ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У 2016 році платити за газ будемо знову по-новому

    18 квітня 2024 четвер
    87 переглядів
    З'явиться абонентська плата за користування газорозподільними мережами

    З квітня 2016 українські споживачі платитимуть за газ за двома договорами: щомісячні фіксовані суми "за доступ до потужності" на користь розподільної компанії (облгазу), а також вартість відібраного об'єму газу на користь компанії-постачальника (синхронно споживанню).

    Про це повідомив заступник голови правління Альянсу "New energy of Ukraine" і учасник робочої групи з розробки нормативної бази в газовій сфері Мирослав Боднар, пише Сегодня. "За пропозицією голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва була прийнята концепція, згідно з якою споживачі оплачуватимуть послуги розподільних компаній рівним графіком весь рік.

    Абонентська плата за доступ до" розподільчої трубі "буде від 17 до 29 гривень на місяць. Залежно від того, який у вас лічильник і які прилади: якщо тільки плита – 17 гривень, якщо котел – 29 гривень. Так, недолік – в деякі моменти "газ не споживаю, а платити потрібно", але ж і систему підтримувати в готовності необхідно постійно", – сказав він. За словами Боднара, розміри плати "за доступ до потужності" розраховані таким чином, щоб кожен облгаз отримував рівно ту ж суму, яку отримує і при старій системі (загальна виручка облгазів залишиться на рівні 11 875 млн грн (дані квітня 2014-го). "Зараз вартість розподілу закладена в кінцеву ціну газу для споживача, а після переходу на нову систему цієї складової вже не буде в рахунках, що виставляються компаніями-постачальниками", – зазначив він.


    Експерт підкреслив, що перехід на нові правила робить умови більш конкурентними – виключається вплив облгазу на вибір споживачем постачальника газу. "У чому перевага такого рішення – спрощуються взаємини на ринку, немає тристоронніх договорів (распредкомпанія-постачальник-споживач). Є один "вічний" договір між споживачем і распредкомпаніей, вдається взагалі піти від письмової його форми: умови формує НКРЕКП, компанія оприлюднить на сайті , а споживач – погоджується або просить відключити його від газу... А далі споживач може вільно вибирати постачальника газу та підписувати з ним окремий договір, облгаз на це вплинути не може", – зазначив Боднар.


    Крім того, на думку експерта, впроваджувана система дозволить вирішити проблему неплатежів облгазів перед НАК "Нафтогаз України" за виробничо-технологічні втрати (ПТП). "Зараз графік надходження грошей в розподкомпанії пов'язаний з графіком споживання газу в країні – це так звана парабола-сідло. Що виходить? У літній період мінімальне споживання і грошей не вистачає навіть на зарплати, а в цей же час необхідні кошти на ремонти! Облгази змушені переходити на чотириденний робочий тиждень, оплачувати ПТП ні з чого... Нова система забезпечить надходження рівним графіком, вирішить проблему боргів за ВТП", – вважає Боднар.


    Експерт вважає, що впровадження нової системи дозволить також вирішити проблему необґрунтовано зарезервованих потужностей в газовій системі. "У нас часто бувають такі ситуації: є газорозподільний пункт (ГРП) пропускною здатністю 100 куб. м / год, до нього підключена невелика багатоповерхівка і все, вільної потужності нібито немає.


    Якщо розібратися, то виявляється, що в квартирах тільки плити, але лічильники встановлені не G1,6 (пропускна здатність – 1,6 куб. м на годину), а G6 (пропускна здатність – 6 куб.м. на годину). Чому? Свого часу на складі інших не було... Тобто, споживач резервує в системі потужність багаторазово вище необхідної. Те ж стосується старих великих підприємств", – зазначив він. Боднар додав, що зараз споживачі відмовляються переходити на меншу потужність, навіть якщо вона їм об'єктивно не потрібна. "Постане питання – платити більше, або менше і споживачі вже задумаються", – резюмував експерт. За словами Боднара нова система відповідає європейському досвіду і побудована за тією ж моделлю, що і працююча в Австрії.


    Як ми вже повідомляли раніше, відповідно до затверджених складових ціни з 1 жовтня, для населення ціна (ПСО) за 1 куб.м газу становитиме:

    3.60 грн для споживачів з індивідуальним опаленням природним газом (при споживанні тільки на опалення чи комплексно) на обсяг до 1200 куб.м спожитий у період з 1 жовтня 2015 р. по 31 березня 2016 р.;
    7,188 грн на обсяг що за вказаний вище період (загалом, якщо рахувати з 1 жовтня) у споживачів з індивідуальним опаленням газом перевищуватиме 1200 куб.м та для решти побутових споживачів (в яких встановлено газові плити та(чи) газові водонагрівачі).

    Читайте також «Закарпатгаз» встановлює безкоштовні лічильники

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору