ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатці масово стають «закордонними угорцями, словаками і чехами», щоб пошвидше стати європейцями і виїхати жити в Європу

    18 квітня 2024 четвер
    44 переглядів
    Статус закордонного іноземця дає право подавати документи на громадянство

    Ужгород – Із надією на краще, але все ж таки із запасним варіантом – закарпатці намагаються оформити документи, щоб у разі надзвичайної ситуації виїхати за кордон.

    Зазвичай це стосується можливості виготовити посвідки так званих «закордонних угорців, словаків, чехів». Експерти констатують – кількість відповідних звернень останнім часом зросла. Самі люди розказують, що не проти і коріння власне знайти, і водночас підготувати, так би мовити, «запасний аеродром».


    Василь Куруц із Іршавського району Закарпаття десятий рік заробляє за кордоном. Останнім часом працював у Чехії, поки там не стали жорсткішими закони щодо трудових мігрантів. Чоловік довго шукав можливість легалізуватися, поки хтось не порадив цілком законний спосіб – так званий пошук власного коріння. Дізнавшись, що на основі архівних даних можна отримати відповідні документи і законно працювати в Європі, вирішив і собі спробувати щастя.


    «Як мені пояснили – якщо я отримаю підтвердження, то зможу законно працювати і в Словаччині, і в Чехії, і в окремих інших державах. Мені би так і легше, не треба ховатися, спокійно би собі працював…», – розповідає Василь Куруц.


    Тепер так модно знайти своє коріння, дослідити генеалогічне дерево і безперешкодно поїхати на батьківщину предків – з такою посвідкою можна легше отримати шенгенську візу


    Жителька Ужгорода Марія Кирлик переконує, що, шукаючи власне коріння, користувалася винятково патріотичними почуттями. Хоча й зізнається у певній вигоді: «Тепер так модно знайти своє коріння, дослідити генеалогічне дерево і безперешкодно поїхати на батьківщину предків – з такою посвідкою можна легше отримати шенгенську візу».


    Статус «закордонного» «словака» чи «чеха» дає багато прав



    Особливості відповідних законів європейських країн пояснює голова ужгородського Товариства словаків Іван Латко. Він нагадує: з 1918 по 1939 роки Закарпаття територіально входило до Чехословаччини. У грудні 1930-го в цій країні відбувся перепис населення, дані якого зберігають в архівах Праги та Братислави. На запити громадян вони видають підтвердження, що й лягає в основу отримання статусу. Попри архівну довідку, ще один вагомий аргумент – словацьке коріння, яке визначають за записами в хресних листах, метриках дідів-прадідів аж до 3-4-го коліна. Що в результаті все це дає, розказує Іван Латко.


    Посвідка дає право подавати документи на громадянство. При бажанні «закордонний словак» може купити в Словаччині житло


    «На основі підтвердження можна отримати шенгенську візу терміном на 5 років. Посвідка дає право подавати документи на громадянство. При бажанні «закордонний словак» може купити в Словаччині житло. Крім того, з посвідкою можна офіційно працевлаштуватися в Словаччині чи Чеській Республіці», – каже він.


    Слід створювати можливості для українців в Україні


    Ужгородський політолог Михайло Вальо каже, що попри офіційні, існують і неофіційні причини пошуку закарпатцями власного коріння. Серед них найпоширеніший з огляду на складну економічну ситуацію – підготовка «запасного аеродрому». Інша причина – можливість ухилення від мобілізації. Політолог стверджує, що за законодавством претензій до українців з такими документами не може бути. І якщо держава думає зберегти людей, мусить щось змінювати на краще.


    Щоб подібних процесів не відбувалося, Україна мусить стимулювати економіку, і Закарпаття в цьому сенсі – показовий регіон


    «Фактично таким та подібними способами держава втрачає активних людей працездатного віку. Щоб подібних процесів не відбувалося, Україна мусить стимулювати економіку, і Закарпаття в цьому сенсі – показовий регіон. Достатньо поліпшити й спростити роботу інвесторам, і в області утворяться тисячі робочих місць. У такому разі ніхто не буде думати, як виїхати», – констатує Михайло Вальо.


    Закони, за якими Чехія та Словаччина надає громадянам інших держав статус «закордонних» «чехів» та «словаків», діють більше десятка років. І, якщо донедавна активно шукали власне коріння десяток-два закарпатців упродовж року, то зараз стільки ж звертається щомісяця.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Не коріння шукають, а можливість уникнути од маразму!