ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Звикайте! Гривня буде коливатися! На "чорному ринку" долар вже продають по 27 гривень

    18 квітня 2024 четвер
    72 переглядів
    "Скоро я стану 36.6 - це нормально для життя" - долар

    Офіційний курс гривні оновив десятимісячний мінімум!

    На думку експерта з ГІ «Реанімаційний пакет реформ», коливання національної валюти в межах 5-10% є нормальним.

    «Ми маємо звикнути до того, що гривня буде коливатися. Просто українці дуже до цього не звичні, кожен раз, коли гривня рухається, вони все ще панічно до цього ставляться. Але якщо ми вже відмовляємося нарешті від цього фіксованого валютного курсу, який стільки проблем нам створив, то ми маємо звикнути до того, що гривня буде коливатися», — заявив Павло Кухта в понеділок, 18 січня, в ефірі «5 каналу».


    На думку експерта, нинішні коливання національної валюти в Україні відбуваються в межах допустимого.


    «Великі коливання для гривні, для України звичні – це коли вона падає на 20-30%. Це велике коливання для гривні. Усе інше – нормальне. Бо в нас іще не встановився валютний ринок, що нормально працює. В принципі, для країн, що розвиваються, нормально, коли відбуваються коливання їхніх валют: 5-10% на місяць – цілком нормально», — наголосив він.


    Нагадаємо. НБУ 18 січня встановив офіційний курс долара на рівні 24,38 грн, а на «чорному» ринку долар продають вже по 27 грн. Наскільки велика ймовірність подальшого ослаблення гривні, в ефірі радіостанції Голос Столиці спрогнозував фінансовий експерт компанії Concorde Capital Юрій Товстенко.


    Офіційний курс гривні оновив десятимісячний мінімум. Національний банк України 18 січня встановив курс долара на рівні 24,38 грн. Як повідомляє регулятор, коливання вартості нацвалюти з початку січня цього року є наслідком перекосів в попиті і пропозиції, у тому числі через свята.


    Нагадаємо, що в 2016 році Національний банк встановлює офіційний курс гривні за новою методикою. Тепер щоденний офіційний курс встановлюється в кінці робочого дня і починає діяти з наступного.
    Яка ймовірність того, що найближчим часом гривня зміцниться, в ефірі радіостанції Голос Столиці спрогнозував фінансовий експерт компанії Concorde Capital Юрій Товстенко.


    З чим пов'язане ослаблення національної валюти і чи продовжиться воно найближчими днями?
    — Якщо говорити і про курс міжбанківського валютного ринку, і про курс на «чорному» ринку, то в обох випадках спостерігалося зростання курсу долара, але з різними темпами. Якщо на міжбанку сьогодні курс досяг 24,7 грн/дол, то на «чорному» ринку за 1 долар давали вже 27 грн.


    Про що говорить зростання курсу долара на міжбанку?


    — Клієнтські заявки зараз зросли до 24,7 грн за долар, тоді як майже весь грудень курс перебував у коридорі 23 - 24 грн. Тобто після новорічних свят ми бачимо, що тенденція погіршилася, курс почав рости. Однак екстраординарного чогось тут не відбувається. Це пов'язують з тим, що на ринку існує перекіс попиту-пропозиції, недолік валюти. Навіть незважаючи на те, що НБУ проводить аукціони з продажу валюти, все одно ми спостерігаємо якийсь тиск. Частина цього тиску, звичайно ж, фундаментальна. Це те, що на світових ринках ціни на сировину падають - а Україна вважається експортером сировинних товарів. Також експортери, можливо, притримують валютну виручку для того, щоб продати дорожче.


    А якщо поговорити про «чорний ринок»?


    — Міжбанківський ринок практично виключає психологічний фактор, а готівковий набагато більш чутливий до всього, що відбувається в країні. Я б пов'язував курс 27 грн за долар, який ми сьогодні бачили на «чорному» ринку, з більш ажіотажним попитом. Я думаю, що через тиждень-два ми точно зрозуміємо, чи відображає цей курс реалії. Це можуть бути просто перекоси на готівковому ринку через святкове затишшя. І тут першу скрипку грає той факт, що рубль теж подешевшав, навіть фунт впав проти долара дуже сильно. А гривня не може залишатися стабільною, якщо падають валюти інших країн, адже ми не ізольовані, ми знаходимося в загальній економічній системі.


    Тобто готівковий ринок схильний до панічних настроїв?


    — Так. І найсумніше, що це триває вже півтора року. Ми знаходимося в дуже хиткому становищі, як по тонкому льоду ходимо постійно. Не варто забувати лютий, березень, квітень 2015 року, коли курс долара вже теж доходив до позначки 27 грн, а до літа він був на рівні 22 грн. І поки що якихось глобальних причин для того, щоб курс продовжив свій ріс вище 27 грн за долар, я не бачу. Я думаю, що його туди загнали, в результаті він відкотиться назад.

    Тобто середньорічний курс долара буде в районі 27 грн?


    — Ми собі так і прогнозували. Якщо ситуація на глобальних ринках буде погіршуватися, то 30 грн за долар - це не якийсь «космічний» показник. І все ж середньорічний курс буде на рівні 27 грн за долар.
    Раніше аналітик банківського сектора ICU Михайло Демків висловив думку, що «чорна смуга» у банківській сфері триватиме до середини наступного року. «Я б чекав якогось плюса не раніше другої половини 2016 року. Тобто в окремі місяці ми побачимо плюс, але в довгостроковій перспективі, як сильний тренд, то це швидше друга половина 2016 року», — заявив експерт в ефірі радіостанції Голос Столиці.
    Незважаючи на зниження відтоку депозитів, розраховувати на відновлення системи кредитування без підтримки держави зараз не доводиться. Про це в ефірі радіостанції Голос Столиці заявив експерт Олексій Кущ. «У найближчий рік, без участі держави в частині компенсації відсоткової ставки, відновити систему кредитування буде неможливо. На жаль, участь держави поки ніяк не обговорюється ні на експертному рівні, ні на рівні ВР, ні на рівні уряду, хоча це є ключовою умовою для відновлення кредитування», — сказав Кущ.


    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ У 2016 році долар буде по 50 гривень - економіст

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору