ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Які податки на нерухомість будуть сплачувати українці у 2016 році?

    29 березня 2024 п'ятниця
    99 переглядів
    Пільги для невеликих за площею квартир і будинків залишаються

    Міністерство фінансів роз'яснило вісім основних нововведень.

    З 1 січня 2016 року набрав чинності ряд змін і доповнень до Податкового кодексу України, які стосуються оподаткування нерухомого майна.

    1. Чи обкладається як житлова нерухомість (квартира, будинок), так і нежитлова нерухомість, у тому числі і господарські споруди (сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби і т.д.).

    Наприклад, якщо у фізичної особи у власності є будинок і гараж з сараєм, податок сплачується з усіх об'єктів: з будинку - за ставкою, встановленою місцевою радою для житлової нерухомості; з гаража і сараю - за ставкою для нежитлової нерухомості.

    2. База оподаткування податком не змінилася - це загальна площа об'єкту житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі його частин.

    3. Пільги для невеликих за площею квартир і будинків залишаються: власники квартир до 60 кв. м і будинків до 120 кв. м (або будинки і квартири загальною площею в 180 кв. м) не платитимуть податок. Податок сплачуватиметься тільки з площі, понад установлений ліміт.

    Наприклад, якщо людина є власником квартири загальною площею 75 кв. м, то він буде платити податок тільки за 15 кв. м. Однак якщо квартира поділена між двома власниками, то пільга в розмірі 60 кв. м застосовується для кожного з них, отже, платити податок не потрібно.

    4. Сільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад на відповідній території мають право встановлювати пільги з цього податку. У той же час при наданні пільги для фізичних осіб повинні враховуватися їх майновий стан і рівень доходів.

    5. Гранична ставка податку збільшується з 2% до 3% мінімальної заробітної плати за 1 кв. м об'єкта житлової та / або нежитлової нерухомості (в 2016 році - 41,34 грн за 1 кв. м). Розмір податку (від 0% до 3%) буде встановлюватися місцевою радою.
    6. Встановлено додаткову ставку податку в розмірі 25 тис. грн на рік для квартир з площею понад 300 кв. м і будинків з площею більше 500 кв. м. Тобто фактично такі об'єкти будуть обкладатися процентної (до 3% в) та фіксованого (25 тис. грн) ставками.

    Наприклад, якщо власник має квартиру площею 320 кв. м, в рік він повинен заплатити податок, розрахований таким чином:

    (320 кв. м - 60 кв.м (пільга)) х ставка податку, затверджена місцевою радою за 1 кв. м (% від мінімальної зарплати) + 25 тис. грн.

    7. Порядок нарахування та строки сплати податку не змінилися:

    - фізособи в 2016 році будуть платити податок за 2015 рік (за ставками та з пільгами, які діяли в 2015 році) на підставі податкових повідомлень-рішень, які будуть направлятися контролюючими органами до 1 липня 2016 року. За новими ставками, які почали діяти з 2016 року, податок сплачуватиметься фізособами, починаючи з 2017 року;

    - юрособи в 2016 році сплачують податок за новими ставками, які діють з цього року. Розрахунок податку проводиться в декларації, яку необхідно подати до контролюючих органів до 20 лютого 2016 року.
    8. Термін сплати податку:

    - фізособам - раз на рік (до 28 серпня 2016 року);

    - юрособам - щоквартально (до 30 квітня 2016 року, 30 липня 2016, 30 жовтня 2016, 30 січня 2017 року).

    Читайте також: Чи всю нерухомість потрібно реєструвати?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі