ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Віктор Орбан намагається полегшити життя жителям Угорщини

    24 квітня 2024 середа
    39 переглядів
    Уряд Орбана у відкриту конфліктує з центральними апаратами Європейського Союзу

    Часом, йдучи в розріз з громадською думкою або, навіть, у відкриту конфліктуючи з центральними апаратами Європейського Союзу. При цьому, зміни, при загальноєвропейському занепаді, є особливо значущими тим, що, в кінцевому підсумку, жителі Угорщини, навіть, якщо зміни були сприйняті спочатку в багнети, переконуються в благих намірах Держави.

    Найгучнішими змінами, що торкнулися життя жителів Угорщини за останні роки, можна було б відзначити наступні рішення уряду Орбана:


    - Надання громадянства етнічним угорцям за спрощеною процедурою.
    - Заборона на куріння в громадських місцях та місцях громадського харчування (Угорщина ввела його першої в Європі).
    - Заборона на використання робочої сили в свята і вихідні, обмеження торгівлі в ці дні.
    - Торішня «Війна з Банками», в результаті якої уряд Орбана зобов'язало фінансові установи (в основному - іноземні) повернути мешканцям Угорщини хоча б частину втрачених в результаті кризи 2008-2009 і пов'язаних з ними змін банківських послуг грошей.


    Черговий, 2016 рік не став винятком і починається з введення змін до деяких правила взаємин держава - людина. Велика частина з них стосується взаємин між працівником і роботодавцем, але є деякі, які зачіпають, практично всіх без винятку. Постараємося перерахувати їх:


    - Скорочення прибуткового податку з 16% до 15%. При цьому, не дивлячись на те, що держава недоотримає близько 120000000000 форинтів, ці гроші залишаться на руках у населення, а це, хай і небагато, але приблизно по 14 000 форинтів на людину, включаючи пенсіонерів, недієздатних і дітей.


    - Обслуговування Податкової Службою (NAV) осіб, які мають дохід тільки з одного місця. Тобто, кожен житель Угорщини має право звернутися до Податкової Службу Угорщини з проханням оформити йому податкову декларацію.


    - Збільшення дитячих послаблень з податкової бази. Тобто, відтепер, сім'я має одну дитину буде щорічно платити податків менше на 66670 форинтів, яка має двох дітей - на 83 330 форинтів, що має трьох дітей буде обкладатися загальною сумою податку менше на 220 000 форинтів.


    - 10 і двадцятимільйонного підтримка багатодітних сімей. З січня 2016 молода сім'я, яка народила трьох дітей отримує від держави соцпакет на купівлю житла у розмірі 10000000 форинтів. До цих грошей держава видає іпотеку у розмірі ще 10 мільйонів форинтів з 3 процентною ставкою, за умови покупки первинного житла або будівництва сімейного будинку. При цьому для отримання допомоги сім'я повинні мати мінімум 6 місячну стабільну роботу і не бути замішаною в злочинах. Так само, умовою виділення допомоги та кредиту є умови покупки квартири або будівництва будинку площею не менше 60 і 90 квадратних метрів відповідно.


    - Зниження ПДВ на свиняче м'ясо з 27% до 5%. При цьому, зниження не поширюється на свинячу печінку, легені, сало і продукцію з цих частин туші.


    - Підвищення акцизів на домашню палінку. З січня 2016 необхідно оплачувати акциз у розмірі 700 форинтів на кожен приготований літр алкоголю. При цьому виробник може придбати від 5 до 86 акцизних марок у році (3500 - 60200 форинтів з перегінного апарату). При цьому, якщо податкові служби виявлять перевиробництво, дається час придбати необхідні акцизи протягом 15 днів, після чого автоматично набуває чинності штраф у розмірі 200 000 форинтів.


    - Скорочення банківського податку. Банки з активом більш 50000000000 форинтів з 2016 року платять 0,24% замість 0,53%.


    - Введення загальної електронної карти (e-kártya), яка буде містити не тільки загальні електронні дані про жителя Угорщини, але, так само, його податковий ідентифікаційний знак і дані про соціальне страхування.


    - Введення курсів для водіїв з "балами". Відтепер, при відвідуванні спеціальних курсів, водії можуть понизити кількість своїх «штрафних» балів за правопорушення. Так, маючи 13 «чорних» балів, після відвідувань курсів їх можна знизити 9 балами. Маючи від 14 до 17 балів 6 балами.


    - Прискорення обробки запитів. До 21 дня (в порівнянні з 30 раніше) скоротило уряд час розгляду запитів від жителів Угорщини в державні інстанції з наступних питань: Дозволи на будівництво, екологічні дозволи, дозволи на діяльність, обробка скарг в поліції, офіційні процесуальні строки, трудові інспекції, визнання іноземних дипломів, академічних процедури найму, різні адміністративні і клієнтські повідомлення.


    - Зниження кількості необхідних дозволів на види діяльності не пов'язані з обігом зброї, ліків, небезпечних тварин, матеріалів і деяких особливо значущих і небезпечних для суспільства родів діяльності. Для ведення здебільшого видів діяльності із Січня 2016 року досить буде тільки повідомлення відповідних структур державних служб.


    - Скасування окремого дозволу на будівництво квартир площею до 300 квадратних метрів, тепер достатньо повідомлення в умовах ліцензованого будівництва.


    - Скасування запиту на судову виписку. Тобто, з січня 2016 немає необхідності надавати судову виписку про несудимість / судимості жителя Угорщини. Це не означає, що люди з темним минулим будуть вільно потрапляти на важливі пости або мати можливість купувати зброю. Певним службам дано право самим витягати відповідну інформацію з Держархіву. У першу чергу це стосується пологів діяльності з охорони праці, навколишнього середовища, авіації, виконавчої, фінансової та інших областях.


    - Зниження ПДВ на житлове будівництво. Можливо, це найголовніша зміна в новому 2016 році, а саме: зниження ключа ПДВ з 27% до 5%, що, за оцінкою Уряду, дасть Угорщині можливість збільшити будівництво житла кількістю на 5000 квартир. Що, у свою чергу, зробить їх більш доступними, створить нові робочі місця і, ще більш, допоможе будівельній галузі Угорщини в цілому.


    - Щотижневі вихідні. Відтепер, роботодавець може сам вибирати дні відпочинку найнятих працівників, не орієнтуючись на «Субота - неділя» (за умови, якщо робоче місце відкрито в ці дні). Так само, працівник має вибрати в якості вихідного один день на місяць на свій розсуд. За умови, що працівник трудиться на подвійною ставкою, відтепер, відпочинок між його змінами повинен становити мінімум 22 години.


    - Підвищення мінімальної заробітної плати. З січня 2016 мінімальна заробітна плата становить 129 000 форинтів.


    - Підвищення пенсій. На 1,6% збільшується пенсія по старості, пенсія вдови, батьківська пенсія, пенсія для дітей-сиріт, допомоги по догляду за жертвами аварій, допомоги по догляду за людьми похилого віку, допомоги по догляду за інвалідами, реабілітаційна допомога, допомоги по інвалідності, допомоги по сліпоти, пенсія мерів, політичні пенсії.

    В той же час багато закарпатців, які претендують на угорське громадянство інтенсивно продовжують навчатися угорської мові.
    Навчені тим, що купивши громадянство за гроші і не знаючи мови, вони його можуть втратити більшість закарпатців вже не ведуться на різних посередників, а самостійно здають документи та проходять співбесіди.


    Як ми раніше повідомляли, загалом за 2013 рік через посередників пройшло 594 громадян України із Закарпаття, які платили за оформлення необхідних документів близько тисячі євро. У 185 випадках йдеться про підробку документів в міських або сільських управах на території Угорщини.
    Мова йде про отримання незаконного прибутку на суму 648 000 євро (понад 200 000 000 форинтів), які сплатили закарпатці за отримання подвійного громадянства.
    Гроші, які були отримані у якості винагороди, обвинувачений витрачав для власних цілей - серед іншого купив будинок за 3 0000 000 форинтів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Стоит всем прочитать. Разницы жизни в Венгрии и на Украине...