ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Провали децентралізації. У Київській області зі скандалом розколюється перша об'єднана громада

    19 березня 2024 вівторок
    82 переглядів
    Перші гіркі плоди адміністративно-територіальної реформи

    Київська область пожинає перші гіркі плоди адміністративно-територіальної реформи: у пілотній об'єднаній громаді столичного регіону - Калитянській - розгорається конфлікт.

    Село Семиполки хоче вийти зі складу нової територіальної одиниці та існувати самостійно. Однак, у законі механізмів для такого від'єднання не передбачено. Люди в Семиполках обурені, загрожують перекриттям доріг і бояться, що будуть змушені «годувати» своїми доходами всю громаду.

    Історія "хвороби"
    Пілотну об'єднану громаду влади Київщини почали «спалювати» в день прийняття Перспективного плану формування громад Київською обласною радою. Тоді, 13 серпня, губернатор Київщини Володимир Шандра підписав розпорядження №302 «Про затвердження висновку Київської обласної державної адміністрації щодо відповідності Конституції та законам України проекту рішення «Про добровільне об'єднання територіальних громад».
    Цей документ регламентував створення пілотної об'єднаної громади в Київській області - Калитянської. До складу її увійшли села Бервиця, Мокрець, Заворичі, Семиполки і Опанасів. Центром громади стало смт. Калита.
    Сьогодні в селі Семиполки децентралізаційні нововведення викликали хвилю обурення: активісти збирають підписи за вихід села зі складу громади, писали до обласної влади, до парламенту, до Президента. У Семиполках вимагають звернути увагу на умови створення Калитянської громади, запевняючи, що в процесі об'єднання, що був не витриманий жоден принцип адміністративно-територіальної реформи: ні добровільність, ні економічна доцільність.
    Громада на швидку руку
    Керівництво новоствореної громади до обурення і прагнення семиполчан ставиться скептично і запевняє, що Калитянська громада створювалася згідно з усіма вимогами методики, а від'єднання Семиполок на нинішньому етапі неможливо, тому що в законі таких випадків не передбачено.

    Як зазначив голова ради Калитянської громади Павло Хрістинченко, перед прийняттям відповідних рішень у Семиполках проводилися громадські слухання.

    «У цих слуханнях взяло участь 328 чоловік (загальне число населення Семиполок - понад 3 тис. жителів - прим. Ред). На них пускали за паспортами, голосувати могли тільки люди, прописані в Семиполках. У підсумку 312 учасників проголосували за приєднання до Калитянскої громади, 13 - до Димерської», - розповів Павло Хрістинченко.

    За його словами, та сама дюжина активістів, яка голосувала за приєднання до Димерської громади, зараз збирає підписи за самостійне існування села. Масла у вогонь народних хвилювань, на думку Хрістинченко, підлила свиняча чума, яка викреслила з бюджету громади важливого платника податків - агрокомбінат «Калита».

    «Головним аргументом цих активістів є бюджетні питання. Бюджет Семиполок за останні кілька років перевиконується за рахунок військового містечка. У свою чергу, центр громади - смт. Калита - влітку втратив великого платника податків через африканську чуму свиней. Але таке ставлення до реформи обумовлено консерватизмом окремих активістів і їх особистими інтересами. Існувати поза громади село вже не зможе: законодавець не передбачив механізму виходу з об'єднаної громади», - підсумував Хрістинченко.
    Резони для "розлучення"
    Як розповів екс-депутат Семиполківської сільради і активіст ініціативної групи Павло Мінчук, село Семиполки почало боротьбу за свою самостійність відразу ж після об'єднання. За його словами, сьогодні активісти зібрали вже близько півтори тисячі підписів жителів села за вихід з новосформованої громади.

    «Глава Київської ОДА видав своє розпорядження від 13 серпня 2015 року незаконно. Наше село на той момент ще не ухвалило рішення про приєднання до Калитянської громади. Сільрада проголосувала лише через місяць - 18 вересня. Мало того, ЦВК призначила вибори в Калитянскій громаді без рішення Семиполківської сільради», - розповів Павло Мінчук.
    З питанням про законність створення Калитянської громади жителі села Семиполки звернулися до глави Київської ОДА, Президента України Петра Порошенко і Глави ВР Володимира Гройсмана.
    «Громада села Семиполки з даним висновком не згодна, у селі назріває соціальний вибух, який може привести до некерованих ситуацій. Жителі села висловлюють думки про вчинення радикальних дій і навіть погрожують зірвати проведення виборів», - йдеться у зверненні.
    Правда, нічого крім відписок про перенаправлення звернень з державних структур активісти так і не отримали.
    «Ми планували пікетувати будівлю КОДА, перекривати Чернігівську трасу, просто тому, що нас ніхто так і не почув. Зараз плануємо більш зважені дії, будемо працювати з адвокатами, так як відповідь потрібно шукати саме в законодавстві», - запевнив Павло Мінчук.
    Кіт у мішку
    Що принесе об'єднання з сусідніми селами, в Семиполках поки тільки гадають, - на сьогоднішній день проблем з фінансуванням з бюджету за їхніми словами поки не було. Однак, перспектива «годувати» навколишні села місцевих абсолютно не приваблює, люди підраховують доходи населених пунктів і роблять невтішні висновки.

    «Село Семиполки останні кілька років має дуже хороші бюджетні показники. Якщо підсумувати доходи всіх інших сіл, які увійшли в Калитянську громаду, то сума вийде все одно менше, ніж в одних Семиполках. Наприклад, надходження до бюджету селища Калита за 2015 рік склали 1 млн. 548 тис. 567,44 грн., село Заворичі отримало 378 тис. 696,69 грн., село Мокрець - 529 тис. 337,76 грн., а Семиполки - 2 млн. 739 тис . 543,24 грн. Виходить, наше село завдячує «годувати» всю громаду», - поскаржився екс-голова сільради і нині староста Семиполок Микола Василенко.

    За його словами, рішення про входження села в Калитянську громаду приймалося сільрадою «через коліно».

    «На мене давило керівництво області, давили правоохоронці, люди з мого оточення. Зараз ми розуміємо, що шляху назад вже немає, вийти з общини і існувати самостійно ми вже не зможемо, оскільки спочатку ухвалили рішення про надання згоди на створення громади, що включає наше село. Та й закон про адмінтерреформу не передбачає шляху назад ні за яких обставин», - резюмував Микола Василенко.

    Читайте також про ще одну майбутню реформу: Підводні камені дешевої оренди

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору