка зачарувала гостей заходу своїм мелодійним голосом та грою на гітарі. Вона виконала такі народні угорські пісні: «Я думала, що це дощ», «Був у мене коханий», «Під чітарськими горами». Потім на сцені пісні замінили танці. Це солотвинські танцювальні гуртки «Гондол» та «Шовіраг» показували свої здібності, котрі неабияк припали до душі глядачам.

    Із прекрасним світом народної пісні аудиторію ознайомили гості фестивалю – кружок народної пісні «Золота осінь» із Загоні. Танцювальний колектив «Веселка» із Вишківської середньої школи ім. Ференца Келчеї приготували до фестивалю театральну виставу з танцями, а чопський хоровий колектив пенсіонерів вкотре запевнив присутніх, що у них ще вдосталь сил і ентузіазму, а народна мелодія їхній жанр. Також виступили, заодно і прикрасили фестиваль – Тячівський танцювальний колектив «Нересен», хор школи мистецтв та хор загальноосвітньої школи смт Вишкова, танцювальний колектив Солотвнської школи мистецтв, хор «Домінус», народний ансамбль «Троянда» та жіночий хор «Чологань» із Тийглаша. Безперечно всі вони немов заворожили публіку своїми жвавими танцями, музикою та вдало підібраними піснями.

    А на останок на чисельних глядачів чекав неперевершений номер Вишківських музикантів, які продемонстрували на тячівській сцені відмінну гру та звучання музичних інструментів. В їх репертуарі звучали знайомі сотмарські, вишківські та ка-лотосегі мелодії, які не залишили байдужим жодного глядача у будинку культури.

    В кінці всіх виступів організатори фестивалю вручили грамоти кращим мистецьким колективам Закарпаття та Угорщини, які цього дня виступали. Приємна зустріч продовжилась в задушевній атмосфері за спільною вечерею, де учасники та гості культурного заходу мали хорошу нагоду познайомитись ближче закріпити знайомство, поговорити та поспівати досхочу.

    Варто відмітити, що фестиваль відбувся завдяки сприянню Міністерства національної політики та за фінансової підтримки KMKС.

    Як і кожного року, фестиваль вкотре приємно здивував шанувальників пісенної, музичної і танцювальної творчості, адже і справді чарував багатогранністю талантів та розмаїтим колоритом національних традицій. Сподіваємось, добра традиція відзна-чення фестивалю матиме хороше продовження й надалі радуватиме своїх шанувальників новими успіхами.

    Маріанна Айтай-Іванчова

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору