ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Термальні джерела Закарпаття

    17 квітня 2024 середа
    85 переглядів
    Відпочинок у термальній воді

    Хоча цього року українська зима і балує нас теплими деньками, гадаю, що багатьом хотілося б відвідати теплу країну. Однак літні курорти серед зими, можливі навіть у межах нашої держави. Адже термальні озера мають сталу температуру у 30-35 градусів, яка дозволяє людині купатися в озері, не залежно від навколишньої температури.


    Територіально в Україні термальні озера локалізовані у Криму і на Закарпатті.

    На території Закарпаття нараховується близько 50 джерел термальних вод. В основному ці джерела - штучні. Освоєні джерела і басейни є в наступних місцях: турбаза Закарпаття, турбаза Боржава, санаторій Косино.


    Тут використовуються такі типи вод: вуглекислі, крем'янисті - Береговське родовище; азотні - Іванівське, Боржавське; азотно-метанові і йодо-бромні хлоридно-натрієві - Гараздівське родовище.


    Термальный бассейн. Берегово. Закарпаття, Береговський район


    На території курорту Берегово є безліч джерел і басейнів із термальними водами, купання в яких можливе як влітку, так і взимку. Тут використовуються вуглекислі, кременеві типи вод. Басейни з термальною водою діють круглий рік. Температура води на поверхні 36 градусів. Вода використовується для лікування органів руху, серцево-судинної системи, центральної нервової системи, хвороб шкіри.

    Навчально-спортивна база "Закарпаття", м. Берегово

    На базі є відкритий 50-ти метровий басейн із термальною водою, який діє весь рік. Температура води на поверхні 36 градусів. Вода використовується для лікування органів руху, серцево-судинної системи, центральної нервової системи, хвороб шкіри. База "Закарпаття" знаходиться в центрі м. Берегово.

    Закарпатська область, 90200, м. Берегово, пл. Корятовича, 1

    тел.: (03141) 2-31-81

    Санаторій "Косино" в с. Косонь

    Є ванне відділення з декількома видами лікувальних ванн, 2 свердловини з термальною водою. Відкритий басейн із термальною водою працює до вересня. Температура води на поверхні - 50 градусів. Вода за хімічним складом є аналогом Нафтусі, використовується для лікування органів руху, центральної нервової системи, серцево-судинної системи і гастриту.

    Санаторій знаходиться недалеко від шосе Берегово - Чоп на відстані 18 км від м. Берегово і 6 км від с. Косино.

    Закарпатська область, 90223, Береговський р-н, с. Косонь

    тел./факс: (03141) 2-44-60, 7-42-85

    Пансіонат "Боржава" у с. Боржава

    Закарпатська область, 90223, Береговський р-н, с. Боржава

    тел./факс: (03141) 2-41-93, 2-42-95

    У селі В. Бакта є 2 свердловини з метановою крем'янистою хлоридно-натрієвою термальною водою. Температура води 36-60 градусів.

    Вода використовується для лікування нервової системи, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, шкіри, обміну речовин, органів травлення.

    Свердловина знаходиться на відстані 8 км від м. Берегово, неподалік від траси Берегово - В. Бакта.

    Також свердловина є в селі Яноші. Тут термальна слабкомінералізована хлоридно-натрієва вода, температура 41 градус. Вода використовується для лікування органів травлення, обміну речовин, нервової, серцево-судинної систем, опорно-рухового апарату, шкіри.

    Свердловина знаходиться на трасі Мукачево - Берегово на відстані 10 км. від м. Берегово.

    Іршавський район

    В Іршавському районі розташоване одне з найбільших родовищ термальних метанових гідрокарбонатно-хлоридних натрієвих йодо-бромних вод типу Хайдусобосло із численими виходами цих вод у с. Велика Ростока, Мала Ростока, Дубрівка, Гребля, Кам’янське, Медяниця, Дунковиця, Доробратово та ін. Прямих аналогів термальних метанових йодо-бромних вод Іршавського родовища на Україні немає. Зараз вода використовується зовнішньо у вигляді ванн у водолікарнях пансіонату "Факел" (с. Довге), с. Кам’янське для лікування серцево-судинних захворювань, органів опорно-рухового апарату.

    Мукачівський район

    У районі є сульфідні термальні води - азотно-метанові, крем'янисті і хлоридно-натрієві.

    Лікувально-оздоровчий комплекс "Латоріца":

    - відкритий басейн із термальною водою,

    - лікувальний відділ (5 ванн, соляна кімната, масаж, мануальна терапія).

    Поруч із комплексом "Латоріца" знаходиться свердловина з термальною водою, яка безпосередньо з джерела надходить у ванне відділення. Температура води - 35 градусів. Рекомендується використовувати як для плавального басейну, так і для лікування. Її цілющі властивості допомагають при лікуванні захворювань шкіри, верхніх дихальних шляхів, опорно-рухової, нервової і серцево-судинної систем.

    Мукачево, вул. Духовних, 93

    (03131) 23206, 41335

    Хустський район

    Водолікарня "Теплі води".

    Хустский район, с. Велятино, вул. Санаторна, 2

    Скважина глибиною 100 метрів. Вода термальна хлоридно-натрієва. Температура 50 градусів. На поверхні з води активно виділяється вуглекислота. Вода використовується для лікування захворювань опорно-рухового апарату, органів дихання, серцево-судинної і нервової системи.

    Тячівський район

    У селі Велика Вуглинка є закрита свердловина теплої мінеральної води, а в с. Теребля свердловина з геотермальною водою з високим вмістом кухонної солі

    Закарпатські термальні басейни позбавляють хронічних недуг

    На басейнах із термальною водою в місті Берегово і селі Косино в Закарпатської області — гарячий сезон. Саме у цю пору, коли на вулиці ще не дуже спекотно – в самий раз стрибнути в тепленьку воду.

    Адже тут можна не лише викупатися, поплавати, але ще і зміцнити своє здоров'я.

    До Берегово і Косино часто приїжджають туристи не лише із Закарпаття, але і з сусідніх областей України. Адже декілька днів, проведених у термальних басейнах, істотно допомагають позбавиться від багатьох хронічних захворювань.

    Басейн у Берегово був побудований ще в радянські часи – у 60-х роках

    Басейн у Берегово, наприклад, був побудований ще в радянські часи – в 60-х роках. Спочатку його зводили як спортивну базу для спортсменів зі всього Союзу. А пізніше геологи, які розвідували тут підземні джерела води, зробивши лабораторні аналізи, заявили, що вода володіє цілющими властивостями. Напередодні Олімпіади-80 в Береговому навіть проводилися всесоюзні тренування. Зараз басейн також не порожній: періодично його орендують українські спортсмени під керівництвом відомих тренерів. А ось кілька років тому в селі Косино, недалеко від Берегова, побудували нову базу відпочинку, яка також базується в основному на термальних водах. Правда, тутешні басейни за обсягом набагато менші береговських, але властивості води - аналогічні.

    - Вода з-під землі надходить із температурою 53 градуси, - розповідає кореспондентові UA-Reporter.com лікар Ольга Шелухович. - Доки піднімається вгору – температура знижується до 35-40 градусів. Термальна вода лікує урологічні, серцево-судинні, ендокринні, гінекологічні, стоматологічні захворювання, а також хвороби опорно-рухового апарату, дихальних шляхів, обміну речовин.

    Це ж підтверджують і туристи, які з року в рік за традицією приїжджають сюди підлікуватися.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору