ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Cимвол історії Угорщини був знайдений на Закарпатті (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    70 переглядів
    Символ Угорщини

    Сьогодні на багатьох листівках, які привозять з Угорщини туристи, можна натрапити на орнаментоване позолочене навершя хутрової шапки. Цей скарб відомий із 1900 року, і знайшли його саме на Закарпатті.


    Фото навершя й інформації про нього опублікувала на сторінці у Фейсбуці відома спільнота «Transcarpathian Heritage». Автор фото — István Fodor. The Ancient Hungarians: Exhibition Catalogue : Hungarian National Museum. Budapest, 1996.- пише ProZak.info


    За даними Вікісловника, навершя має кілька значень: «1) тільки одн. вершок списа, меча, стріли тощо || вершок загально холодної зброї ◆ Скіфські мечі VIII—VI ст. до н. е. мали брускоподібне, або прямокутне навершя ◆ До наступної групи типів, виділеної Петерсеном, належать навершя мечей… ◆ немає прикладів застосування.


    2) верхнє обрамлення древка прапора ◆ Tакож висловлювалася пропозицiя ввести навершя для прапорiв i штандартiв».


    Орнаментоване позолочене навершя хутрової шапки давньоугорського воїна, датоване ІХ–Х століттями, знайдене у 1900 році під час робіт у каменедобувному кар’єрі в урочищі Кішгедь поблизу Берегова.


    Вперше знахідку досліджено та описано Тиводаром Легоцьким, який пізніше ініціював її передачу до Угорського національного музею в Будапешті, де цей експонат зберігається і нині.

    Ця частина військової шапки стала для угорців одним із найважливіших символів ранньої історії угрів. Її зображення часто зустрічається на пошівках та пам’ятних дошках. Одна з дошок встановлена у Берегові на будівлі реформатської церкви.


    Висота навершя: 11,4 см, діаметр основи: 6,7 см.


    ug1.jpg


    ug2.jpg


    ug3.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору