ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Що чекає «Правий сектор» після різанини на Драгобраті?

    29 березня 2024 п'ятниця
    52 переглядів
    10 січня на гірськолижному курорті Драгобрат сталася перестрілка

    10 січня в Закарпатській області на гірськолижному курорті Драгобрат сталася перестрілка, в результаті якої чотири людини отримали поранення.

    Ця новина цілком могла залишитися непоміченою і більшість читачів не звернули б на неї особливої ​​уваги, вирішивши, що відпочиваючі просто «перебрали» і почали з'ясовувати стосунки, якби не одне «але»: в перестрілці брали участь представники «Правого сектора».

    Колишній лідер «Правого сектора» Дмитро Ярош відреагував одним з перших і тут же заявив, що готовий взяти на поруки затриманих на Драгобраті бійців «ПС».

    «Скажу одне: на фронті, захищаючи Україну від російсько-імперської агресії, друзі" Хорват "і" Біс "вели себе як Герої, в боях отримали поранення і контузії. Всім хлопцям, які воювали, можу дати найкращі характеристики. Ще вчора дав вказівку своїм юристам зайнятися цією справою. Готовий побратимів взяти на поруки ... », - написав він.

    Самі ж учасники конфлікту запевняють, що це була звичайна «битовуха», і просять не політизувати конфлікт. «Це був останній, третій день нашого різдвяної відпустки. Ми зайшли поїсти. Прошу не політизувати цю справу, це була звичайна "битовуха" », - розповів власну версію один з учасників конфлікту.

    Участь бійців «ПС» вирішуватиме суд. Нас же набагато більше хвилює причина і слідства конфлікту. Що це: одиничний випадок або лакмусовий папірець, що показала, що «Правий сектор» цілком може повторити долю «Торнадо» і просто стати неконтрольованим? Про це та багато іншого «Фраза» попросила розповісти людей, які вміють передбачати розвиток подій на декілька ходів вперед.

    Володимир Шуваєв, політолог, президент Центру соціальних і політичних комунікацій:

    Зараз вкрай складно зрозуміти, який обсяг з тієї інформації, яка нам підносить, є достовірним. Наприклад, особисто я можу робити якісь висновки виключно з тієї інформації, яка є в стрічках новин. У зв'язку з цим, безумовно, потрібно зазначити, що, на жаль, у нас в країні дійсно є серйозні проблеми, які мають систематичний характер.

    По-перше, це пов'язано з тим, що у нас дуже велика кількість людей, які мають бойовий досвід і відповідно посттравматичний синдром. І «Правий сектор» - не виняток.

    На жаль, у нас спостерігається ситуація, коли люди, що пройшли через війну, так і не отримують серйозної психологічної допомоги. У нас не проводиться централізована психологічна реабілітація учасників АТО. Це досі залишається долею і особистою ініціативою волонтерів і приватних осіб. Тому ексцеси, пов'язані з психологічними проблемами, в подальшому, якщо і не будуть посилюватися, то, принаймні, повторюватися досить часто.

    Другий, не менш важливий, момент - наявність самих мілітарних структур. Адже всі знають, що якщо в першому акті на стіні висить рушниця, значить, воно має вистрілити. Тому наявність мілітарних структур і бойової зброї, яке начебто, за оприлюдненою інформацією, було застосовано - це величезна проблема, яка, на жаль, буде тільки збільшуватися.

    Крім того, серйозна проблема «Правого сектору» в тому, що досі не визначений до кінця формат його діяльності. «Правий сектор» досі не може визначитися, буде він робити акцент на політичній або ж мілітарної діяльності. Саме тому «Правому сектору» потрібно терміново визначатися і зробити відповідні висновки, бо в організації дійсно є проблеми і з дисципліною, і з подальшою організацією структури.

    Що стосується позиції Яроша і його готовність взяти всіх учасників конфлікту на поруки, то в чомусь чисто по-людськи його позиція абсолютно зрозуміла. З одного боку, учасники цього конфлікту проявили себе в зоні АТО, але, з іншого боку, це, безумовно, не дає ніякої індульгенції у разі застосування бойової зброї в побутовій ситуації. І тут вже не важливо, що стало першопричиною і спусковим гачком в цьому конфлікті: ідеологічна складова або яка-небудь інша. Виправдати застосування зброї вона в жодному разі не зможе. На жаль, зараз можна говорити про те, що такі випадки із застосуванням зброї, в тому числі за участю «Правого сектора», стають систематичними, і у зв'язку з цим можна згадати і події в Закарпатті, і історію з «Торнадо».

    Єдиною можливістю уникнути подібних ситуацій є максимальна відкритість організації для суспільства. Тоді не буде простору, в тому числі, і для інформаційних маніпуляцій. Безумовно, це стосується не тільки «Правого сектора», але в даному конкретному випадку сказати, що робота «Правого сектора» як патріотичної організації повністю відображає інтереси суспільства теж не можна. І на цьому, на мій погляд, керівництву «Правого сектора» потрібно зробити максимальний акцент. Чим більш відкритою для суспільства буде організація, тим менше буде можливостей проводити проти неї якісь дискредитують кампанії.

    Анатолій Луценко, політолог, директор GMT Group:

    В оцінках всього, що відбувається зараз як на Закарпатті, так і на Луганщині, для мене завжди було достатньо авторитетним думка Геннадія Москаля. Я знаю його досить давно, ще з кучмівських часів, і можу впевнено сказати, що ця людина - професіонал. Якщо він і може собі дозволити якісь різкі висловлювання в силу свого характеру, то все одно я орієнтуюся на його колосальний досвід і на будь-які його рецепти виходу з ситуації у сфері як місцевого менеджменту, так і менеджменту, пов'язаного з безпекою.

    Якщо говорити про заяву Яроша з приводу його готовності взяти всіх учасників конфлікту на поруки, то мені не зовсім зрозуміло, навіщо потрібно було йти з «Правого сектора», щоб потім робити такі заяви. Проблема «Правого сектора», як мені здається, в тому, що він створювався як франчайзингова організація, а коли є франчайзинг, то обов'язково будуть проблеми з управлінням. Вам будь-який експерт підтвердить, що це вже не просто бізнес, це - політика, а це вже зовсім різні речі.

    Потрібно також врахувати, що в цьому контексті вкрай складно навіть керівнику простежити за тим, що у нього відбувається в організації. Відповідно, суспільству дати оцінку того, що насправді відбувається в «Правом секторі», ще важче. Враховуючи бардак в організації та роботу, яка робиться за лекалами або, швидше за все, просто під якусь кампанію, яка розгортається в російських ЗМІ, то, звичайно, потрібно визнати, що в «Правом секторі» є серйозні проблеми.

    В'ячеслав Дехтієвський, політолог, громадський діяч:

    Вкрай важко давати оцінку безпосередно того, что відбулося на Драгобраті, но я сказавши бі інше: це проблема не только «Правого сектора», це проблема всієї України. Ніні в Україні відбувається розірвання Суспільства на більш активно часть, яка ще Щось хоче ї намагається Щось сделать, та часть, яка ї до сегодня спить летаргійнім сном и даже НЕ думає вставаті зі свого теплого та ЗРУЧНИЙ місця на холодні вітри реальності.

    Віходячі з цього, треба Зазначити: проблема в тому, что влада намагається сперте на позицию ї думки тихий, хто спить, хто Мовчазний и неактивним. Вісь того в нас и виходе така ситуация, коли суспільство розуміннях тім, что хтось его будити, хтось НЕ дает Йому спати. А влада Відверто паратізує на Цій ситуации. Це є серйозна проблема не только «Торнадо» та «Правого сектора», це проблема Всього Суспільства. У нас Відверто нерівномірній розвиток Суспільства: одні розвіваються Надто Швидко й Постійно здобувають Нові знання, освоюють Нові ситуации, а Інші Живуть учорашнім, а то й позавчорашнім днем, Їм очень не хочеться Бачити ті Зміни, яки відбуваються. І того цею Величезне РОЗР у суспільстві й провокує Такі ситуации, что вінікла, например, Із «Правимо сектором». І на превеликий жаль, є люди, Які паразітують на цьом. І даже у власти Дуже багато людей, Які Використовують такий стан промов.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору