ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Таке магічне слово - «Колос»!

    18 квітня 2024 четвер
    68 переглядів
    Унікальна книжка про спортивний рух на Закарпатті за 65 останніх років.

    З’явилася унікальна книжка про спортивний рух на Закарпатті за 65 останніх років. Її написали знаний закарпатський журналіст, прес-аташе Закарпатського обласного осередку НОК України та голова крайового відділення АСЖУ Василь Гаджега і відомий спортивно-фізкультурний діяч краю, голова Закарпатської організації ВДФСТ «Колос» АПК України Микола Тимчак.

    «Це магічне слово «Колос»… Саме таку назву має книжка, що побачила світ в одному з ужгородських видавництв із нагоди 65-річчя Закарпатської обласної організації Всеукраїнського добровільного фізкультурно-спортивного товариства «Колос». Автори цього унікального яскравого та багатоілюстрованого видання – відомий закарпатський журналіст, президент Закарпатської Асоціації спортивних журналістів України Василь Гаджега і т. в. о. директора навчально-спортивної бази «Закарпаття», очільник ЗОО ВФСТ «Колос» АПК України Микола Тимчак (він, до речі, 11 листопада ц. р., тобто в день появи 230 сторінкового «колосівського» видання, святкував своє 68-річчя). Тож газета «Берегово» вітає як усіх тих, хто має причетність до виходу цієї книжки, так й іменинника, який наразі не тільки очолює всезакарпатський «Колос», але й несе нелегку вахту на капітанському мостику цього оздоровчо-спортивного комплексу нашого міста.

    Слід сказати, що передмову до книжки написали голови обласної державної адміністрації та обласної ради Геннадій Москаль і Володимир Чубірко. А взагалі, друкована праця – це не тільки щира, довірлива, але й цікава, змістовна розповідь про розвиток сільського спорту, популяризацію здорового способу життя, відомих фізкультурників і тренерів нашого краю. До її виходу чималі зусилля доклав В. Гаджега, випускник факультету журналістики ЛДУ ім. І. Франка 1981 р. Що цікаво, 62-літній пан Василь у далеких сімдесятих проходив студентську практику у колишній райгазеті «Червоний прапор» (тепер «Вісник Берегівщини»), тож він іще в ті часи пов‘язав своє ремесло зі спортивною тематикою у ЗМІ. Навіть незважаючи на те, що працював радіожурналістом у обласній телерадіокомпанії, у газеті «Новини Закарпаття», відтак був одним із організаторів-засновників газети «Спорттайм» тощо.

    У подальшому спорт для цього мас-медійника став невід'ємною частиною його життя. І де б на Закарпатті не відбувалася якась менш-більш значуща фізкультурницько-спортивна подія – В. Гаджега завжди був (і зараз є!) там. Робив-творив репортажі, писав замальовки, знімкував тощо. Отож у книжці використані в основному його власні публікації, кілька сотень раритетних світлин, окремі з яких, можливо, зберігаються у одному-єдиному екземплярі. І не будь-де, а в багатющому домашньому архіві пана Василя! Згадати його рідкісне фото з Двічі Героєм Соцпраці Ганною Ладані, її колегою Марією Козар у с. В. Лучки, де він, молодий, веселий, азартний позує із колегою з Укррадіо Володимиром Кривоцюком. А світлини з футболістами В. Турянчиком, Й. Сабо, І. Гецком, І. Яремчуком, нашими іменитими землячками-гандболістками Н. Гецко, Г. Глебою, Л. Задиракою, метрами й патріархами жіночого ручного м’яча, зокрема, тренером Й. Зупком, І. Турчиним та іншими.

    Усього не розказати, адже й насправді книжка «Це магічне слово «Колос» насичена великою кількістю фактів, епізодів, сюжетів із хроніки сільських змагань, спартакіад, де закарпатцями у різних видах спорту сотні разів (а може й більше!) добувалися медалей і звань. Кожен, хто читатиме це видання, збагатить свою уяву ілюстраціями, прикладами, свідченнями, аргументами того, як жив, діяв і творив закарпатський «Колос», яких результатів домігся за 65 років свого сходження.

    І, насамкінець, мало анотацію про книжку прочитати, ліпше її придбати й насолоду від самого творчого доробку дістати. Слід сподіватися, що книжка про спортивний рух на Закарпатті за 65 останніх років – це неабиякий вклад авторів-краян (В. Гаджега й М. Тимчак) у духовну спадщину, фізкультурницько-спортивний поступ, сходження закарпатських атлетів на спортивних аренах регіону, країни, континенту й світу. У книзі – найкращі досягнення, найвідоміші спортсмени, тренери, команди, список чемпіонів, призерів, володарів і фіналістів Кубка Закарпаття тощо.

    Отже, книжку «Це магічне слово «Колос» прочитати – це значно більше про закарпатський спорт і його дійових осіб знати, розширити свій фізкультурницький світогляд тощо. А вже найближчим часом на УСБ «Закарпаття» відбудеться презентація цього унікального та змістовного спортивно-пізнавального видання.

    Михайло Папіш, журналіст

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору