ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Євангеліє від Байдена або Заповіти для української влади

    20 квітня 2024 субота
    82 переглядів
    Віце-президент США виступив у Верховній Раді України

    Візит американського віце-президента наша влада і суспільство чекали як манни небесної. Однак меседжі Байдена чітко показали втому від України і красномовне бажання змусити Київ виконувати мінські домовленості щодо Донбасу.


    В цілому можна виділити наступні основні сигнали від Байдена для України і влади.


    Перше – США наполягають на збереженні існуючої коаліції і прем'єрстві Яценюка.


    Власне, це не стало несподіванкою. Альтернативи Яценюку, більш лояльної Вашингтону, що має свою фракцію у Раді і нульовий рейтинг, просто немає. Поки що. Хоча, безсумнівно, у США відчувається втома від Арсенія Петровича, який нездатний провести реформи. Недарма Байден, перейшовши на патетику, просив з трибуни Ради українську владу не втратити останню можливість провести зміни. Інша справа: чи варто взагалі подібне чекати від нашої влади і від парламенту, зайнятого гризнею між собою?


    Також варто відзначити, що для Вашингтона підконтрольний Яценюк, який без підтримки США не має жодних надій на владу, є зручною противагою Порошенку, який спить і бачить стати другим Януковичем. Та й різкий крен у бік Росії, в якій у нього бізнес, можна від Петра Олексійовича очікувати. Але ж не заради такого в США підтримали Майдан.


    Простим же українцям, які вже відчули на власній кишені, що таке прем'єрство Яценюка та його "реформи" (нескінченне підвищення цін і тарифів), не позаздриш. Адже після чергового карт-бланшу з боку Байдена, який показав, що прем'єра можуть призначати безпосередньо з Вашингтона, Яценюк може взагалі не хвилюватися за свій рейтинг. І продовжити закручувати гайки населенню під виглядом виконання рекомендацій МВФ.


    Друге - США незадоволені постійними корупційними скандалами в оточенні влади.


    Складно сказати, чи вірили американці, коли лобіювали Порошенка і Яценюка, що вони є кришталево чесними і не будуть заплямовані в корупції. Що на раніше побудовані корупційні схеми просто не сядуть люди нової влади. Що держтендери і держкорпорації не стануть "дійною коровою".


    Байден у своєму виступі в Раді особливе місце приділив питанню корупції. Він недвозначно заявив: з такою корупцією у владі, як у нас, демократії бути не може.


    Цікаво, що обере наша влада між можливістю продовжувати "пиляти" бюджетні мільярди і демократією?


    Цікавий пасаж Байдена про те, що навіть олігархи мають сплачувати податки. Натякаючи, що бюджет треба чимось поповнювати.


    До кого він був звернений? Як показує практика, податки не платять якраз наближені до влади олігархи. Нещодавно український "Форбс" підрахував, хто особисто сплатив найбільше податків у 2012-2014 роках як фізособа. Трійка лідерів - Ахметов (380 млн), Колесніков (164 млн) і боксер Володимир Кличко (76 млн). Навіть тренер "Шахтаря" Луческу заплатив 52 млн грн податків. А ось нинішніх "сірих кардиналів" а-ля Кононенко, Мартиненко, Іванчук, Ложкін серед лідерів платників податків немає. Як немає там наближених до влади олігархів Коломойського, Пінчука, Косюка, Бахматюка. В той час як прості українці не тільки справно платять податки, але їм їх постійно підвищують (зразок військового збору).


    До речі, президент Порошенко, який погрожував продати свій бізнес, за три роки особисто заплатив всього 17 млн грн податків. Видно, справи у "Рошен" такі погані, що скоро доведеться гроші у Луческу позичати. Жарт. Але несмішний. Оскільки ми знову бачимо, що в країні нічого не змінилося. І наявність влади в руках – це гарантія недоторканності.


    Третє - США наполягають на виконанні Україною мінських домовленостей.


    Звичайно, з боку Байдена були ритуальні слова про те, яка погана Росія, яка захопила Крим. І що США продовжать тиснути на Росію санкціями через війну на Донбасі. Але зрозуміло, що реально Байден став тим тараном, який повинен продавити виконання Україною своєї частини мінських домовленостей, що, як показала практика, не здатний зробити сам Порошенко. Іншими словами, можна говорити про наявність певних домовленостей між Обамою і Путіним, що стосуються Донбасу.


    Зокрема, варто звернути увагу на слова Байдена про необхідність провести вибори на Донбасі. А для цього, як відомо, необхідно прийняти в Раді спеціальний закон про вибори. Але і Порошенко, і Яценюк бояться взяти на себе відповідальність і наполягати на його прийнятті в Раді.


    У тому ж руслі можна розуміти і слова Байдена про необхідність змін до Конституції, які створять автономні українські штати з широким самоврядуванням. Якщо перекласти на зрозумілу мову, мова йде про ухвалення змін до Конституції, що стосуються самоврядування на Донеччині на території "ДНР/ЛНР". І на які у Порошенка теж немає 300 голосів. Точніше – він не хоче їх збирати під свою відповідальність.


    Тепер же, після жорсткої позиції Байдена, ми побачимо гру в Раді, де почнуть збирати голоси за мінські закони, посилаючись на слова Байдена і роблячи вигляд перед виборцями, що на цьому наполягає Америка.


    Що варто очікувати після візиту Байдена? Здається, що проблем із голосуванням за прем'єра не виникне. Хоча Яценюку доведеться віддати, як і минулого разу, майже весь кабінет людям Порошенка, зберігши за собою два ключових міністерства – МВС і Мін'юст.


    А ось з голосуванням за мінські закони буде не все так просто. Не всі захочуть голосувати у БПП. Не всі в "Народному фронті". Білою і пухнастою захоче залишитися "Батьківщина", у якої стрімко зростають рейтинги за рахунок електорату Порошенка і Яценюка. Активно буде торгуватися "Самопоміч", яка в підсумку все одно не віддасть голоси за закони, щоб не втратити електорат. Тому поки що складно передбачити, чи є реальні перспективи проведення виборів на Донбасі за спецзаконом та внесення змін до Конституції.


    Якщо ж говорити з геополітичної точки зору, то візит Байдена продемонстрував в першу чергу Росії, що Україна залишається в сфері її інтересів. І боротьба за неї продовжиться. А значить – спокою українцям чекати ще не скоро...
    Нагадаємо, віце-президент США Джо Байден виступив в українському парламенті. Це перший виступ з трибуни ВР американського політика такого рівня. Байден оголосив позицію США відносно окупації Криму та війни на Сході України. Також політик торкнувся теми реструктуризації боргів України.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору