ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Перечинщині діє безкоштовний "санаторій" (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    65 переглядів
    Можна безкоштовно відпочити

    На Перечинщині вже майже півстоліття діє безкоштовний "санаторій"
    Якщо рекомендації лікаря не суперечать вашим бажанням добряче «поваритися» в чавунному чані – дорога недільного ранку вам прямісінько в Новоселицю, що на Перечинщині. Цілющі властивості мінеральних джерел відомі усім без винятку закарпатцям.

    Пройти курс лікування або просто відпочити до нас приїздять також люди з усієї країни та з-за кордону. Але сьогодні, коли організований санаторний відпочинок став з фінансових міркувань не завжди доступним для ентузіастів, ми починаємо шукати йому альтернативу. Унікальне сірководневе джерело в селі Новоселиця Перечинського району – реальна можливість оздоровити чи просто збадьорити свій організм абсолютно безкоштовно.

    Як потрапити до джерела
    Було б ідеально віддати перевагу власному автомобілю. Якщо ним ще не розжилися, підійде й тривіальна електричка. Проте від залізничної платформи «Дубриничі-2» до початку села потрібно пройти пішки майже вісім кілометрів дороги, яка простягається від нафтобази через ліс. Любителям долати ландшафт з перешкодами може стати в нагоді й запопадливо прихоплений з дому велосипед ( благо, перевезти його у тамбурі електрички ніхто не забороняє!). Капличка праворуч від дороги проінформує про початок села. Ліворуч ви побачите вказівники «Чан» та «Лазня». Це – послуги, за які підприємливі люди вже теж правлять солідні гроші. Зневажливо оминаємо їх, адже наша мета - оздоровитись безкоштовно.
    Приблизно по центру села знаходиться сільська рада. Для орієнтиру: якщо ви побачили державний прапор України на стандартній «совдепівській» будівлі – ви вже на місці. Йдемо стежкою у бік містка через річечку, на іншому березі якої починається ліс. Метрів за 200-250 і розташоване джерело.
    І ось ми на місці. В очі відразу втрапляють чан та безпосередньо джерело. Точніше - два, що знаходяться під навісом з дерев’яного зрубу, імпровізована будка для перевдягання, стіл та альтанка під навісом. Головне, в чому я впевнений, вам ця місцина сподобається – навколо ні душі, тиша та спокій.
    Про джерело
    Унікальність цих джерел вражає. Під одним «дахом» ви знайдете два абсолютно різних типи води. Перша – джерельна, кришталево чиста. Завжди прохолодна та приємна на смак. Друга – дуже сильно концентрована сірководнева, з присмаком та запахом тухлих яєць. Поверхня води другого джерела вкрита білуватим нальотом. Дивно, але ці два типи води абсолютно дружньо «проживають» поруч один з одним. Трохи нижче, де такі ж самі лікувальні процедури, як уже наголошувалось, можна прийняти за гроші, для наповнення чанів використовують воду саме звідси.
    Чан
    Поспілкувавшись з місцевими мешканцями, дізнаємося, що облаштуванням цього оздоровчо-профілактичного куточка у селі займались працівники, задіяні на будівництві нафтобази приблизно в 60-их роках минулого століття. Дійсно, на чані, який виготовлено з частини нафтопроводу, а саме зі сталевої труби великого діаметру, можна побачити й дату - «1.VIII.1969». Поруч знаходиться металева діжка, в яку необхідно набирати воду з джерел. В ній вона підігрівається над багаттям, про яке вам, звісно, доведеться подбати.
    Про що слід потурбуватись заздалегідь
    Якщо ви прийняли рішення оздоровитись в чані села Новоселиця, ви повинні дотримуватись кількох простих правил: забезпечити порядок, не залишати після себе сміття та слідкувати за пожежною безпекою. З собою необхідно взяти ємність для наповнення чану та дрова для багаття (проте з цим, повірте, нескладно розібратися й на місці).
    Обов’язково візьміть з собою документ, що засвідчує вашу особу – село знаходиться в прикордонній зоні. Державний кордон зі Словаччиною візуально спостерігається неозброєним оком. Ймовірність зустріти прикордонників тут дуже велика. Краще не перевіряйте їх на професіоналізм та відданість своїй справі.
    І насамкінець: раджу не нехтувати консультацією лікаря – фахівця, який порадить періодичність бальнеологічних процедур та комплекс додаткових заходів для досягнення позитивного лікувального ефекту.
    lom1.jpg


    lom2.jpg


    lom3.jpg


    lom4.jpg


    lom5.jpg


    lom6.jpg


    lom8.jpg


    lom9.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору