ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Яких закарпатських фахівців шукають роботодавці з-за кордону

    23 квітня 2024 вівторок
    59 переглядів
    ІТ-галузь - беззаперечний лідер на ринку праці

    Українці мають великий попит в іноземних компаніях. Зоотехнікам готові платити по 2 тисячі доларів на місяць. Найбільший попит на українських аграріїв в Казахстані. Крім них, іноземні роботодавці цікавляться українськими програмістами, інженерами, архітекторами та медиками. Про це кореспондентові Gazeta.ua розповіла експерт рекрутингового агентства ''Рекрут Альянс'' Ольга Орос.


    ''За нашими спостереженнями, одразу після ІТ-галузі, яка є беззаперечним лідером на ринку праці, популярними на ринку праці закордоном серед українців залишаються представники агропромислового комплексу. Зоотехніки, консультанти з вирощування тварин отримують закордоном не менше ніж 2 тис. доларів. Наприклад, у Казахстані зараз просто бум на такі спеціальності. В Україні їхні зарплати трохи менші – близько 1 тисяча доларів'', – коментує експерт.


    На всіх інших ринках зараз спостерігається значний спад попиту на працівників. Тому найбільше рекрутингові агентства зараз зосереджені на пошук фахівців закордон. У першу чергу, цікавляться програмістами, фахівцями з рослинництва та тваринництва, інженерами та медиками. В агросекторі шукають навіть менеджерів з продажів.


    ''І далеке, і близьке зарубіжжя цінує також українських технічних спеціалістів — інженерів, архітекторів, проектувальників. Якщо фахівець працює на рівні проджект-менеджера для далекого зарубіжжя, то мова йде не менш як про 3 тисячі доларів на місяць і більше. Хороші штатні інженери ненабагато дешевші. Наприклад, проектувальникам з метрополітену із знанням англійської мови готові забезпечити дуже високі заробітки, бо таких — на пальцях порахувати '', – пояснює Ольга Орос .


    Українські медики користуються великим попитом в арабських країнах — в Арабських Еміратах, Саудівській Аравії, Кувейті, Катарі, на Мальдівах. Там, за словами експерта, терапевтам, педіатрам і сімейним лікарям готові платити 3-4 тисячі доларів, а вузькопрофільним медикам, скажімо, дерматологам або косметологам — 5-6 тисяч доларів і більше. Однак потрібні знання мов, досвід роботи не менше 5 років і відповідні сертифікати й дипломи. Актуальні на іноземних ринках праці й робочі спеціальності.


    ''До нас роботодавці зверталися щодо пошуку висотників, різноробочих, слюсарів, токарів. І рівень зарплати пропонують доволі непоганий. Наприклад, кваліфікований зварник 4-5 розряду з 10 тис. грн. за місяць додому принесе. Багато запитів на робочі професії приходить з Польщі і Румунії. Щоправда, там готові платити всього в 1,5 рази більше, ніж в Україні, а витрати на трансфер і візу роботодавець на себе не бере. Через те хорошим фахівцям — тому ж касиру чи зварювальнику – невигідно покидати Україну на рік чи півроку, щоб, повернувшись, знову шукати роботу'', – визнає директор рекрутингового агентства ''Affinity'' Олена Яковлева.


    От з яким фахом рекрутери майже не працюють, так це юридичні спеціальності. По-перше, юристи і маркетологи зараз потрапляють під скорочення, а по-друге, роботодавці легко закривають юридичні вакансії без сторонньої допомоги — таких фахівців удосталь.


    Нагадаємо, раніше аналітики міжнародного порталу з пошуку роботи Head Hunter оприлюднили результати опитування українців щодо перспективних і неперспективних професій. Першість у рейтингу перспективних фахів уже кілька років традиційно займають ІТ-фахівці. Другими за перспективністю українці несподівано назвали лікарів, а третє місце віддали підприємцям. Натомість найменш престижними громадська думка вважає фах банкіра, вченого, вчителя, художника.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору