ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Україні епідемія небезпечного свинячого грипу. Як від нього вберегтися - рядять лікарі

    18 квітня 2024 четвер
    55 переглядів
    В усіх регіонах збільшується кількість захворювань на грип H1N1

    В Україні в усіх регіонах збільшується кількість захворювань на грип H1N1. Вже зафіксовані летальні випадки.

    Ситуація дуже серйозна, але панікувати приводів ще немає. Просто варто дотримуватися кількох простих порад, пише Канал 24.

    Найбільш уразливими для вірусу є вагітні жінки, діти, люди похилого віку і ті, у кого є якісь хронічні захворювання.

    Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є значно більш небезпечним через можливих ускладнень. Тому якщо ви відчуваєте, що хвороба до вас підбирається - зверніть трохи уваги на власне здоров'я!

    Ми розібралися, які поради дійсно допоможуть уберегтися від інфекцій коли епідеміологічний сезон вже почався, а які жодним чином не вплинуть ні на організм, ні на вірус.

    З'ясувати, чого не варто робити, щоб зберегти здоров'я в розпал епідемії сайту "24" допомогла доцент кафедри вірусології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Оксана Молчанець.

    1. Не ігноруйте різке підвищення температури
    Висока температура без кашлю і нежиті - те, що відрізняє грип від інших інфекційних захворювань. Тому якщо ви відчуваєте, що у вас піднялася температура - їдьте додому і викликайте лікаря.


    2. Не зловживайте самолікуванням

    За даними МОЗ, усі зафіксовані смертельні випадки від грипу сталися через несвоєчасне звернення за медичною допомогою до лікарні. Пацієнти звернулися на 5-6 день з початку хвороби і пневмонія на той час вже призвела до набряку легенів.


    3. Не намагайтеся переходити захворювання
    Не пройде. Чим більше ви уникаєте постільного режиму - тим важче потім будуть ускладнення. Крім того, такі спроби продемонструвати свій "героїзм" і прийти на роботу хворим піддають небезпеці весь колектив, оскільки вірус грипу передається переважно повітряно-крапельним шляхом.


    4. Не збивайте температуру самостійно

    Температура тіла не перевищує 38 градусів - це фізіологічний процес захисту організму. Температура вище 38 градусів вимагає консультації лікаря. Взагалі час епідемії це той час, коли в будь незрозумілій ситуації потрібно звертатися до лікаря.


    5. Не виходьте з дому з "незахищеним" носом

    В основному вірус грипу потрапляє в організм через ніс. Тому перед виходом його потрібно змастити оксоліновою маззю або вазеліном - це блокує клітинні рецептори, чутливі до вірусів. Допоміжним засобом захисту може стати також медична маска, але враховуйте, що вона не виконує роль фільтра, який затримує віруси. Вона запобігає випадковий контакт рук людини з ротом і носом, знижуючи ризик контактного шляху передачі інфекції.


    6. Не ігноруйте правила гігієни
    Вірус грипу може передаватися контактним шляхом, тому після кожного повернення з вулиці необхідно ретельно мити руки. Можна також промити ніс фізіологічним розчином.


    7. Не біжіть робити щеплення
    Вже не допоможе. Епідемія вже почалася, а на те, щоб після щеплення сформувався імунітет, організму потрібно два тижні. На майбутнє зауважте, що щепитися потрібно до початку епідеміологічного сезону.


    8. Не налягайте на цибулю і часник

    Тобто, якщо вони вам смакують - їжте на здоров'я. Але чисто як засіб профілактики вони не є надто ефективними. А ось підтримувати імунітет, у тому числі - народними методами, зараз необхідно. Хоча починати, звичайно, краще було ще восени.


    9. Якщо ви все ж захворіли - не панікуйте і викликайте лікаря



    10. Не обмежуйтеся виключно народними засобами лікування

    Трав'яні чаї і настоянки можуть полегшити симптоми, але на вірус грипу не вплинуть жодним чином.


    11. Не зловживайте антибіотиками

    Антибіотики не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями.


    12. Не починайте активно приймати вітаміни та імуностимулятори

    Якщо ви не маєте звички приймати їх протягом усього осінньо-зимового періоду, то зараз вони вже не принесуть ніякої користі.


    13. Не ігноруйте гарячі напої

    І не тільки гарячі. Під час грипу необхідно пити багато рідини.


    14. Не зловживайте препаратами, які полегшують симптоми

    Це стосується як лікарських препаратів, так і бабусиних рецептів.


    15. Не поспішайте виходити в люди

    Симптоми повинні зникнути повністю, а організм повинен отримати шанс на короткий відпочинок після виснажливої ​​боротьби з вірусом.

    Основними симптомами "каліфорнійського" або "свинячого" грипу є висока температура, головний біль, біль у м'язах, у горлі, кашель і нежить.

    Особливо фахівці радять бути обережними людям, які в групі ризику захворюваності, передає ТСН.

    Крім дітей та людей поважного віку, там пацієнти з надмірною вагою, люди, що хворіють на цукровий діабет, бронхіальну астму. Також слід бути обережними вагітним.

    Найголовніше, кажуть медики: якщо температура тіла піднялася вище 38 градусів - слід терміново звертатися до лікаря вже в перший день хвороби. Фахівці застерігають, що всі пацієнти, які померли від грипу, звернулися за допомогою надто пізно.


    Епідемія свинячого грипу розгорілася і Одесі, Вінниці, Рівному

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору