ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Найкраща альтернатива Буковелю - Драгобрат (ФОТО)

    18 квітня 2024 четвер
    57 переглядів
    Драгобрат!!!

    Драгобрат вважається найвищою гірськолижною базою в Україні. Курорт лежить на висоті 1 400 метрів над рівнем моря при підніжжі гори Стіг (1 704 м). Тут є все, що потрібно для щастя: лижна школа для початківців, схили, придатні для фрірайду — всього до 20 трас різного рівня складності, розвинута інфраструктура і прекрасні карпатські краєвиди!

    Драгобрат знаходиться на відстані 9 км від автомагістралі Ужгород-Івано-Франківськ. Відстань до обласного центру - 240 км, до аеропорту - 125 км (Івано-Франківськ), до залізничної станції - 12 км.


    Для економії, можна жити не в Драгобраті, а в довколишніх селах — Лазещині, Ясінях, Квасах тощо. Зауважте тільки, що дорога на курорт не з простих, тож або доведеться довгенько йти пішки, або винаймати всепрохідний транспорт. Наприклад, УАЗ, ГАЗ-66 чи інше авто, здатне виїхати на достатньо круті схили грунтовою дорогою. Трансфер до Драгобрату від траси — цілком налагоджений бізнес серед місцевих, тому, за наявності коштів, підвезти нагору вас зможуть без проблем.


    До уваги водіїв!


    Від траси до курорту рекомендуємо підійматись виключно машинами з колесною формулою 4х4 та кліренсом не менше 20 см. Наявність ланцюга обов’язкова! Перш ніж рушати гірською дорогою, тверезо оцініть можливості не тільки свого авто, але і себе, як водія — чи впевнені, що зможете подолати крутий затяжний підйом, снігові заноси чи ожеледь?


    Перед заїздом корисно буде перепитати у місцевих водіїв про стан дороги — оперативна інформація ніколи не буде зайвою!
    drago_0.JPG


    На випадок, якщо вам спокійніше під’їхати на таксі, власне авто можна лишити внизу, на стоянці в с. Ясіня.


    Про фіксовані тарифи, в умовах змінної вартості пального, говорити не варто, проте для орієнтиру: вартість доїзду від туристичної бази “Едельвейс” до курорту “Драгобрат” становить 700 гривень (ГАЗ на 14 місць) та 300 гривень за машину (УАЗ на 4 місця).

    Траси


    Загальна протяжність трас на Драгобраті складає до 10 км, довжина трас — від 300 метрів до 2 кілометрів. В разі необхідності, на ратраці можна виїхати ще вище, подовживши таким чином спуск з 2 до 3 км.


    drag.JPG


    Ратраками можна потрапити на самісінькі вершини гір Близниця, Перший Жандарм та Стіг, звідти донизу йдуть, щонайменше, 5 чорних трас.


    Трас для масового катання теж 5, ще 4 траси підійдуть досвідченим лижникам та бордистам.


    Перепад висот складає до 500 метрів, діють бугельні, крісельні підйомники, мультиліфти. Є траса для фрістайлу. А от освітлення трас, на жаль, немає — ввечері не покатаєшся.


    Підйомники працюють з 9 ранку до 18 години вечора. Вартість підйому, залежно від обраного підйомника, становить від 15 до 40 гривень. Діє система абонементів на 3, 5, 10, 20, 50 підйомів + денний безліміт.


    Фрірайд на Драгобраті


    Ратраками, чи так званими сноукетами, вас можуть завезти на маківки гір Перші Жандарми (1 763 м), Близницю (1 883 м) чи Стіг (1 704 м). Вартість такої послуги помірна, а задоволення — максимальне! Уявіть тільки: довкола немає черг на підйомники, перед вами — засніжений схил, а на ньому — жодного зайвого лижника/бордиста. Їдь і насолоджуйся! На сезон 2014-2015 рік плата за один такий підйом становила від 120 до 160 гривень (супровід фрірайд-інструктора входить у вартість.


    dr_0.JPG


    Спорядження можна взяти у пунктах прокату — вам допоможуть обрати все необхідне, щоб почувати себе впевнено та безпечно. Проте порада мати власні речі, перевірені спусками та падіннями, теж завжди актуальна.


    Для тих, хто з гір їздити поки не наважується, можна влаштувати собі ski-тур: на тому ж ратраку вас вивезуть на гори, аби з вершин краще роздивитись зимові Карпати. І, повірте, там є заради чого стільки пхатись вгору!


    Лижна школа


    Хочете за три дні стати на лижі? Зверніться до професіоналів — скоротіть кількість синців на своєму тілі втричі! У Драгобраті, як і на будь-якому розвиненому курорті, немає необхідності кататись всю відпустку у компанії інструктора — навчання проходить у короткі терміни із максимальною ефективністю. Вас намагатимуться поставити “на ноги” всього за кілька днів!


    Відвідайте групові заняття чи замовте індивідуальні уроки. До того ж, тим, хто впевнений у власних силах, майстерність можна покращити, зазіхнувши на опанування фрірайд-техніки (тільки за наявності власного спорядження).


    Також тут навчають карвінговій техніці їзди і спортивній їзді на гірських лижах.


    Займатись можуть як дорослі, так і діти: віковий поріг для відвідування занять — 3 роки.

    Між іншим, можна навчитись стояти не тільки на лижах, але і на сноуборді.


    Нелижні розваги


    Водоспади, озера, мінеральні джерела, походи в гори і сходження на найвищі вершини Українських Карпат — все це від Драгобрату знаходиться у кількагодинній доступності.


    У Квасах, наприклад, більше 200 мінеральних джерел, до яких у кожного охочого є вільний доступ. Головне: знати, де шукати живильний потічок. Про “квасну” (мінеральну) воду чуєте вперше? Спитайте в місцевих, де шукати, які найкраще смакують — вам підкажуть (або читайте тут про те, що варто подивитись у Квасах та в кого питати поради щодо джерельної води)!


    dra.jpg


    З Лазещини починається один з найбільш прийнятних маршрутів на Петрос — четверту за висотою гору України, 2 020 метрів заввишки. Проте за красою вона гідна ледь чи не першого місця в рейтингу! Зимове сходження — не для новачків, але в разі теплої погоди і відсутності снігу на вершині, можна розважитись Петросом — варіант походу з однією ночівлею.


    А Ясіня, що лежать внизу, під Драгобратом, міститься у 45 км від географічного центру Європи та початкової точки для походів у ще одні популярні карпатські гори — Мармароси. До села Ділове можна їхати не тільки щоб побувати у євро-центрі, але й за відвідинами найвищого однокаскадного водоспаду Українських Карпат — Ялинського. Вода в ньому спадає з висоти у 26 метрів! А ще віднайшли його тільки нещодавно: у 2011 році виміряли висоту водоспаду і — от несподіванка! — Ялинський виявився карпатським рекордсменом.


    В інший бік, до Яремче, можна поїхати до Татарова та Микуличина — в першому зайти на високий та гучний водоспад Гук, а у другому — скуштувати смачного пива з місцевої пивоварні.


    До речі, водоспад є й біля самого Драгобрату. Зветься він Драгобратський, а в годині ходьби від нього — ще й озера!


    Драгобратський водоспад


    Заввишки більше 7 метрів каскадний водоспад Драгобратський лежить неподалік відомого гірськолижного курорту. А трохи вище за нього — озеро Герешаска: завжди крижане і, на диво, прямокутне. Загалом, уздовж Свидовецького хребта, під яким і розміщується г/к “Драгобрат”, можна знайти немало високогірних озер, проте така прогулянка буде під силу радше туристам з наметами, бо гуляти від одного озерця до наступного доведеться достатньо виснажливо довго. Окрім Герешаски, також можна зайти на озера Ворожеська, Апшинець та Івор (Драгобратське озеро).


    Щодо маршруту до озера: йти треба через гору Стіг по хребту Апшинець. Ліворуч від вас буде гора Догяска, а під нею — озерце.

    Розташування



    Драгобрат Координати GPS: 48.246511, 24.237986

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору