ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Подобовець — гірськолижний курорт на Закарпатті (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    108 переглядів
    Курорт Подобовець

    Село Подобовець оточене мальовничими гірськими схилами. Влітку тут приємно гуляти пішки, збираючи чорниці, а взимку невелике село перетворюється на чудовий гірськолижний курорт


    Подобовець розташований у Закарпатській області, в районі Міжгір’я. Якщо піднятись горою за село, ви опинитесь на славетних Боржавських полонинах. Влітку вони рясніють заростями чорниць, а взимку… Взимку околишні гірські схили перетворюються на карколомні лижні спуски, які забезпечують Подобовцю чисельну армію прихильників серед небайдужих до гірських лиж туристів.


    На символічній відстані від села є ще один популярний зимовий курорт — Пилипець. Туристи, що зупинились у Подобовці, можуть кататись ще й в Пилипці — між селами прорубані “труби”, тобто лісові траси для лижників, так що змінити траси одного курорту на схили іншого можна, не знімаючи лижного взуття. Одна з переваг відпочинку в Подобовці — невисокі ціни на житло, через які тут зупиняються навіть туристи, які планують кататись деінде.


    pod2.jpg
    Курорт розташований на висоті 950 м над рівнем моря, тут прокладені траси швидкісного спуску. До Подобовця варто завітати не лише лижникам, але й сноубордистам. В селі є декілька трас різної довжини та рівня складності, загальна довжина трас — 2 500 м. Для гуру гірських лиж передбачені вельми круті спуски, а для новачків — пологі траси довжиною 400 м. Різниця висот на території курорту становить 320 м. В якості “родзинки” можна розглядати придатність Подобовця до фрірайду, тобто вільного, позатрасового катання.

    До послуг туристів одразу 4 бугельні витяги довжиною до 1 230 м, а також невеликий дитячий підйомник. У бік Воловця простягається бугельний витяг довжиною до 700 м. Біля одного з приватних котеджів влаштована траса, що освітлюється вночі, тому ви можете кататись тут навіть тоді, як западе темрява (а взимку це відбувається досить рано). Звісно, в допомогу початківцям знайдеться не тільки прокат спорядження, але й інструктор — ба навіть цілі школи гірських лиж чи сноубордингу. Лижний сезон тут триває з грудня до березня.


    Що як не лижі?


    Подобовець — один з визначних гірськолижних курортів країни, але чи варто туди їхати людям, які не дуже охочі до спортивних розваг? Окрім лиж Подобовець пропонує також лазні, сауни, ресторани та кафе. Також тут можна випробувати себе польотом на мотодельтоплані. Взимку туристів катають снігоходами та бричками, запряженими кіньми. Влітку можна просто покататись верхи околицями селища.


    Найкраща пора для візиту на Закарпаття — різдвяні свята. Тут шанують традиції, тож туристи зможуть почути питомі українські колядки, побачити вертеп, покуштувати традиційних страв. В Подобовці нескладно знайти зручну оселю зі сніданком та обідом.

    pod3.jpg


    Екскурсії та прогулянки

    Подобовець чекає на туристів цілорічно: тут приємно опинитись не тільки взимку, але й теплого сезону, коли Боржавські полонини вкриваються квітами та заростями чорниці. Куди йти на прогулянку, якщо ви оселились в Подобовці? Радимо відвідати водоспад Шипіт — ви легко дістанетесь туди пішки навіть взимку. За 30 км від селища розташоване легендарне Морське око Карпат — озеро Синевір. З такою відстанню краще не мати справи самостійно, якщо тільки ви не пішохідний турист, який наразі планує цікаву мандрівку горами. Гостям селища пропонують взяти організовану екскурсію до озера, або ви можете просто винайняти таксі, яке доправить вас до місця призначення. Пересуватися автівкою недорого, особливо, якщо ви подорожуєте не наодинці. Місцеві жителі охоче підробляють, показуючи туристам принади рідного краю.


    В самому селищі є чудова дерев’яна Миколаївська церква з дзвіницею, зведена у XVIII ст. Мандрівники, охочі до архітектурних пам’яток, можуть відправитись на екскурсію до Мукачева, Ужгорода чи міста Берегове. Хоча до Берегового варто завітати не тільки аматорам архітектури, але й людям, небайдужим до доброго вина, адже це виноробна столиця Закарпаття. Якщо ваші побажання прямо протилежні кухлю вина, на вас чекає мінеральне джерело у селі Келечин.


    Можна порадити також цікавий одноденний маршрут горами. Його загальна довжина — 18 км, але перепад висот значний — 1 211 м. З Подобовця можна легко пройти до Шипота, а звідти рушити на гори Великий Верх та Стій. Висота Стію — 1 681 м, а Великий Верх трохи нижчий — 1 598 м. Але маршрут проведе вас чарівною полониною Боржавою, тому ви не будете розчаровані.
    pod4.jpg
    Як дістатись?

    Щоб дістатись Подобовця, можна сісти у Львові на потяг, який рушає до станції “Воловець”. У Воловці доведеться пересісти або на автобус, або на таксі — знайти транспорт легко. Власники авто можуть рухатись трасою Київ-Чоп, а у Нижніх Воротах звернути на Міжгір’я. За 10 км буде Подобовець.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору