ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Керівники краю запустили першу чергу сміттєпереробного заводу на Берегівщині (ВІДЕО, ФОТО)

    25 квітня 2024 четвер
    65 переглядів
    Геннадій Москаль та Михайло Рівіс

    На околиці с.Яноші Берегівського району відкрито першу чергу сміттєпереробного заводу, будівництво якого почали в 2012 році на кошти Євросоюзу. Загальний бюджет проекту «Впровадження системи розподільного збору та утилізації сміття у Берегівському районі» (який крім заводу передбачає облаштування чотирьох полігонів за європейськими стандартами) становить 973 тисячі 523 євро.

    Перед будівництвом на околиці с.Яноші з двох гектарів землі зняли й вивезли родючий шар ґрунту, затим провели лінію електропередач та проклали автодорогу зі щебеневим покриттям протяжністю 1,3 кілометра. Завод перероблятиме 30 тисяч тонн відходів на рік, сюди звозитимуть сміття із 40 населених пунктів Берегівщини. Пробний запуск сортувальної лінії здійснили за участі керівництва області та Берегівського району.


    – Проблема утилізації сміття – одна з найгостріших на Закарпатті, – зазначив голова ОДА Геннадій Москаль, що взяв участь у відкритті заводу. – Хоча в Європі вона давно вже вирішена. Коли завод запрацює на повну силу, ми запросимо сюди голів сільських рад, які сьогодні мало під бульдозери не лягають, протестуючи проти звалищ і полігонів, щоб вони на власні очі переконалися, як треба боротися зі стихійними смітниками і отримувати прибутки від переробки відходів. Те, що в будівництво заводу вкладає величезні кошти ЄС, дуже показово – Європі дешевше зібрати й переробити наше сміття тут, ніж потім виловлювати його в Дунаї після кожного паводка. Особисто я зроблю все можливе, щоб таких заводів на Закарпатті було якомога більше.


    – Сьогодні зроблено перший маленький крок з очищення Закарпаття, – сказав на відкритті голова Закарпатської облради Михайло Рівіс. – Водночас багато ще треба зробити для того, щоб навчити мешканців краю культури поводження з побутовими твердими відходами. Але дорогу подолає той, хто їде. Вітаю всіх із тим, що ми спільно зробили цей важливий крок, зуміли організувати цей проект спільно з європейськими грантами. Ми і надалі будемо йти цим шляхом. У майбутньому Закарпаття матимете ще три заводи з переробки сміття через залучення європейських інвестицій, співфінансування місії ПРООН, Банку реконструкції та розвитку. Якщо ми йдемо в Європу, то перш за все ми повинні залишати за собою європейське чисте та охайне довкілля.







    zavod2.jpg
    zavod3.jpg
    zavod3.jpg
    zavod5.jpg
    zavod6.jpg
    zavod_7.jpg
    zavod8.jpg
    zavod9.jpg
    zavod_10_0.jpg
    zavod11.jpg
    zavod_12.jpg
    zavod_13.jpg
    zavod_14.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости