ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Геннадій Москаль взяв участь у відзначенні річниці Гуцульської республіки у Карпатах (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    57 переглядів
    У селищі Ясіня Рахівського району влаштували гуцульське віче

    97-му річницю створення Гуцульської республіки відзначили у селищі Ясіня Рахівського району. Там влаштували гуцульське віче, участь у якому взяв і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, повідомляє прес-служба обладміністрації.

    Гуцульська республіка – унікальна міні-держава, що постала на уламках Австро-Угорської імперії й мала чітке українське спрямування. На урочистостях для її вшанування зібралися кілька сотень місцевих мешканців та гостей, у тому числі племінниця президента Гуцульської республіки Степана Клочарука Марія Лофердюк. Пані Марія поділилася спогадами, розповівши, що Клочарук до останніх днів залишався патріотом України, а незадовго до своєї смерті у Празі попросив привезти з Ясіня глечик рідної землі.

    Як зазначив у виступі Геннадій Москаль, тодішні історичні умови не залишили шансів для Гуцульської республіки, однак її утворення має величезне значення. Населення закарпатської Гуцульщини отримало досвід національно-визвольної боротьби, остаточно усвідомило себе українцями. Саме ці події дали поштовх створенню на Закарпатті через двадцять років нової української держави – Карпатської України – й поклали початок поверненню Закарпаття до України.

    Після урочистої частини керівник області подивився Різдвяні виступи у виконанні дитячих колективів, вручив дітям подарунки й подарував селищу частину тиражу книги Степана Клочурака «До волі», перевиданої за власні кошти в 2009 році.
    Джерело: прес-служба Закарпатської ОДА


    mosk.jpg


    Нагадаємо, раніше Губернатор Москаль на фестивалі в Ужгороді витанцьовував із симпатичною консулкою Словаччини (ВІДЕО)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору