ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Питання дешевих автомобілів з Європи наші депутати поставили «на паузу»

    19 квітня 2024 п'ятниця
    96 переглядів
    Резонансний законопроект №3251 відклали «на майбутнє»

    Схоже автомобілісти Закарпаття та інших регіонів Західної України знову залишаться без новорічного подарунка від представників влади. Законопроект, який покликаний полегшити життя любителям не дорогих авто з Європи, відклали в довгий ящик.

    Резонансний законопроект №3251 про зниження акцизів на старі автомобілі до рівня нових машин відклали «на майбутнє». Верховна Рада вже прийняла зміни до Податкового кодексу, а також бюджет на наступний рік з урахуванням існуючих акцизів, тому в Новий Рік ринок уживаних автомобілів увійде з колишніми податками і цінами.


    Як повідомлялося раніше, законопроект №3251 «Про стимулювання розвитку ринку уживаних транспортних засобів» містить норми про багаторазове зниження акцизного податку на старі іномарки з 1 січня 2016 року. За інформацією Авто-Консалтингу депутати вже навіть не намагаються винести ініціативу на розгляд до кінця цього року, поставивши питання «на паузу». Так, співавтор законопроекту Роберт Горват в одному з інтерв'ю повідомив, що парламент, можливо, повернеться до розгляду питання не раніше весни 2016 року.


    Проект закону №3251 передбачає тимчасове, до 31 грудня 2017 року, зниження ставок акцизного податку на вживані транспортні засоби. Наприклад, для легкових автомобілів з бензиновими двигунами об'ємом від 1.0 до 1.5 л ставку акцизу хочуть встановити на рівні 0.063 євро за кожен см³ обсягу проти нинішніх 1.761 євро. Для автомобілів з моторами від 1.5 до 2.2 л акциз може скласти0.267 євро (зараз - 2.441 євро), а для машин з силовими агрегатами об'ємом від 2.0 до 3.0 л пропонується встановити податок у розмірі 0.276 євро за кожен куб. см (замість 4.985 євро).


    Якщо взяти за приклад стару іномарку віком понад 5 років з 2.2-літровим двигуном, після прийняття законопроекту (якщо його все ж таки приймуть), при розмитненні потрібно сплатити не 5.3 тис. Євро акцизу, а 580 євро. У випадку з менш «віковими» автомобілями різниця буде трохи менш суттєвою, тому зараз ставка акцизу відрізняється для машин віком «до 5 років» і «понад 5 років», проте все одно залишиться відчутною.


    Раніше документ був розкритикований з боку офіційних автоімпортерів унаслідок ймовірного скорочення продажів на первинному ринку, який і без того перебуває в кризовому становищі. Крім цього Всеукраїнська асоціація автоімпортерів і дилерів звернула увагу на те, що з 2016 року в Україні почне діяти заборона на ввезення автомобілів, які відповідають екологічним нормам Євро-5.Це означає, що імпорт машин буде обмежений. У Європі стандарт діє з 2009 року, відповідно більшість моделей більш ранніх років випуску відповідає нормам Євро-4 і нижче. Таким чином, навіть у разі зниження акцизів, розраховувати на масове «нашестя» дешевих іномарок з Європи не доводиться.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору