ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Розвод" по-гуцульськи... або чому небезпечно купатися в карпатських чанах

    16 квітня 2024 вівторок
    341 переглядів
    Чан з гарячою водою - небезпечний, це ідеальний розсадник мікробів

    Для тих, хто не вкурсі, коротко про те, що таке купання в гарячих чанах. Карпатське SPA - це величезні чавунні (або не чавунні?) Чани з гарячою водою на 10-12 чоловік.



    Після купання в них прийнято шубовснути в холодну карпатську річку, отримуючи задоволення. Повсюдно стверджується, що вода в чанах лікувальна або цілюща, про це твердять проспекти, розносять по соцмережам платні блогери та сарафанне радіо.


    Історично, чани виникли в старовинному карпатському селі Лумшори, саме там був знайдений джерело з лікувальною водою багатою сірководнем і радоном. Воду гріли на багатті у величезному чані і купалися в ньому. Досить давно (7-10 років тому) купання в чанах дійсно було лікувальної та корисною процедурою і знайти подібне карпатське SPA можна було в селищі Лумшори, в одному єдиному місці. Масового туризму це не стосувалося і купання в чанах було процедурою обраних - по-перше, про них потрібно було знати, по-друге, в Лумшори ще потрібно було дістатися, в третіх, у глухому селі крім природи і купання в чанах робити нічого.


    Звістка про новий розвазі ширилася, «лікувальних» джерел ставало більше. Зараз в одному тільки селі Лумшори області їх не менше трьох десятків.


    Цілющі джерела стали «знаходити» всюди де водяться туристи. Яремча, Воєводино, Ворохта, Яблуниця, Верховина та інші туристичні центри Івано-Франківщини та Закарпаття починають пропонувати «лікувальні» купання в чанах, а пишуча братія активно живописует карпатські SPA-процедури, відпрацьовуючи гонорари.


    Ми ще в минулому році, подорожуючи по Карпатам, розговорилися з сімейною парою гуцулів з села Дземброня у яких купували сир і цього року продовжили спілкування. Від тим «за життя» і технології виробництва домашнього сиру плавно перейшли до гарячого купанню в чанах з «лікувальної» водою. Гуцули народ досить товариський і відкритий, особливо якщо їх розташувати до себе, до того ж їхня донька медик, тому розмова плавно перейшов у площину здоров'я.


    Так чому ж варто обходити стороною купання в чанах, які зараз є практично в кожному туристично привабливому селі?


    Купання в чанах - не особливо корисний туристичний атракціон. Ніяких лікувальних властивостей вода не несе, а користь приносить виключно господарям «чудо-спа» у вигляді отриманих від вас грошей. Ніяких радонових або сірководневих джерел, максимум, що зроблять господарі чанів, це додадуть у воду польові трави і ялинові гілки для запаху. Вирішуйте, вам атракціон чи задоволення з користю для здоров'я?


    У справжніх чанах воду міняють після кожного купання, а сам чан ретельно мили після процедур. Це було раніше і лише в поодиноких місцях. Зараз у більшості туристичних місць про це ніхто не дбає - головне адже рекламний щит біля дороги або мотивуючий пост на Facebook. Тут чітко працює той же принцип одноразовості - той же, що і в туристичних місцях громадського харчування. Ніхто не прагне сподобатися, адже після тебе прийде ще сотня або навіть тисячі туристів, репутація не важлива.


    Атракціон цей - небезпечний. Чан з гарячою водою - ідеальний розсадник мікробів, туристам пропонують купатися по суті в компоті з небезпечних бактерій, хвороботворних мікробів і грибкових колоній. Ви впевнені у своїй імунній системі?


    Чи є користь від купання в карпатських чанах? Звичайно! Головна користь від такого SPA - можливість похвалитися цим в соцмережах! Більш просунуті «відіб'ють витрати на купання або лікування», написавши «оду радості» ще одному «чесному» способу відбирання грошей у новинах туристів.


    P.S. Я допускаю, що в Лумшорах або в інших одиничних місцях є саправжні чани з цілющою мінеральною водою, але зараз це більше виняток ніж правило. Ну не можуть цілющі джерела знаходити виключно в туристичних місцях і розташовувати чани строго уздовж доріг і туристичних стежок.


    Олексій Гаврилюк

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    "... а пишуча братія активно живописует карпатські SPA-процедури, відпрацьовуючи гонорари."
    Ось тут і стало зрозуміло, чиї гонорари відпрацьовуються)))

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    помилок дійсно вистачає
    "там був знайдений джерело з лікувальною водою"
    "Звістка про новий розвазі ширилася"
    "Зараз в одному тільки селі Лумшори області їх не менше трьох десятків

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Чому так безграмотно написана стаття? ЇЇ перекладали з російської і забули про українські закінчення?

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Щодо "українських закінчень": маєте на увазі сакральну мантру "СУГС!"? :)) Без неї зміст не канонічний, а інфа - неправдива, егеж?

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Маю на увазі те, що коли стаття написана безграмотно, вона ВЖЕ не сприймається нормально! Я ж витратила свій час, читаючи її і нерви, виправляючи її!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    истину глаголете