ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Королева Карпат - гора Говерла (ФОТО)

    18 квітня 2024 четвер
    32 переглядів
    Говерла!!!

    Кажуть, що піднімаючись в гори, стаєш ближчим до Бога. У горах небо стає ближчим, а хмари, що залишаються внизу, проносяться повз, ніби море. Найближчою до українського неба є Говерла.

    З гори відкривається просто неймовірний краєвид. Видно все навколо - сусідні вершини, і румунську частина Карпат на півдні, і далекі гірські селища, і темні густі ліси, і полонини, і гірські струмки, що прямують на рівнину.

    Говерла – найвища вершина українських Карпат і найвища точка України. Її висота становить 2061 м. Гора стоїть на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей і відноситься до карпатського масиву Чорногора.

    Зі східного боку від вершини тече один з витоків річки Прут та розташований Прутський водоспад, загальна висота якого становить близько 80 м. Гора розташована у межах природоохоронних територій: Карпатського біосферного заповідника і Карпатського національного природного парку.
    g1.jpg
    Нижній ярус гори покритий густим, дрімучим і непролазним лісом. Довкола розкинулись чисельні села. Де закінчується ліс, починаються полонини – високогірні луки, куди на пасовиська виганяють корів та овець, як і сто років тому. Влітку схили Говерли вкриваються польовими квітами, які різнобарвним килимом хиляться під вітром. Обабіч стежки ростуть також густі зарості чорниць.

    * * *

    Є кілька версій, чому гора отримала назву «Говерла». Румунське слово «howirla» означає «важкопрохідне підняття». А угорською мовою «снігова вершина» буде «hóvár». Із угорською назвою пов’язана одна історична легенда. Угорський барон Янош Нодь, який обійшов всю Європу, свого часу дізнався, що у Карпатах є гора, на яку ще ніхто не піднімався – вона ще навіть назви не мала. Барон вирішив стати першим, хто зійде на вершину, щоб назвати її своїм ім’ям. Він разом із кількома друзями почали підніматись вгору. Але щойно вони зійшли на вершину, почався страшний снігопад. Люди кинулись вниз. Але до табору дістатись змогли не всі: більшість мандрівників, разом із бароном, замерзли на схилах. Ті ж, хто зумів дістатись до сіл у підніжжі гірського хребта, панічно повторювали «Ховирло! Ховирло!», тобто – засніжена гора. Так гора й отримала цю назву. Вже потім, у XVIII столітті, австрійський картограф підписав гору як «Говерла».
    g2.jpg
    Більш романтична історія розповідає про те, що колись давно у Карпатах жив хлопець, якого звали Прут. Одного разу в горах він зустрів дивовижної вроди дівчину, яку звали Говерла. Вони одразу закохались один в одного. Говерла була донькою могутнього мольфара, карпатського чарівника, який не схвалював захоплення своєї доньки бідним сільським юнаком. Але попри заборону батька, кохані продовжували таємно зустрічатись в лісі. Тоді мольфар перетворив непокірну доньку на гору. Щоб зняти чари та повернути кохану, Прут мав до сходу сонця встигнути піднятись на вершину.

    Прут пішов на гору, але це було непросто. Злий мольфар усіляко перешкоджав хлопцеві: насилав диких звірів, скидав каміння. Але Прут вперто йшов вперед. І ось коли до вершини залишалося зовсім трохи, з-за гір зійшло сонце. Розуміючи, що ніколи більше не побачить свою кохану, хлопець спустився до підніжжя гори і заплакав – настільки гірко, що перетворився на ріку. Відтоді біля Говерли завжди є Прут, який ніби обіймає її.

    * * *

    Говерла дуже популярна серед туристів. Піднятись на найвищу гору України може кожен, незалежно від підготовки.

    Перший туристичний маршрут сходження на вершину був відкритий у 1880 році. Існує чотири основних маршрути сходження на Говерлу, їх довжина становить від 10 до 16 км, а висота підйому - від 1150 до 1350 м. Можна стартувати з північного боку, з туристичної бази «Заросляк», яка розташована в селищі Завоєля біля Ворохти. Або виходити зі сторони Закарпаття, з села Лазещина.
    g3.jpg
    Туристичний сезон на Говерлу зазвичай триває з середини травня до середини жовтня. Інколи сніг на Чорногорі не зникає навіть влітку. З 1 жовтня по 1 травня сходження на Говерлу заборонене. В цей період з метою безпеки піднятися на найвищу точку України можуть лише альпіністи й гірські туристи.
    g4.jpg
    Якщо пощастить з погодою, то з гори відкриваються фантастичні краєвиди. Можна побачити Івано-Франківськ і Коломию з північного боку, на півдні – румунське місто Сигіт та гору Піп Іван, із заходу простягається Петрос, а на південному сході підносяться вершини Чорногори: Бребенскул, Туркул, Пожижевська, Шпиць, Томнатик та інші.

    На свята на вершині може зібратись цілий натовп, тому краще підніматись в будні. Або можна, наприклад, приєднатись до щорічної акції «Прапор – на вершину!» і 16 липня підняти на гору разом з представниками різних українських громадських організацій державний прапор.

    На вершині Говерли встановлено плиту, в яку вмонтовано капсули з землею з усіх областей України. Тут також розташований великий металевий хрест та скульптурний монумент з українським тризубом.
    g5.jpg
    Піднятись на Говерлу варто хоча би раз на життя. Хоча б тому, що підкорити найвищу гору країни – це не просто собі прогулятись у підніжжі Карпат. Але також там можна доторкнутись до безмежного карпатського неба, відчувши всю його висоту.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору