ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Після попередження, патрульні поліцейські застосовують силу

    18 квітня 2024 четвер
    26 переглядів
    Попередження не подіяло

    Коли ввічливість і переконання не діють, у справу йдуть кулаки і палиці.

    Як патрульні розбираються з водіями, які намагаються невмотивовано “качати права” перед правоохоронцями.

    Поліцейські визнають, що на багатьох автолюбителів численні попередження не діють, тому останнім часом копи стали діяти жорсткіше і зупиняти водіїв за найменше порушення.

    У відповідь водії відмовляються підкорятися вимогам правоохоронців, не пред’являють документи, і не виходять з авто, мовляв, що ви мені зробите, як це недавно сталося з київським таксистом.

    Як патрульні вирішують подібні конфліктні ситуації?


    Якщо водій не пред’являє документи, але при цьому поліцейські діє за законом і за інструкцією (пояснює причину зупинки, робить попередження) до того ж проводиться відеофіксація, патрульний має право пред’явити спецзасоби, розповів один з поліцейських. “Бували випадки, коли водія викидали з машини, він подавав до суду про неправомірні дії співробітників поліції, проте Феміда ставав на бік правоохоронців”, – розповів поліцейський. Відзначимо, що стаття 32 закону “Про Національну поліції” вимагає від громадян пред’явити документи правоохоронцям, в іншому випадку поліцейський розцінює це як непокору його законним вимогам і може застосувати силу або використовувати гумову палицю або газовий балончик. “Але якщо виявиться, що поліцейський перевищив повноваження і можна було обійтися меншими ушкодженнями того ж автомобіля, то тебе визнають винним”, – розповів патрульний. Що значить “перевищив повноваження” – копи самі до кінця не розуміють. Немає чітко прописаних законних дій.


    Не пред’явив документи
    – є підстави застосувати силу, проте якщо водій закрився в авто, розбивати скло не можна, оскільки це вважається проникненням у приватну власність. У подібних ситуаціях копи діють по-різному: одні застосовують газовий балончик – у випадку, якщо водій відкрив вікно, інші по годині-півтори ведуть переговори з водієм, перед цим заблокувавши автомобіль.


    Відсутність законності


    “Протиріччя в законних і підзаконних актах всюди. Тому перестраховуємося можливими і неможливими методами”, – розповів наш співрозмовник. Узаконити дії патрульних могло б прийняття законопроекту №3225, який був направлений на підпис Президенту ще 17 листопада цього року. Проте глава держави досі не висловив свою позицію з цього питання. Закон не підписаний і не ветований, не опублікований і не набув законної сили. Так що поліцейські досі не володіють повноцінними повноваженнями для виконання своїх функцій у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.
    Кийком по руках
    У законі “Про Національної поліції” чітко прописано застосування поліцейськими сили. Наприклад, для захисту себе і оточуючих, копам дозволено застосовувати прийоми рукопашного бою. Гумовим кийком дозволено бити порушника куди завгодно, крім: голови, шиї, ключичної області, статевих органів, куприка і в живіт.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору